Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Cieszę się tym co mam...

Poczekaj lato idzie będziesz karcherem mył, twierdził że panele za gorące, że 10kW nie widziałeś i zobaczysz jak ta chmura która przysłania Ci słońce to sprawiła... Ale kuźwa dała tyle że widziałem 10kW a mi prundu potrzeba a ona zasłoniła słońce mogło lecieć 8,5 a leci 1500W!!! KURŁA

Wynik kosmiczny jak na luty co to za instalacja ?

Polikrystaliczne Canadian Solar CS6k-280P (16 sztuk) + Fronius Symo, azymut 200 stopni, kat nachylenia dachu 40 stopni, na dość sporej górce za Wieliczką (ok. 400 m npm, pasmo Chorągwicy (434 m npm), podczas gdy Kraków leży mniej więcej na 200-250m npm).

Polikrystaliczne Canadian Solar CS6k-280P (16 sztuk) + Fronius Symo, azymut 200 stopni, kat nachylenia dachu 40 stopni, na dość sporej górce za Wieliczką (ok. 400 m npm, pasmo Chorągwicy (434 m npm), podczas gdy Kraków leży mniej więcej na 200-250m npm).

Ładnie Ci to pracuje - znajomy na Śląsku złapał 450kWh w lutym ale na instalacji 10kWp.

A południowo-wschodnie Mazowsze leje i leje, a jak nie leje to ciężkie chmury. Od 12 dni czekam na normalny, słoneczny dzień i nic. A jutro znów ma padać.

Bo tak właśnie wyglądają te porównania uzysków z instalacji fotowoltaicznych...

Jednemu świeci a drugiemu leje...

U mnie od jakiegoś czasu jest jeszcze ciekawiej bo całymi nocami gwiazdy na niebie a całymi dniami dżuma i leje...

Jakiekolwiek porównania instalacji nie mają jakiegokolwiek sensu...

U mnie dziś przez pół godziny było pełne słońce, a tak cały czas ciężkie chmury lub deszcz. I przez te pół godziny instalacja pokazała pazur - 3300W, czyli to chyba jej maks.

Dzisaj bida z nędza no ale lepiej jak wczoraj . Dzisaj 3,7kWh wczoraj 2,7kWh. Czasami w szczęliwą godzine idzie więcej nawalić niż przez reszte dnia.

Czasami zastanawiam czy wszystko ok z moją instalacją? Porównywałem z najbliższa mi instalcją na Pv monitorze w dni słoneczne proporcjonalnie walę więcej w dni pochmurne proporcjonalnie mniej. No ale odległość 5km więc to już trochę jest.

Jak można zweryfikować czy instalacja jest ok?

U mnie dziś przez pół godziny było pełne słońce, a tak cały czas ciężkie chmury lub deszcz. I przez te pół godziny instalacja pokazała pazur - 3300W, czyli to chyba jej maks.

Waldek i mnie dziś pokazała środkowy palec też z pazurem pogoda pod zdechłym psem:mad:

Dzisaj bida z nędza no ale lepiej jak wczoraj . Dzisaj 3,7kWh wczoraj 2,7kWh. Czasami w szczęliwą godzine idzie więcej nawalić niż przez reszte dnia.

Czasami zastanawiam czy wszystko ok z moją instalacją? Porównywałem z najbliższa mi instalcją na Pv monitorze w dni słoneczne proporcjonalnie walę więcej w dni pochmurne proporcjonalnie mniej. No ale odległość 5km więc to już trochę jest.

Jak można zweryfikować czy instalacja jest ok?

Nie jesteś sam też tak mam :hug:

[ATTACH=CONFIG]441397[/ATTACH]

Edytowane przez gawel

A czego się spodziewasz jak wszędzie pada, chmury u mnie rekord w tym roku to 0,2kWh. Poczekaj do maja, czerwca wtedy będzie widać jak to to na dachu działa