Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Witam mam instalację od tygodnia o mocy 9,8 KWp, Falownik – Huawei SUN 2000-8KTL-M0 najwięjszy uzysk jaki mam nawet w bardzo słoneczne dni to 9,011 KWh i nie przekracza tego czy nie powinien być większy chodzi mi o chwilowy

500 razy to samo pytanie, na pewnej grupie codziennie takie samo minimum raz. Ludzie ogarnijcie się.

Moc panela podawana przez producenta to wartość laboratoryjna, uzyskana w specyficznych warunkach. Powiedz mi czy na Twoim dachu codziennie masz laboratoryjne warunki z określaną dawką promieni słonecznych, idealnym kątem ich padania, a także temperaturą samego panela?

Edytowane przez kedlaw0
  • Like 1

Witam mam instalację od tygodnia o mocy 9,8 KWp, Falownik – Huawei SUN 2000-8KTL-M0 najwięjszy uzysk jaki mam nawet w bardzo słoneczne dni to 9,011 KWh i nie przekracza tego czy nie powinien być większy chodzi mi o chwilowy

Oczywiście, że powinien być większy, jeśli masz ustawione na południe i kąt dachu 35st +- 10 to twój uzyskanie w słoneczny dzień powinien przekroczyć 50kWh. Chyba że masz na myśli moc chwilą która oznacza się kW - bez h, to masz bardzo dobry wynik bo ogniw masz prawie 10kWp czyli instalacja trochę przewymiarowana ale jest ok, nic maksymalną w tym przypadku będzie ograniczał falownik 8kW i jeśli faktycznie pozwala Ci do 9kW to się ciesz, chociaż myślę że to tylko przez moment a po chwili wykres obcina do 8 z niewielkim ogonkiem.

• Like 1

No dobra, a czy zauważył ktoś, że tu jest falownik Huawei o mocy 8kW? Więcej niż 9kW może nie przepuszczać i wygląda, że odcina przy tej mocy.

Mój 3.0 przepuszcza maks 3,3kW.

Masz rację , dopiero teraz odszukałem specyfikację kolegi - Huawei SUN 2000-8KTL-M0

To i tak dużo przepuszcza, dobrze przewymiarowany to zapewne jego max jaki będzie osiągać ten falownik - zgadzam się z Tobą.

[...] na falowniku mam wpisace DC capacity 9.000KWp przez instalatora

Na pewno nie jest tak napisane, sprawdź dobrze...

No dobra, a czy zauważył ktoś, że tu jest falownik Huawei o mocy 8kW?

Jest to napisane 3 posty wyżej....

Edytowane przez Maciej Loret

Czyli miałem rację, instrukcja z resztą też. Masz maksymalnaą moc czynną na poziomie 8800W i na tym poziomie Ci odcina produkcję, co ładnie widać na obrazku.

Podziękuj instalatorowi za źle dobrane komponenty instalacji.

[ATTACH=CONFIG]442587[/ATTACH]

Dlaczego spartoloną ? Panele powinny być przewymiarowane względem falownik o ok 10-20%. Może inaczej wtedy osiąga się maksymalny zysk ekonomiczny.

Moje 4,55kWp falownik obcina na 3,7kW. Teraz łatwo soągam moc maksymalną bo jest chłodno i kąt dachu akurat na ta pore. Później straty będą mniejsze. Pamiętaj też że panele traca na mocyi 7-10% w przeciągu 10 lat

Mam od 2 tygodni 30x Winaico 325 M6 oraz falownik Kaco Blueplanet 10.0 TL3.

Łączna moc to 9750kWp.

Max chwilowa moc na falowniku jaką zaobserwowałem to 10,29kW.

Dach około 40 stopni, niemal idealne południe.

Czekam właśnie na licznik dwukierunkowy. Aktualnie jest licznik z blokadą i zatrzymuje się jeśli produkcja jest większa niż zużycie.

Jeśli produkcja jest wysoka, a konsumpcja niewielka to falownik włącza tryb ograniczenia rozruchu- restartuje się i znajduje błąd (sprawdza izolację, itp). Moc powoli rośnie od 0 i później pracuje normalnie. Instalator twierdzi, że prawdopodobnie falownik wyczuwa opór licznika. W sumie jak uruchomię silnik 11kV na ponad godzine przy ładnym słońcu to wówczas wszystko działa ok.

To normalne? Też mieliście takie przypadki?

Obawiam się ,że falownik wyłącza się z powodu przekroczenia dopuszczalnego napięcia w sieci.

Instalator mieszka nieco ponad 3km ode mnie i ma instalację 6 lat. U niego jest ok.

Poza tym 3 lata temu była modernizacja linii- wymieniali wszystkie słupy, transformatory, itp.

Próbować coś działać w tej sprawie jeszcze przed wymianą licznika?

Taki wyłączanie się i wznawianie od zera jest szkodliwe dla falownika? Zauważyłem, że jak wznawia pracę od 0 to produkcja wzrasta o 0,01-0,02kW, czyli trzeba parę minut, żeby wzrosło do np 8kW.

Instalator mieszka nieco ponad 3km ode mnie i ma instalację 6 lat. U niego jest ok.

Poza tym 3 lata temu była modernizacja linii- wymieniali wszystkie słupy, transformatory, itp.

Próbować coś działać w tej sprawie jeszcze przed wymianą licznika?

Taki wyłączanie się i wznawianie od zera jest szkodliwe dla falownika? Zauważyłem, że jak wznawia pracę od 0 to produkcja wzrasta o 0,01-0,02kW, czyli trzeba parę minut, żeby wzrosło do np 8kW.

A czy jesteś w stanie odczytać jaki jest błąd w momencie wyłączenia falownika ?

Czy ustawiony jest do pracy w Polsce { napięcie,częstotliwość} powinien to zrobić instalator.

czy możesz {potrafisz} pomierzyć napięcia AC przy falowniku?