1igor1 04.04.2020 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 raczej nie, ale nie podając azymutu i kąta nachylenia to wróżenie z fusów,bardzo rzadko się osiaga piki równe mocy znamionowej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 04.04.2020 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam mam instalację od tygodnia o mocy 9,8 KWp, Falownik – Huawei SUN 2000-8KTL-M0 najwięjszy uzysk jaki mam nawet w bardzo słoneczne dni to 9,011 KWh i nie przekracza tego czy nie powinien być większy chodzi mi o chwilowy 500 razy to samo pytanie, na pewnej grupie codziennie takie samo minimum raz. Ludzie ogarnijcie się. Moc panela podawana przez producenta to wartość laboratoryjna, uzyskana w specyficznych warunkach. Powiedz mi czy na Twoim dachu codziennie masz laboratoryjne warunki z określaną dawką promieni słonecznych, idealnym kątem ich padania, a także temperaturą samego panela? Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez kedlaw0 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 04.04.2020 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Witam mam instalację od tygodnia o mocy 9,8 KWp, Falownik – Huawei SUN 2000-8KTL-M0 najwięjszy uzysk jaki mam nawet w bardzo słoneczne dni to 9,011 KWh i nie przekracza tego czy nie powinien być większy chodzi mi o chwilowy Oczywiście, że powinien być większy, jeśli masz ustawione na południe i kąt dachu 35st +- 10 to twój uzyskanie w słoneczny dzień powinien przekroczyć 50kWh. Chyba że masz na myśli moc chwilą która oznacza się kW - bez h, to masz bardzo dobry wynik bo ogniw masz prawie 10kWp czyli instalacja trochę przewymiarowana ale jest ok, nic maksymalną w tym przypadku będzie ograniczał falownik 8kW i jeśli faktycznie pozwala Ci do 9kW to się ciesz, chociaż myślę że to tylko przez moment a po chwili wykres obcina do 8 z niewielkim ogonkiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kenvelo 04.04.2020 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) Dach strona południowa nachylenie 35, chodzi mi o to że maksymalnie osiąga 9,011 i tej wartości nie przekracza Dzieki @tobiasz86 o to mi chodziło (tak moc chwilowa) i na falowniku mam wpisace DC capacity 9.000KWp przez instalatora Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez Kenvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.04.2020 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Dach strona południowa nachylenie 35, chodzi mi o to że maksymalnie osiąga 9,011 i tej wartości nie przekracza Poczekaj, Słońce jest jeszcze nisko na horyzoncie - to jeszcze nie max więc uzbrój się w cierpliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 04.04.2020 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 No dobra, a czy zauważył ktoś, że tu jest falownik Huawei o mocy 8kW? Więcej niż 9kW może nie przepuszczać i wygląda, że odcina przy tej mocy.Mój 3.0 przepuszcza maks 3,3kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.04.2020 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 No dobra, a czy zauważył ktoś, że tu jest falownik Huawei o mocy 8kW? Więcej niż 9kW może nie przepuszczać i wygląda, że odcina przy tej mocy. Mój 3.0 przepuszcza maks 3,3kW. Masz rację , dopiero teraz odszukałem specyfikację kolegi - Huawei SUN 2000-8KTL-M0 To i tak dużo przepuszcza, dobrze przewymiarowany to zapewne jego max jaki będzie osiągać ten falownik - zgadzam się z Tobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 04.04.2020 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Dowód byśmy mieli gdy kolega wrzucił wykres z ładnego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 04.04.2020 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) [...] na falowniku mam wpisace DC capacity 9.000KWp przez instalatora Na pewno nie jest tak napisane, sprawdź dobrze... No dobra, a czy zauważył ktoś, że tu jest falownik Huawei o mocy 8kW? Jest to napisane 3 posty wyżej.... Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez Maciej Loret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 04.04.2020 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Ok, znalazłem w instrukcji : Mój 3.0 - maksymalna moc czynna 3300W i to się zgadza bo tyle zaobserwowałem.Kolegi 8.0 - maksymalna moc czynna 8800W. Podziękuj instalatorowi za spieprz.ną instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kenvelo 04.04.2020 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 nie na falowniku tylko w aplikacji sorry mój błąd Installed capacity: 9.000kWp https://iv.pl/image/GruXwl2 wykres pokazuje 8,80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 04.04.2020 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 (edytowane) Czyli miałem rację, instrukcja z resztą też. Masz maksymalnaą moc czynną na poziomie 8800W i na tym poziomie Ci odcina produkcję, co ładnie widać na obrazku. Podziękuj instalatorowi za źle dobrane komponenty instalacji. Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez kedlaw0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.04.2020 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Czyli miałem rację, instrukcja z resztą też. Masz maksymalnaą moc czynną na poziomie 8800W i na tym poziomie Ci odcina produkcję, co ładnie widać na obrazku. Podziękuj instalatorowi za źle dobrane komponenty instalacji. [ATTACH=CONFIG]442587[/ATTACH] Dlaczego spartoloną ? Panele powinny być przewymiarowane względem falownik o ok 10-20%. Może inaczej wtedy osiąga się maksymalny zysk ekonomiczny. Moje 4,55kWp falownik obcina na 3,7kW. Teraz łatwo soągam moc maksymalną bo jest chłodno i kąt dachu akurat na ta pore. Później straty będą mniejsze. Pamiętaj też że panele traca na mocyi 7-10% w przeciągu 10 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 04.04.2020 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 No nie wiem. Marzec, kwiecień i wrzesień pewnie będzie przy ładnej pogodzie trochę watów obcinać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 04.04.2020 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Mam od 2 tygodni 30x Winaico 325 M6 oraz falownik Kaco Blueplanet 10.0 TL3.Łączna moc to 9750kWp.Max chwilowa moc na falowniku jaką zaobserwowałem to 10,29kW.Dach około 40 stopni, niemal idealne południe.Czekam właśnie na licznik dwukierunkowy. Aktualnie jest licznik z blokadą i zatrzymuje się jeśli produkcja jest większa niż zużycie.Jeśli produkcja jest wysoka, a konsumpcja niewielka to falownik włącza tryb ograniczenia rozruchu- restartuje się i znajduje błąd (sprawdza izolację, itp). Moc powoli rośnie od 0 i później pracuje normalnie. Instalator twierdzi, że prawdopodobnie falownik wyczuwa opór licznika. W sumie jak uruchomię silnik 11kV na ponad godzine przy ładnym słońcu to wówczas wszystko działa ok.To normalne? Też mieliście takie przypadki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom.pk 04.04.2020 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Obawiam się ,że falownik wyłącza się z powodu przekroczenia dopuszczalnego napięcia w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 04.04.2020 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Obawiam się ,że falownik wyłącza się z powodu przekroczenia dopuszczalnego napięcia w sieci. Instalator mieszka nieco ponad 3km ode mnie i ma instalację 6 lat. U niego jest ok. Poza tym 3 lata temu była modernizacja linii- wymieniali wszystkie słupy, transformatory, itp. Próbować coś działać w tej sprawie jeszcze przed wymianą licznika? Taki wyłączanie się i wznawianie od zera jest szkodliwe dla falownika? Zauważyłem, że jak wznawia pracę od 0 to produkcja wzrasta o 0,01-0,02kW, czyli trzeba parę minut, żeby wzrosło do np 8kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s max 04.04.2020 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Dystrybutorem tego falownika na Polskę jest Bruk-Bet PV - zadzwoń, z tego co widzę jest dział techniczny - swojemu klientowi nie odmówią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s max 04.04.2020 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 A może by zacząć od przeczytania instrukcji obsługi - może tam są wypisane możliwe błędy pracy inwertera ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom.pk 04.04.2020 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Instalator mieszka nieco ponad 3km ode mnie i ma instalację 6 lat. U niego jest ok. Poza tym 3 lata temu była modernizacja linii- wymieniali wszystkie słupy, transformatory, itp. Próbować coś działać w tej sprawie jeszcze przed wymianą licznika? Taki wyłączanie się i wznawianie od zera jest szkodliwe dla falownika? Zauważyłem, że jak wznawia pracę od 0 to produkcja wzrasta o 0,01-0,02kW, czyli trzeba parę minut, żeby wzrosło do np 8kW. A czy jesteś w stanie odczytać jaki jest błąd w momencie wyłączenia falownika ? Czy ustawiony jest do pracy w Polsce { napięcie,częstotliwość} powinien to zrobić instalator. czy możesz {potrafisz} pomierzyć napięcia AC przy falowniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts