Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Nie jestem elektrykiem wieć proszę wytłumacz jak to MPPT będzie szaleć.

Też jestem ciekaw. Jak na moje oko to MPPT cały czas "szaleje" bo takie ma zadanie. Dodanie wydajniejszego panelu powinno spowodować wzrost napięcia (nic szczególnego bo zakres jest zwykle ogromny) a natężenie i tak zrówna się z najsłabszym ogniwem.

Jak będę miał okazję to zrobię ekstremalny test - np. panel 330W M + 280W P.

U mnie chmury i śnieg, dziwna ta pogoda a instalacja z podglądu pracuje tak:

Fronius 3,7 (południe)

[ATTACH=CONFIG]441088[/ATTACH]

SamilSolar 3,4 (wschód/zachód)

[ATTACH=CONFIG]441089[/ATTACH]

Tu widać , że w taką pogodę instalacja wschód zachód jest w przewadze.

Nie jestem elektrykiem wieć proszę wytłumacz jak to MPPT będzie szaleć.

Bo na moją wiedzę charakterystyka napięciowa w stringu jest mało istotna. Jak mi się dzisiaj liść spadnie albo śniego zostanie na kawałku panelu to dioda może mi obciąć 1/5 panelu. Napiecie spadnie, choć prund będzie taki sam. Takie coś jest tożsame z panelem o innej charakterystyce napięciowej.

WIec jak dokładasz panel inny to grunt żeby nie miał mniejszego prądu, bo będzie pozostałe (stare) panele ciągnął w dół. jak będzie miał drastycznie wyższy prąd to też źle, bo się będzie niepotrebnie rozgrzewał co lat mu nie doda. Jak będzie miał ciut większy prąd, to tragedii nie powinno być.

http://www.instsani.pl/514/niedopasowanie-pradowe-paneli-pv

wg charakterystyki I-V każdy panel ma swoje optimum tylko w jednym punkcie, jeżeli więc dasz panel o innej charakterystyce, to mppt nie będzię dobrze rozpoznawał tego punktu co spowoduje obniżenie sprawności całego łańcucha. pamietaj że nas nie interesuje do końca ani napięcie, ani prąd łańcucha tylko energia którą zasilamy sieć. aby tej energii było jak najwięcej to mppt musi znaleźć optymalny punkt w charakterystyce I-V i jeżeli damy jeden panel o innej charakterystyce to ona zaburzy działanie całego stringu

A to wycinek ze strony którą podesłałeś

"Generalnie nie należy:

- łączyć ze sobą szeregowo modułów o różnej charakterystyce prądowej

- łączyć ze sobą równolegle modułów o różnej charakterystyce napięciowej"

a jak da inny panel to na 99% będzie miał inną charakterystykę I-V

Edytowane przez 1igor1

Też jestem ciekaw. Jak na moje oko to MPPT cały czas "szaleje" bo takie ma zadanie. Dodanie wydajniejszego panelu powinno spowodować wzrost napięcia (nic szczególnego bo zakres jest zwykle ogromny) a natężenie i tak zrówna się z najsłabszym ogniwem.

Jak będę miał okazję to zrobię ekstremalny test - np. panel 330W M + 280W P.

zrób test i podziel się wynikami, najlepiej same 330, potem same 280 a potem obie razem. zdziwisz się wynikami

"Generalnie nie należy:

W takim razie mam pytanie 5 lat temu instalowałem Suntechy 275W i w ubiegłym roku jeden z paneli dostał z cegły. To że 275W paneli już nie dostałem to pewne, więc co powinienem w takiej sytuacji zrobić? zmniejszyć instalację o 1 panel, czy zamiast tego 275W wsadzić byle co o dowolnej mocy.

Ja zrobiłem tę 2 i w miejsce uszkodzonego 275W wsadziłem 310W Vieśśmana.

wg charakterystyki I-V każdy panel ma swoje optimum tylko w jednym punkcie, jeżeli więc dasz panel o innej charakterystyce, to mppt nie będzię dobrze rozpoznawał tego punktu co spowoduje obniżenie sprawności całego łańcucha. pamietaj że nas nie interesuje do końca ani napięcie, ani prąd łańcucha tylko energia którą zasilamy sieć. aby tej energii było jak najwięcej to mppt musi znaleźć optymalny punkt w charakterystyce I-V i jeżeli damy jeden panel o innej charakterystyce to ona zaburzy działanie całego stringu

"Generalnie nie należy:

Przy szeregowym łączeniu paneli w łańcuchu a takie to połączenie jest potrzebne dla prawidłowej pracy wejściowego układu MPP większości falowników on-grid, niema znaczenia moc panela dokładanego do istniejącego łańcucha, chociaż ta moc jest ściśle związana i z napięciem i prądem, ważny jest prąd Imax jaki panel może wytworzyć i właśnie prąd powinien być porównywalny z prądem istniejących już paneli i w przypadku problemu ze znalezieniem o parametrze takim samym, korzystniej dobrać z wyższym

Ale świadomość tego marnotrawstwa... jak Ty dziś zaśniesz ?

;)

:)

Łatwiej niż po tym że :

-panele się starzeją

-że jak się smarzą to mniej dają

-że kąt dachu niejest idealny na lato

- że większy falownik droższy

Dlaego instalacje przewymiarowana

Dzień się kończy 8kWh wpadło co zego jak licznik spierdolony

zła data zła godzina i wszystko wali w jedną taryfę muszę złożyć jakąś skargę na tego co to montował. A teraz czekaj aż wymienią i policzą to wszystko po jakiejś średniej.

Edytowane przez kulibob

W takim razie mam pytanie 5 lat temu instalowałem Suntechy 275W i w ubiegłym roku jeden z paneli dostał z cegły. To że 275W paneli już nie dostałem to pewne, więc co powinienem w takiej sytuacji zrobić? zmniejszyć instalację o 1 panel, czy zamiast tego 275W wsadzić byle co o dowolnej mocy.

Ja zrobiłem tę 2 i w miejsce uszkodzonego 275W wsadziłem 310W Vieśśmana.

A ja bym dał do niego tigo, i będzie dużo lepiej