Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Aby wykluczyć wzrost napięcia przez impedancję sieci, jak wykryjesz ten błąd, wyłącz falownik, i sprawdź zwykłym miernikiem napięcie, jak będzie powyżej 230V pisz do OSD. Z doświadczenia zawsze winna jest sieć a nie impedancja sieci, ale może u ciebie jest inaczej

Czytałeś to ostatnie zdanie? czy jakiś konkretny parametr tej sieci miałeś na myśli czy tak ogólnie Ci się to napisało?

Czytałeś to ostatnie zdanie? czy jakiś konkretny parametr tej sieci miałeś na myśli czy tak ogólnie Ci się to napisało?

poprawiłem trochę post, bo faktycznie może nie był do końca zrozumiale napisany

Chodziło mi o to, że jeszcze mi się nie zdarzyło że winny był kabel w domu, tylko po wyłączeniu falownika napięcie w całej instalacji w domu było powyżej 253V, więc pismo do dostawcy prądu, zmiana parametrów trafa i instalacja chula jak trzeba.

Edytowane przez 1igor1

To powinien napisać , bo ja zużyłem gazu 15 M3 ale nie wiadomo czy od początku kwietnia czy dzis. Rocznie mu wyjdzie podobnie produkcja pv, no chyba że dołoży paneli.

Przecie napisał - ładny początek kwietnia....

Z innej beki - dziś znowu cały dzień słońce a jednak uzysk minimalnie niższy niż podczas najlepszych dni, chyba temperatura która rośnie, robi swoje.

Wczoraj i dzisiaj pogoda identyczna - zero chmur, temperatura, wiatr.

Poniżej wykres z wczoraj jak panele były zasyfione pyłkiem sosny.

A jeszcze niżej wykres z dzisiaj po tym jak wczoraj po zmroku przelałem panele szlauchem - efekt dzisiaj uzysk większy o 7,6%.

Panele zasyfione pyłkiem.

Przechwytywanie_1.jpg

Panele przelane szlauchem.

Przechwytywanie_2.jpg