gawel 21.04.2020 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 od 10 lutego do sieci oddałem 1225,22kWh Ostatnie dnie wysyłałem po 35-40kWh Gratuluje chyba a jakie masz zuzycie roczne obecne i przewidywane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 21.04.2020 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Roczne zużycie było na poziomie 3500kWh + to co zjadłem w locie z PV teraz wzrośnie przynajmniej 2 krotnie. Praktycznie większą część zimy chce grzać prądem w różnej postaci a na lato muszę skołować jakiś kocioł elektryczny aby popędzić tym podłogówkę. I nagrzewnicę w rekuperacji.Z ubiegłego roku zostało mi chyba około 300kWh. Latem od cholery prądu pójdzie na pompę do podlewania, weź podlej 500 pomidorów, 200 papryk, 150 ogórków, o ziemniakach nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.04.2020 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Roczne zużycie było na poziomie 3500kWh + to co zjadłem w locie z PV teraz wzrośnie przynajmniej 2 krotnie. Praktycznie większą część zimy chce grzać prądem w różnej postaci a na lato muszę skołować jakiś kocioł elektryczny aby popędzić tym podłogówkę. I nagrzewnicę w rekuperacji. Z ubiegłego roku zostało mi chyba około 300kWh. Latem od cholery prądu pójdzie na pompę do podlewania, weź podlej 500 pomidorów, 200 papryk, 150 ogórków, o ziemniakach nie wspomnę. Nie cwaniacz tak -tylko powiedz skąd będziesz miał wodę do tych ogórków ?! A poważnie , to gratuluję poważnych uzysków:wave: U mnie w kwietniu (do dzisiaj) oddałem do sieci 795kWh ,a zużyłem 466-więc ciułam już na zimę... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 22.04.2020 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Nawet te małe wydlużenie dnia, w przypadku instalacji południowej 45st sprawia, że nawet z dnia na dzień jest minimalnie większa produkcja, co powoduje coraz większą euforię ROzumiem. Ale zapominasz ze za chwile zrobi się wyrażnie cieplej. Spójrz na ten pvgis. Produkcja kweitniowa jest prawie taka sama jak z maja/czerwca, lipca.... M Nie wiem czy ten rok jest taki wyjątkowy jeśli chodzi o słońce(takie odnoszę wrażenie, wcześniej na to nie zwracałem uwagi), ale moja produkcja jest dużo, dużo większa niż "prognoza" z pvgis. Dzisiaj jest 21 dzień miesiąca, a ja już przekroczyłem prognozowaną produkcję miesięczną....nie wiem, może coś źle wpisałem?!? system loss zostawić na domyslne 14%, czy zmniejszyć w przpadku nowej instalacji?!? pvgis to średnia z chyba okolo 15 lat? I tak, poprzdni rok był lepszy. Mój uzska 2019 zgadza się znim gdy wpisuje ~5% Jak wpisuje straty 5% to marzec ma 18%. Luty byl +10% (ale w lutym solidnie przeszkadza mi drzewko i dom somsiada). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.04.2020 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam , przed chwilą otrzymałem fakturinę z Taurona za marzec w wys 276pln.Ogólne rozliczenie PV i zużycia tak wygląda w marcu : -produkcja PV 900kWh-autokonsumpcja 359kWh-energia oddana do sieci 541kWh-energia pobrana z sieci 1045kWh (T2 61%)-rozliczenie Prosumeta : 1045kWh -20%x541kWh=612kWh-średnie rozliczenie 1kWh brutto w G12W ze wszystkimi opłatami 276pln :612kWh=0,45 pln bruttoOgólnie jest GIT , i o to właśnie chodziło ! Tymczasem Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 22.04.2020 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 :612kWh=0,45 pln brutto Ogólnie jest GIT , i o to właśnie chodziło ! Tymczasem Teraz będą nadwyżki i do zapłaty opłaty stałe. Nadwyżki jak dobrze pójdzie to starczą do przyszłego roku. Jak w tym czasie więcej "zjesz" to najwyżej jakieś grosze zapłacisz za jeden, lub 2 miesiące zimowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 22.04.2020 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Witam , przed chwilą otrzymałem fakturinę z Taurona za marzec w wys 276pln. Ogólne rozliczenie PV i zużycia tak wygląda w marcu : , Ogólnie jest GIT , i o to właśnie chodziło ! Tymczasem A będzie tylko lepiej bo marzec to jeszcze nie grzeszy z produkcją. Ja za 2019 zapłaciłem tylko opłaty stałe A też dom tylko na prąd. Masz rozliczenie miesięczne ("faktura za marzec"). W PGE mam półroczne, chyba nie mają rocznego, takie by mi najbardziej odpowiadało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel83 22.04.2020 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 U mnie dziś 6.96 kWh/kWp i to z paroma chmurkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaus71 22.04.2020 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 Mam kłopot z moją instalacją. link do mojej instalacji https://pvmonitor.pl/i_user.php?idinst=12134#/pv0 polecasz pvmonitor? fajnie się sprawuje? a może jest coś innego? może tańsze i równie dobre? albo lepsze i niewiele droższe? np. taki wynalazek: https://zamel.com/pl-PL/produkty/supla-sterowanie-wifi/supla--czujniki/mew01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 22.04.2020 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 polecasz pvmonitor? fajnie się sprawuje? a może jest coś innego? [/url] zobacz pvoutput.org Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 22.04.2020 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) polecasz pvmonitor? fajnie się sprawuje? a może jest coś innego? może tańsze i równie dobre? albo lepsze i niewiele droższe? np. taki wynalazek: https://zamel.com/pl-PL/produkty/supla-sterowanie-wifi/supla--czujniki/mew01 pvmonitor.pl fajna sprawa. Dla falowników Froniusa, SolarEdge i Danfossa za darmo, więc taniej będzie cokolwiek ciężko. Do tego dorzucasz opomiarowanie domu, ew. PC czy czego tam chcesz (tu wiadomo, musisz już zainwestować w liczniki i LanKontroler *), pomiar temperatur i masz całkiem fajny komplet danych na polskim serwisie. EDIT: *) choć serwis przyjmie co mu wrzucisz, więc jak opomiarujesz sobie zużycie, produkcję czy temperatury, to skryptami możesz ominąc koszt LanKontrolera. Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez mitch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaus71 22.04.2020 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 pvmonitor.pl fajna sprawa. Dla falowników Froniusa, SolarEdge i Danfossa za darmo, więc taniej będzie cokolwiek ciężko. za darmo? w jakim sensie? może wyciąga przez API SE dane z produkcji za darmo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 22.04.2020 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 za darmo? w jakim sensie? może wyciąga przez API SE dane z produkcji za darmo ? Tak, dokładnie przez API. Oczywiście, jest wtedy mniejsza dokładność - nie 3 minuty jak przy LK, a 5 minut - ale w przypadku SE akurat dostajesz parę danych więcej w gratisie: temperaturę falownika, napięcie na każdej fazie i natężenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 23.04.2020 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 (edytowane) za darmo? w jakim sensie? może wyciąga przez API SE dane z produkcji za darmo ? Jak sam nie udostępnisz to nic ci nie wyciągnie. Poza tym nie trzeba sprzętu u nich kupować. Jak jesteś trochę kumaty to na Arduino sam możesz sobie układ zrobić. Pomijając powyższe, utrzymanie serwerów kosztuje. Nie dziwne że chłopaki potrzebują trochę kasy Rozumiem że ty chciałbyś zarabiać udostępniając dane o swojej produkcji? Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez mpalys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.04.2020 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Kwietniowy plan wykonany dziś. A w sobotę wchodzi ekipa przyciąć brzózkę, dzięki czemu rano 6 południowych paneli będzie oświetlonych 2h wcześniej , czyli jakieś 1,5-2kWh dziennie do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brusss_2008 23.04.2020 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 a jaki to kwietniowy plan ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.04.2020 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 505kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamyja 23.04.2020 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 U mnie produkcja w kwietniu 517,12 kWh, co daje 131,89 kWh/1kWp (do dzisiaj włącznie), tj. średnio 5,74 kWh/1kWp dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopiola 24.04.2020 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Mój uzysk z kwietnia 2020r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy_n 24.04.2020 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 bo dla optymalizerów p370 minimalna ilość paneli dla falownika trójfazowego to 16 szt i pisałem ci że te optymalizery w programie może sprawdzić tylko instalator, dlatego ty nic nie widzisz, Dzięki pomocy Grzegorza z SE udało mi się potwierdzić, że mam na dachu P370. Na szczęście instalator nie stwarzał większych problemów z wymianą na P404. Jestem umówiony na przyszły tydzień na wymianę Przy okazji, zaobserwowałem takie zjawisko. Kiedy były bardzo słoneczne poranki (ostatnie dni), to do ok godz. 9 moc całej instalacji wynosiła tylko ok 200W. Ty był moment dnia w którym panele południowe były oświetlone, a zachodnie były w zupełnym cieniu. Napięcie opty na modułach południowych było max i wynosiło 60V, a pozostałe starały się dosztukować do 750V. Dzisiaj mamy dość pochmurny ranek i o godz. 8 moc instalacji to prawie 500W. Napięcie opty na modułach południowych to ok 56-58V, na zachodnich ok 40-47V Dziwne wnioski z tego wychodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts