Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Instalacje posiadam też krótko bo od połowy października 2018 jak narazie w tym roku najlepszy wynik z jednego kwp - 4.1kwh.

Tak tylko chodzi o porownanie wyniku w podobnym (tym samym ) okresie - chodzi o nachylenie słońca , w maju mam jeszcze lepsze wyniki (to wogole u mnie najlepszy miesiac w roku) ale kolega pisze ze w lutym ma 4,8kWh z 1 kWp to naprawde rewelacyjny wynik

Edytowane przez gogush

Instalacje posiadam też krótko bo od połowy października 2018 jak narazie w tym roku najlepszy wynik z jednego kwp - 4.1kwh.

U mnie najlepszy wynik w tym roku to 23,69kWh i widac ze praktycznie bez chmurki (widac zacienienie po 15 wtedy zachodzi za kalenice słońce) :

PV2.JPG

To daje 3,94kWh z 1 kWp to daleko do 4,8kWh z 1kWp kolegi CiytMatic

PV2.JPG

2018 był pierwszy pełny a zarazem rekordowy 1.15MWh z 1kwp. Ale jak już pisałem mam zacienienie latem produkcja tylko do 17:30.

No to bardzo dobry wynik , ja tez mam zacienienie po 17 a do tego praktycznie listopad- styczen jest straszna bida (zalesienie).

Widac ze z dnia na dzień jest coraz lepiej pomimo drobnego zachmurzenia, dzisiaj mam 26,2kWh :

pv3.JPG

Tym samym przekroczyłem produkcje z ub roku (220kWh)

U mnie najwięcej w lutym to 7,7kWh z 1,53kWp. Instalacja na dachu, kąt 45*, kierunek południowy z delikatnym odchyleniem na zachód.

W lutym już mi instalacja wyprodukowała 95kWh (w zeszłym roku było 65kWh), jeszcze dziś i jutro ma być słonecznie, więc pewnie ponad 100kWh będzie.

W styczniu miałem podobnie jak w zeszłym roku 35kWh. Oby tak dalej :D