miecio 301 01.04.2020 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 Mój 3 dzień produkcji, więc trudno mówić o rekordzie . Jednakże fajnie to wygląda. Widzę że instalacji wsch-zach przybywa, mógłbym prosić o wykresy prądów dc, podpowiem że to z zakładki historia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 01.04.2020 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 No proszę... ja rozumiem, że gaz w rurze moźe być "chrzczony", ale prąd ? Ktoś jeszcze to zauważył ? Też zauważyłem w dwóch które podglądam to w marcu o 13% więcej od stycznia w trzeciej dokładnie tyle samo, może i rzadszy prąd i trzeba go więcej licznik OSD raczej liczy dobrze, mam dodatkowo opomiarowane i też tak wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koris 01.04.2020 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 Oto wykres prądów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koris 01.04.2020 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 Mam pytanko do posiadaczy Sofara. Ma on w menu opcję skanowania mppt. Można to włączyć i ustawić czas co ile ma się to odbywać. Co to może by być i czemu ma służyć? Jakaś kontrola mppt? Czy jest sprawne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homeboy 02.04.2020 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 Marzec z wynikiem 611 KWh z instalacji 5,49 kWp. Dla porównania w lutym było 306 kWh. Okolice Krakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poster 02.04.2020 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 U mnie też ładnie - lepiej niż zakładałem porównując do innych W marcu 352,2 kWh z 3 kWp daje 117,4 kWh/kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.04.2020 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 U mnie od 1 stycznia do 1 kwietnia a więc przez 3 miesiące wyszło następująco:produkcja 534 kWh;z tego 347 kWh (auto konsumpcja) 65%;do sieci poszło 187 kWh;w I strefie 119 kWh (64% produkcji);w II strefie 68 kWh (36% produkcji); Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesiu681 02.04.2020 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 Marzec z wynikiem 611 KWh z instalacji 5,49 kWp. Dla porównania w lutym było 306 kWh. Okolice Krakowa. U mnie podobnie, 607 kwh w marcu. Instalacja 5.2 kwp, orientacja całkowicie na południe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kenvelo 02.04.2020 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 wczorajszy dzień instalacja 9,8 kWHh produkcja w dniu wczorajszym 62 kWh ale wczoraj było słonecznie cały dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.04.2020 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 U mnie od 1 stycznia do 1 kwietnia a więc przez 3 miesiące wyszło następująco: produkcja 534 kWh; z tego 347 kWh (auto konsumpcja) 65%; do sieci poszło 187 kWh; w I strefie 119 kWh (64% produkcji); w II strefie 68 kWh (36% produkcji); Nie wydaje Ci się mala produkcja jak na instalacje 4kWp? Ładna autokonsumpcja Kwiecień u mnie zaczyna się bardzo marnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 02.04.2020 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 Nie wydaje Ci się mala produkcja jak na instalacje 4kWp? Ładna autokonsumpcja Kwiecień u mnie zaczyna się bardzo marnie Nie wiadomo czy nie ma zacienienia i nic o kierunku instalacji. 572kWh z 3kWp. Jak na 4 to coś mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.04.2020 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 Nie wydaje Ci się mala produkcja jak na instalacje 4kWp? Ładna autokonsumpcja Kwiecień u mnie zaczyna się bardzo marnie Na 1 rzut oka tak ale ja mam patelnię płaską 10 stopni nachylenia daszku i ten typ tak ma niestety. Co do autokolimacji jest lepiej niż myślałem ale ja mam grzejniki elektryczne i pod wymiarową instalację. Maksymalny średni pik u mnie to 3 kW. Jestem zdziwiony że w II strefie jest duża produkcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.04.2020 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 Mam pytanko do posiadaczy Sofara. Ma on w menu opcję skanowania mppt. Można to włączyć i ustawić czas co ile ma się to odbywać. Co to może by być i czemu ma służyć? Jakaś kontrola mppt? Czy jest sprawne? Patrzyłem w DTR Sofara z Coraba , na str 25 jest tylko info : "A10 – Funkcja MPPT SCAN jest włączona (nie dostępna)" Nie mogłem znaleźć informacji o tej funkcji , rozumiem to na dwa sposoby : albo funkcja ogólnie niedostępna (czyli jej nie ma), albo jest to informacja o stanie tej funkcji (czyli jest automatyczna i pokazuje czy się wykonuje , czy nie) Skłaniam się do drugiego wariantu. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 02.04.2020 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 Jestem zdziwiony że w II strefie jest duża produkcja. Ja się dziwię, że ty się dziwisz. Wiesz ile jest godzin tygodniowo/miesięcznie w drogiej i taniej taryfie?? Odlicz od tego godziny, kiedy nie świeci słońce... U mnie w instalacji skierowanej na poludnie, jak zaraz po montażu robiłem symulacje, to wychodziło mi 55-60% produkcji w drogiej taryfie. Więc te twoje wartości chyba są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.04.2020 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 Ja się dziwię, że ty się dziwisz. Wiesz ile jest godzin tygodniowo/miesięcznie w drogiej i taniej taryfie?? Odlicz od tego godziny, kiedy nie świeci słońce... U mnie w instalacji skierowanej na poludnie, jak zaraz po montażu robiłem symulacje, to wychodziło mi 55-60% produkcji w drogiej taryfie. Więc te twoje wartości chyba są ok. Ja to zrobiłem ex post czyli po wszystkim i ciekaw jestem jak to się ruszy w maju i czerwcu ja będą PV żniwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.04.2020 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 Ja się dziwię, że ty się dziwisz. Wiesz ile jest godzin tygodniowo/miesięcznie w drogiej i taniej taryfie?? Odlicz od tego godziny, kiedy nie świeci słońce... U mnie w instalacji skierowanej na poludnie, jak zaraz po montażu robiłem symulacje, to wychodziło mi 55-60% produkcji w drogiej taryfie. Więc te twoje wartości chyba są ok. Zapotniałem o "" ale gdyby w weekendy i od 15 do 17 teraz było zajebiste słonce to produkcja byłaby duża i bym siennie dziwił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 02.04.2020 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 Mój 3 dzień produkcji, więc trudno mówić o rekordzie . Jednakże fajnie to wygląda. Jaki masz kąt dachu? Orientacja jest dokładnie wschód-zachód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koris 02.04.2020 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 Patrzyłem w DTR Sofara z Coraba , na str 25 jest tylko info : "A10 – Funkcja MPPT SCAN jest włączona (nie dostępna)" Nie mogłem znaleźć informacji o tej funkcji , rozumiem to na dwa sposoby : albo funkcja ogólnie niedostępna (czyli jej nie ma), albo jest to informacja o stanie tej funkcji (czyli jest automatyczna i pokazuje czy się wykonuje , czy nie) Skłaniam się do drugiego wariantu. Pzdr Jak będę w domu to sprawdzę, ale ja włączenie tej funkcji mam pod innym numerem i ją już włączałem i ustawiałem czas z tym, że nie widziałem żadnej reakcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koris 02.04.2020 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2020 Jaki masz kąt dachu? Orientacja jest dokładnie wschód-zachód? Dach 20 st. Odchylenie zachodu lekko na południe. Azymut około 260 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kenvelo 04.04.2020 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam mam instalację od tygodnia o mocy 9,8 KWp, Falownik – Huawei SUN 2000-8KTL-M0 najwięjszy uzysk jaki mam nawet w bardzo słoneczne dni to 9,011 KWh i nie przekracza tego czy nie powinien być większy chodzi mi o chwilowy Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez Kenvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts