CityMatic 16.03.2020 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 (edytowane) Oczywiste to co pisze kol. fotohobby tam jest instal 3,5 kW nawykresie prawie 3 to źle, ktoś widział taki wykres i 100% Ja wiem, że wykres jest ładną parabolą. ale ją tworzą dane z inwertera, nie rysują jej dane z paneli. Są inwertery które ucinają max prąd jaki może popłynąć na wyjściu stąd parabola ma ścięty wierzchołek, a są inwertery które mają wykres i wyjście "rysowane" w sposób logarytmiczny (nigdy nie osiągną 3000W) cokolwiek byś do nich podłączył. Wykres zawsze będzie ładny i równy. Widziałem też inwertery których ten wykres jest schodkowy - parabola i owszem, ale wygląda jak piramida. Stąd napisałem, że nie znam tego inwertera , ale skoro Wy znacie to nie mam co pisać - odpowiedz autor pytania zna. Ps: Zobacz nawet u mnie wykres z dwóch inwerterów i parabola ma równy kształt - a instalacja wschód, zachód południe.(dane z sumatora- a inne parametry - szaleją na wykresach i wszystko zależy od ich ustawienia) Edytowane 16 Marca 2020 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 16.03.2020 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Co do paneli to podana jest moc max , przyjdzie lato i +30 to zobaczysz jak się zachowują. Na używkach widać jak moc leci na łeb na szyję, chyba że je schodzisz:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 16.03.2020 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Może takie ustawienie inwertera(nie znam tego urządzenia , warto poczytać jak można ustawić) progi których nie może przekroczyć? Zapewne jak ktoś ma taki falownik to coś więcej może powiedzieć. Dzień wcześniej w sobotę, kiedy był raz chmury raz słońce inwerter regularnie osiągał max. Największą wartość w tym roku inwerter przepuścił 3095 W poniżej wykres z soboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 16.03.2020 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Ta parabola jest jak ta lala, gdyby falownik miał ograniczać to na pewno nie równomiernie, wykres by się zmienił z paraboli na np. obciętą, chociaż też może być wina algorytmu mpp ale mogą być jeszcze też straty np. na przewodach pomiędzy modułami a falownikiem i tu bym porobił pomiary bo można zmierzyć prąd zwarciowy modułów po odłączeniu od falownika i porównać po ponownym podłączeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 16.03.2020 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]441845[/ATTACH] Czy to jest prawidłowe działanie Masz 1faz falownik a prawdopodobnie moc podana w karcie dotyczy obydwu wejść razem a nie jak obecnie jednego i masz za dużo mocy podpiętej do 1 wejścia , trzeba to podzielić i wykorzystać wejścia obydwa Edytowane 16 Marca 2020 przez miecio 301 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.03.2020 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Ja wiem, że wykres jest ładną parabolą. ale ją tworzą dane z inwertera, nie rysują jej dane z paneli. Są inwertery które ucinają max prąd jaki może popłynąć na wyjściu stąd parabola ma ścięty wierzchołek, a są inwertery które mają wykres i wyjście "rysowane" w sposób logarytmiczny (nigdy nie osiągną 3000W) cokolwiek byś do nich podłączył. Wykres zawsze będzie ładny i równy. Widziałem też inwertery których ten wykres jest schodkowy - parabola i owszem, ale wygląda jak piramida. Stąd napisałem, że nie znam tego inwertera , ale skoro Wy znacie to nie mam co pisać - odpowiedz autor pytania zna. Ps: Zobacz nawet u mnie wykres z dwóch inwerterów i parabola ma równy kształt - a instalacja wschód, zachód południe.(dane z sumatora- a inne parametry - szaleją na wykresach i wszystko zależy od ich ustawienia) Kiedy panele dają więcej energii, niż limit falownika, to parabola ma ścięty wierzchołek - przez 15 minut, pół godziny, godzinę 1 w zależnośći, jak długo trwa taka sytuacja. Jaki falownik rysuje wówczas parabolę ? jeśłi przesyła na serwer dane (np co 5 minut) do dlaczego je zafałszowywuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.03.2020 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Dzień wcześniej w sobotę, kiedy był raz chmury raz słońce inwerter regularnie osiągał max. Bo wtedy są najlepsze warunki do osiągania pików Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 16.03.2020 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Bo wtedy są najlepsze warunki do osiągania pików Te piki to pewnie w dużej mierze błąd zapisu pomiaru, tzn. przerzucenie część produkcji z okresu zacienionego na słoneczny i odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.03.2020 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Być może, ale tez efekt blendy (białe, oświetlone chmury w sąsiedztwie Słońca odbijają więcej światła, niż czyste niebo, oraz schłodzonych paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 16.03.2020 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Wczoraj temperatura samego panela nie dobiła nawet do 20 st (mam je w zasięgu ręki więc mogę pomierzyć , więc teoretycznie nie powinno mieć to wpływu na ich sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 16.03.2020 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Te piki to pewnie w dużej mierze błąd zapisu pomiaru, tzn. przerzucenie część produkcji z okresu zacienionego na słoneczny i odwrotnie. Nie raz widziałem na inwerterze wartość ponad 3000w np 3004, 3005, 3001 i taka wartość później pojawiła się na wykresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 16.03.2020 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Nie raz widziałem na inwerterze wartość ponad 3000w np 3004, 3005, 3001 i taka wartość później pojawiła się na wykresie. U mnie na Froniusie 10kW, też mam piki ponad 10kW dla zainstalowanej mocy 9,9kWp Przy idealnie czystym niebie jak wczoraj, w trybie ciągłym było max 9,3kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.03.2020 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 A ja teraz z innej strony - odnośnie uzyskówInstalacje mam dwieWschód i zachód i południe - moce identyczne więc wnioski z dnia wczorajszego. Instalacja południe - 23,19kWh to 6,44 kWh/kWpSuma instalacji to 7,2kWp więc to X 6,44 dało by 47,15kWh, a faktycznie było - 37,72 a więc o 10kWh mniej.To dla tych co chcą zainstalować instalacje zwrócone na stronę Wschodnią i Zachodnią uzysk 4,03kWh/kWpCzyli wniosek, że taka instalacja będzie produkować tylko 59,8% tego co zwrócona na południe, i o 40,2 % tyle taką instalację trzeba przewymiarować.(Kąty dachu, panele, sposób mocowania taki sam; falowniki różne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.03.2020 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Wczoraj temperatura samego panela nie dobiła nawet do 20 st (mam je w zasięgu ręki więc mogę pomierzyć , więc teoretycznie nie powinno mieć to wpływu na ich sprawność. U mnie spód panela osiągnął temperaturę 25,4*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.03.2020 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Kiedy panele dają więcej energii, niż limit falownika, to parabola ma ścięty wierzchołek - przez 15 minut, pół godziny, godzinę 1 w zależnośći, jak długo trwa taka sytuacja. Jaki falownik rysuje wówczas parabolę ? jeśłi przesyła na serwer dane (np co 5 minut) do dlaczego je zafałszowywuje ? "...Są inwertery które ucinają max prąd jaki może popłynąć na wyjściu stąd parabola ma ścięty wierzchołek, a są inwertery które mają wykres i wyjście "rysowane" w sposób logarytmiczny (nigdy nie osiągną 3000W) cokolwiek byś do nich podłączył. Wykres zawsze będzie ładny i równy." A czy ja coś innego napisałem? skoro mnie odpowiadasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 16.03.2020 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 A ja teraz z innej strony - odnośnie uzysków Instalacje mam dwie Wschód i zachód i południe - moce identyczne więc wnioski z dnia wczorajszego. Instalacja południe - 23,19kWh to 6,44 kWh/kWp Suma instalacji to 7,2kWp więc to X 6,44 dało by 47,15kWh, a faktycznie było - 37,72 a więc o 10kWh mniej. To dla tych co chcą zainstalować instalacje zwrócone na stronę Wschodnią i Zachodnią uzysk 4,03kWh/kWp Czyli wniosek, że taka instalacja będzie produkować tylko 59,8% tego co zwrócona na południe, i o 40,2 % tyle taką instalację trzeba przewymiarować. (Kąty dachu, panele, sposób mocowania taki sam; falowniki różne) Wszystko logiczne, tylko wg moich obliczeń potrzebowałbyś 5,75kWp w instalacji Wsch-Zach aby zrobić ten sam wynik co na południe przy 3,6kWp. Czyli to jest 160% paneli które masz na południe. To się może zmieniać ja słońce będzie wcześniej wstawać i później chodzić spać - polecam program PVSol można tam się pobawić różnymi konfiguracjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.03.2020 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Wszystko logiczne, tylko wg moich obliczeń potrzebowałbyś 5,75kWp w instalacji Wsch-Zach aby zrobić ten sam wynik co na południe przy 3,6kWp. Czyli to jest 160% paneli które masz na południe. To się może zmieniać ja słońce będzie wcześniej wstawać i później chodzić spać - polecam program PVSol można tam się pobawić różnymi konfiguracjami. Masz rację, tylko jeśli liczyć fakt, że największe uzyski z paneli są z tych skierowanych na południe, to aby im dorównać trzeba by właśnie coś koło tego je przewymiarować. Wiadomo zarówno i tak jak piszesz wcześniejszy wschód Słońca i późniejszy jego zachód "podgonią" produkcję, ale jak ktoś planuje dodatkowo po montażu instalacji PV np; pompę ciepła, czy klimatyzację to warto jest "ciut" więcej przewymiarować instalację, niż żałować że nie dołożyło się po np jednym panelu na stronę. Najlepiej jakby wypowiedzieli się Ci kto tak zwróconą ma instalację już przynajmniej rok......ja niestety tą drugą instalację wsch/zachód mam od października. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.03.2020 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 A ja teraz z innej strony - odnośnie uzysków Instalacje mam dwie Wschód i zachód i południe - moce identyczne więc wnioski z dnia wczorajszego. Instalacja południe - 23,19kWh to 6,44 kWh/kWp Suma instalacji to 7,2kWp więc to X 6,44 dało by 47,15kWh, a faktycznie było - 37,72 a więc o 10kWh mniej. To dla tych co chcą zainstalować instalacje zwrócone na stronę Wschodnią i Zachodnią uzysk 4,03kWh/kWp Czyli wniosek, że taka instalacja będzie produkować tylko 59,8% tego co zwrócona na południe, i o 40,2 % tyle taką instalację trzeba przewymiarować. (Kąty dachu, panele, sposób mocowania taki sam; falowniki różne) Ale to są dane z 15 marca . Uważasz, że dane z 1 dnia produkcji (i to jeszcze wciąż zimowego dnia) są na tyle adekwatne, by na ich podstawie wysnuwać wnioski, co do wielkości przewymiarowania instalacji wsch-zachód ? Przecież nawet, kiedy weżniesz dane za okres, kiedy te dwie instalacje pracują u Ciebie razem, otrzymasz inne dane. A jak poczekasz jeszcze dwa miesiące - to jeszcze inne. Może sprawdź po roku ? I okaze się, że różnica zmaleje do 25% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.03.2020 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 "...Są inwertery które ucinają max prąd jaki może popłynąć na wyjściu stąd parabola ma ścięty wierzchołek, a są inwertery które mają wykres i wyjście "rysowane" w sposób logarytmiczny (nigdy nie osiągną 3000W) cokolwiek byś do nich podłączył. Wykres zawsze będzie ładny i równy." A czy ja coś innego napisałem? skoro mnie odpowiadasz? No więc zapytałem, które to nie obcinają, bo rysują "w sposób logarytmiczny" i zakłamują dane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 16.03.2020 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Wszystko logiczne, tylko wg moich obliczeń potrzebowałbyś 5,75kWp w instalacji Wsch-Zach aby zrobić ten sam wynik co na południe przy 3,6kWp. Czyli to jest 160% paneli które masz na południe. To się może zmieniać ja słońce będzie wcześniej wstawać i później chodzić spać - polecam program PVSol można tam się pobawić różnymi konfiguracjami. "Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma" jak mawiali starożytni Słowianie. Lepiej mieć mniej, niż nic. Lepiej zainwestować w panele ustawione na północ (np pod kątem 22 stopni), jeśli nie ma już możliwości założyć na stronę południową, niż trzymać pieniądze w banku. Znam taki przypadek. Właściciel takiej instalacji w dniu wczorajszym miał całkiem przyzwoity uzysk energii elektrycznej. Znacznie więcej zyskał niż z procentów od kapitału który by trzymał w banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts