Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Oczywiste to co pisze kol. fotohobby tam jest instal 3,5 kW nawykresie prawie 3 to źle, ktoś widział taki wykres i 100%

Ja wiem, że wykres jest ładną parabolą. ale ją tworzą dane z inwertera, nie rysują jej dane z paneli.

Są inwertery które ucinają max prąd jaki może popłynąć na wyjściu stąd parabola ma ścięty wierzchołek, a są inwertery które mają wykres i wyjście "rysowane" w sposób logarytmiczny (nigdy nie osiągną 3000W) cokolwiek byś do nich podłączył. Wykres zawsze będzie ładny i równy.

Widziałem też inwertery których ten wykres jest schodkowy - parabola i owszem, ale wygląda jak piramida.

Stąd napisałem, że nie znam tego inwertera , ale skoro Wy znacie to nie mam co pisać - odpowiedz autor pytania zna.

Ps: Zobacz nawet u mnie wykres z dwóch inwerterów i parabola ma równy kształt - a instalacja wschód, zachód południe.(dane z sumatora- a inne parametry - szaleją na wykresach i wszystko zależy od ich ustawienia)

Edytowane przez CityMatic

Może takie ustawienie inwertera(nie znam tego urządzenia , warto poczytać jak można ustawić) progi których nie może przekroczyć?

Zapewne jak ktoś ma taki falownik to coś więcej może powiedzieć.

Dzień wcześniej w sobotę, kiedy był raz chmury raz słońce inwerter regularnie osiągał max. Największą wartość w tym roku inwerter przepuścił 3095 W

poniżej wykres z soboty.

90527659_243103290187562_9072569593288982528_n.jpg

Ta parabola jest jak ta lala, gdyby falownik miał ograniczać to na pewno nie równomiernie, wykres by się zmienił z paraboli na np. obciętą, chociaż też może być wina algorytmu mpp ale mogą być jeszcze też straty np. na przewodach pomiędzy modułami a falownikiem i tu bym porobił pomiary bo można zmierzyć prąd zwarciowy modułów po odłączeniu od falownika i porównać po ponownym podłączeniu

[ATTACH=CONFIG]441845[/ATTACH]

Czy to jest prawidłowe działanie

Masz 1faz falownik a prawdopodobnie moc podana w karcie dotyczy obydwu wejść razem a nie jak obecnie jednego i masz za dużo mocy podpiętej do 1 wejścia , trzeba to podzielić i wykorzystać wejścia obydwa

Edytowane przez miecio 301

Ja wiem, że wykres jest ładną parabolą. ale ją tworzą dane z inwertera, nie rysują jej dane z paneli.

Są inwertery które ucinają max prąd jaki może popłynąć na wyjściu stąd parabola ma ścięty wierzchołek, a są inwertery które mają wykres i wyjście "rysowane" w sposób logarytmiczny (nigdy nie osiągną 3000W) cokolwiek byś do nich podłączył. Wykres zawsze będzie ładny i równy.

Widziałem też inwertery których ten wykres jest schodkowy - parabola i owszem, ale wygląda jak piramida.

Stąd napisałem, że nie znam tego inwertera , ale skoro Wy znacie to nie mam co pisać - odpowiedz autor pytania zna.

Ps: Zobacz nawet u mnie wykres z dwóch inwerterów i parabola ma równy kształt - a instalacja wschód, zachód południe.(dane z sumatora- a inne parametry - szaleją na wykresach i wszystko zależy od ich ustawienia)

Kiedy panele dają więcej energii, niż limit falownika, to parabola ma ścięty wierzchołek - przez 15 minut, pół godziny, godzinę 1 w zależnośći, jak długo trwa taka sytuacja.

Jaki falownik rysuje wówczas parabolę ?

jeśłi przesyła na serwer dane (np co 5 minut) do dlaczego je zafałszowywuje ?

A ja teraz z innej strony - odnośnie uzysków

Instalacje mam dwie

Wschód i zachód i południe - moce identyczne więc wnioski z dnia wczorajszego.

Instalacja południe - 23,19kWh to 6,44 kWh/kWp

Suma instalacji to 7,2kWp więc to X 6,44 dało by 47,15kWh, a faktycznie było - 37,72 a więc o 10kWh mniej.

To dla tych co chcą zainstalować instalacje zwrócone na stronę Wschodnią i Zachodnią uzysk 4,03kWh/kWp

Czyli wniosek, że taka instalacja będzie produkować tylko 59,8% tego co zwrócona na południe, i o 40,2 % tyle taką instalację trzeba przewymiarować.

(Kąty dachu, panele, sposób mocowania taki sam; falowniki różne)

Kiedy panele dają więcej energii, niż limit falownika, to parabola ma ścięty wierzchołek - przez 15 minut, pół godziny, godzinę 1 w zależnośći, jak długo trwa taka sytuacja.

Jaki falownik rysuje wówczas parabolę ?

jeśłi przesyła na serwer dane (np co 5 minut) do dlaczego je zafałszowywuje ?

"...Są inwertery które ucinają max prąd jaki może popłynąć na wyjściu stąd parabola ma ścięty wierzchołek, a są inwertery które mają wykres i wyjście "rysowane" w sposób logarytmiczny (nigdy nie osiągną 3000W) cokolwiek byś do nich podłączył. Wykres zawsze będzie ładny i równy."

A czy ja coś innego napisałem? skoro mnie odpowiadasz?

Instalacje mam dwie

Suma instalacji to 7,2kWp więc to X 6,44 dało by 47,15kWh, a faktycznie było - 37,72 a więc o 10kWh mniej.

To dla tych co chcą zainstalować instalacje zwrócone na stronę Wschodnią i Zachodnią uzysk 4,03kWh/kWp

Czyli wniosek, że taka instalacja będzie produkować tylko 59,8% tego co zwrócona na południe, i o 40,2 % tyle taką instalację trzeba przewymiarować.

Wszystko logiczne, tylko wg moich obliczeń potrzebowałbyś 5,75kWp w instalacji Wsch-Zach aby zrobić ten sam wynik co na południe przy 3,6kWp.

Czyli to jest 160% paneli które masz na południe.

To się może zmieniać ja słońce będzie wcześniej wstawać i później chodzić spać - polecam program PVSol można tam się pobawić różnymi konfiguracjami.

Wszystko logiczne, tylko wg moich obliczeń potrzebowałbyś 5,75kWp w instalacji Wsch-Zach aby zrobić ten sam wynik co na południe przy 3,6kWp.

To się może zmieniać ja słońce będzie wcześniej wstawać i później chodzić spać - polecam program PVSol można tam się pobawić różnymi konfiguracjami.

Masz rację, tylko jeśli liczyć fakt, że największe uzyski z paneli są z tych skierowanych na południe, to aby im dorównać trzeba by właśnie coś koło tego je przewymiarować. Wiadomo zarówno i tak jak piszesz wcześniejszy wschód Słońca i późniejszy jego zachód "podgonią" produkcję, ale jak ktoś planuje dodatkowo po montażu instalacji PV np; pompę ciepła, czy klimatyzację to warto jest "ciut" więcej przewymiarować instalację, niż żałować że nie dołożyło się po np jednym panelu na stronę.

Najlepiej jakby wypowiedzieli się Ci kto tak zwróconą ma instalację już przynajmniej rok......ja niestety tą drugą instalację wsch/zachód mam od października.

Instalacje mam dwie

Ale to są dane z 15 marca .

Uważasz, że dane z 1 dnia produkcji (i to jeszcze wciąż zimowego dnia) są na tyle adekwatne, by na ich podstawie wysnuwać wnioski, co do wielkości przewymiarowania instalacji wsch-zachód ?

Przecież nawet, kiedy weżniesz dane za okres, kiedy te dwie instalacje pracują u Ciebie razem, otrzymasz inne dane. A jak poczekasz jeszcze dwa miesiące - to jeszcze inne.

Może sprawdź po roku ?

I okaze się, że różnica zmaleje do 25% ?

"...Są inwertery które ucinają max prąd jaki może popłynąć na wyjściu stąd parabola ma ścięty wierzchołek, a są inwertery które mają wykres i wyjście "rysowane" w sposób logarytmiczny (nigdy nie osiągną 3000W) cokolwiek byś do nich podłączył. Wykres zawsze będzie ładny i równy."

A czy ja coś innego napisałem? skoro mnie odpowiadasz?

No więc zapytałem, które to nie obcinają, bo rysują "w sposób logarytmiczny" i zakłamują dane ?

"Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma" jak mawiali starożytni Słowianie.

Lepiej mieć mniej, niż nic.

Lepiej zainwestować w panele ustawione na północ (np pod kątem 22 stopni), jeśli nie ma już możliwości założyć na stronę południową, niż trzymać pieniądze w banku.

Znam taki przypadek. Właściciel takiej instalacji w dniu wczorajszym miał całkiem przyzwoity uzysk energii elektrycznej. Znacznie więcej zyskał niż z procentów od kapitału który by trzymał w banku.