Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Mam kłopot z moją instalacją.

14 paneli REC 325 W mono (8 paneli na południe, 6 na zachód), inwerter Solarege SE4K.

Od ok 2 tygodni mamy piękną słoneczna pogodę, a zwłaszcza poranki.

Produkcja zaczyna się przed godz. 6, ale jest to czysto symboliczna praca. Do godz. 9 całość osiąga 200-250 W. Dopiero po 9, instalacja wskakuje na przyzwoite obroty.

Kiedy patrzę na inne instalacje, problem ten nie występuje

Da się to jakoś wytłumaczyć?

link do mojej instalacji

https://pvmonitor.pl/i_user.php?idinst=12134#/pv0

Zakładając że masz naprawdę p404 to i tak masz za mało paneli, bo przynajmniej po 8szt na różną stronę aby SE działał optymalnie, - także jak dołożysz 2 szt na zachód instalacja zacznie działać prawidłowo

jeżeli masz p370 oczym świadczy jak piszesz max napięcie na opty 60V to instalator zrobił cię w bambuko, zarządaj od niego screenu z monitoringu SE, z zakładki administator, zakładka układ logiczny, wrzucam zdjęcie jak to powinno wyglądać, sprawdź czy nr seryjny falownika się zgadza z twoim

jeżeli dał ci 370 to śmiało reklamacja, bo na to nie masz nawet gwarancji w SE

1.jpg

Edytowane przez 1igor1

Dzięki za te wskazówki.

Dostęp do zakładki "administrator" mam, ale próba uzyskania informacji o poszczególnych modułach kończy się jedynie wyświetleniem białego, pustego okienka.

Dzisiaj do końca dnia obserwowałem napięć opty i nawet przed zachodem słońca nie przekroczyło 60V. Zatem to potwierdza tezę, że nie mam zamontowanych opty P404.

Na jutro jestem gotowy do rozmowy z instalatorem i żądaniem zamiany optymalizatorów.

Wyjaśnij mi tylko jeszcze proszę, dlaczego w obecnej sytuacji nie jestem objęty gwarancją?

Dzięki za te wskazówki.

Dostęp do zakładki "administrator" mam, ale próba uzyskania informacji o poszczególnych modułach kończy się jedynie wyświetleniem białego, pustego okienka.

Dzisiaj do końca dnia obserwowałem napięć opty i nawet przed zachodem słońca nie przekroczyło 60V. Zatem to potwierdza tezę, że nie mam zamontowanych opty P404.

Na jutro jestem gotowy do rozmowy z instalatorem i żądaniem zamiany optymalizatorów.

Wyjaśnij mi tylko jeszcze proszę, dlaczego w obecnej sytuacji nie jestem objęty gwarancją?

bo dla optymalizerów p370 minimalna ilość paneli dla falownika trójfazowego to 16 szt

i pisałem ci że te optymalizery w programie może sprawdzić tylko instalator, dlatego ty nic nie widzisz,

Edytowane przez 1igor1

Ja więcej niż 6,51 kWh/kWp nie widziałem ale to akurat efekt obcinania falownika . No ale teoretycznie powinno dać to więcej dobrego niż złego.

Chociaż jeszcze jest chłodna a dni dłuższe więc może rekord przebije.

Czy w najlepsze obecne dni tracisz dziennie najwyżej 1- 1.5 kWh - jak zrobi się cieplej to strata przez przewymiarowanie będzie blisko zeru.

Dzięki za te wskazówki.

Bo na dole tej tabelki z optymalizatorami, którą sam podlinkowałeś jest podane jakie jest minimum optymalizatorów danego typu dla danego falownika.

Poza tym takiej konfiguracji nie przepuści Solaredge Designer. Czy z ofertą dostałeś od instalatora plik pdf z wizualizacją instalacji na Twoim dachu i symulacją uzyski rocznego ?

Daj znać, jak poszła rozmowa.

Edytowane przez fotohobby

Ja więcej niż 6,51 kWh/kWp nie widziałem ale to akurat efekt obcinania falownika . No ale teoretycznie powinno dać to więcej dobrego niż złego.

Chociaż jeszcze jest chłodna a dni dłuższe więc może rekord przebije.

Dużo lepiej nie będzie. Ja pare dni temu miałem w chłodny dzień około 93% z dziennego rekordu zeszłorocznego, z jakiegoś czerwcowego dnia. A mam instalcję prawie na zachód, wiec mi się jeszcze "Dzień panelowy wydłuża.

Jak masz panele na południe, to po równonocy już tylko ciut zyskujesz na wysokości słońca. Długość dnia ma znikome znaczenie. Dzień jest duższy niż 12h, przez 12 h są oświetlone. To co łapiesz gdy słońca jest przed kierunkiem 90 i za kierunkiem 270 (wchód i zachód geograficzny), to już tylko światło rozproszone, tyle co kot napłakał. Czy masz światło rozproszone 1 czy 2 godziny, wielkiej róznicy nie zrobi.

Jak spojrzysz na pvgis, kwiecien to jakieś 93% maksymalnej miesięcznej produkcji. A ten maks masz równiiótko przez maj, czerwiec, lipiec i sierpień. Dopiero spada we wrześniu, ale 1/3 września nie masz już 12h dnia wiec logiczne.

Witam Towarzystwo,

przed chwilą moja instalacja przekroczyła 3MWh produkcji , z tego od 1.04.br wyprodukowała do teraz 1.06MWh.

Wczoraj miałem nowy rekord dzienny tj 65kWh ,czyli 6,5 kWh z 9,92kWp-dzień robi się coraz dłuższy , powinna też być większa produkcja dzienna (ciekaw jestem maxa)

Instalacja uruchomiona 23.10.2019

Tymczasem

35739726-46D0-4415-866A-C21572F2DA01.jpg

Witam Towarzystwo,

przed chwilą moja instalacja przekroczyła 3MWh produkcji , z tego od 1.04.br wyprodukowała do teraz 1.06MWh.

Wczoraj miałem nowy rekord dzienny tj 65kWh ,czyli 6,5 kWh z 9,92kWp-dzień robi się coraz dłuższy , powinna też być większa produkcja dzienna (ciekaw jestem maxa)

Instalacja uruchomiona 23.10.2019

Tymczasem

[ATTACH=CONFIG]443214[/ATTACH]

Ty to masz na południe? To rekordy dzienne będą niewiele lepsze. Dzień dłuższy, ale weź pod uwagę że ma już powyżej 12h. Jak instalacja na południe, to przez 12h łapie bezpośrednie nasłonecznienie, reszta śwaitło rozproszone. A robi się coraz cieplej.

Ja kilka dni temu miałem 5,8kwh/kwp a rekord z 2019 6,7kwh/kwp. A instalacja prawie na zachód wiec mi się jeszcze długość pracy przyz bezpośrednim snasłonecznieniu zwiększa wraz z dniem. Tobie długość pracy przy bezpośrednim nasłonecznieniu już nie wzrośnie. U mnie ciut gorzej, przeliczajac na wielkość instalcji 960kWh w kwietniu, Jakieś 10% gorzej, z racji 60 stopni ku zachodowi.

U mnie ze względu na niski kąt dachu tj ok 15st występują w miarę duże uzyski popołudniowe-liczę ,że przy dłuższym dniu jednak wyjdzie większa produkcja (widziałem to dobrze w połowie października).Mam leciutki odchył instalacji z południa na zachód-"wzrokowo" jest niby południe...

Zobaczymy...

Dużo lepiej nie będzie. Ja pare dni temu miałem w chłodny dzień około 93% z dziennego rekordu zeszłorocznego, z jakiegoś czerwcowego dnia. A mam instalcję prawie na zachód, wiec mi się jeszcze "Dzień panelowy wydłuża.

Jak masz panele na południe, to po równonocy już tylko ciut zyskujesz na wysokości słońca. Długość dnia ma znikome znaczenie. Dzień jest duższy niż 12h, przez 12 h są oświetlone. To co łapiesz gdy słońca jest przed kierunkiem 90 i za kierunkiem 270 (wchód i zachód geograficzny), to już tylko światło rozproszone, tyle co kot napłakał. Czy masz światło rozproszone 1 czy 2 godziny, wielkiej róznicy nie zrobi.

Jak spojrzysz na pvgis, kwiecien to jakieś 93% maksymalnej miesięcznej produkcji. A ten maks masz równiiótko przez maj, czerwiec, lipiec i sierpień. Dopiero spada we wrześniu, ale 1/3 września nie masz już 12h dnia wiec logiczne.

Masz rację w tym wszystkim co piszesz, ale.....jak ktoś ma nową instalację i sie bardzo tym wszystkim ekscytuje...jeszcze pamiętam, jak to rok temu u mnie wyglądało...prawie tak, jak przy budowie domu, montażu PC i codziennego spisywania podlicznika ;)

Nawet te małe wydlużenie dnia, w przypadku instalacji południowej 45st sprawia, że nawet z dnia na dzień jest minimalnie większa produkcja, co powoduje coraz większą euforię :lol2:

Nie wiem czy ten rok jest taki wyjątkowy jeśli chodzi o słońce(takie odnoszę wrażenie, wcześniej na to nie zwracałem uwagi), ale moja produkcja jest dużo, dużo większa niż "prognoza" z pvgis. Dzisiaj jest 21 dzień miesiąca, a ja już przekroczyłem prognozowaną produkcję miesięczną....nie wiem, może coś źle wpisałem?!? system loss zostawić na domyslne 14%, czy zmniejszyć w przpadku nowej instalacji?!?

Masz rację w tym wszystkim co piszesz, ale.....jak ktoś ma nową instalację i sie bardzo tym wszystkim ekscytuje...jeszcze pamiętam, jak to rok temu u mnie wyglądało...prawie tak, jak przy budowie domu, montażu PC i codziennego spisywania podlicznika ;)

Nawet te małe wydlużenie dnia, w przypadku instalacji południowej 45st sprawia, że nawet z dnia na dzień jest minimalnie większa produkcja, co powoduje coraz większą euforię :lol2:

Nie wiem czy ten rok jest taki wyjątkowy jeśli chodzi o słońce(takie odnoszę wrażenie, wcześniej na to nie zwracałem uwagi), ale moja produkcja jest dużo, dużo większa niż "prognoza" z pvgis. Dzisiaj jest 21 dzień miesiąca, a ja już przekroczyłem prognozowaną produkcję miesięczną....nie wiem, może coś źle wpisałem?!? system loss zostawić na domyslne 14%, czy zmniejszyć w przpadku nowej instalacji?!?

Ja wybrałem ERA5 w pvgis i jak będzie pełne słońce to za 3-4 dni będzie norma

Screenshot_2020-04-21 Bilans energetyczny.jpg