Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Podzielę się swoimi wynikami:

Marzec: 1219 kWh daje to 114kWh/ kWp

do 26 Kwietnia: 1561 kWh daje to 146kWh/ kWp

Końcówka Kwietnia zapowiada się kiepsko z pogodą, pewnie będzie 40-50kWh dziennie. Czyli Kwiecień powinien się zamknąć 1741 kWh daje to 163kWh/ kWp

Instalacja 10,71kWp

Gratulacje, a jakie masz zużycie roczne ?

Jakoś wpłynie, ale dalej nie będzie optymalnie. Masz 8 paneli na południe, 6 na zachód, czyli nawet przy optymalizatorach P404: 8x85=680 i 6x85=510, a ma być 750v. Niestety, ale zawsze ci coś obetnie.

Pytając o historię miałem na myśli, czy po wymianie optymalizatorów, nadal będę widział stare uzyski? Chciałbym to zachować dla potomnych.

Dla przypomnienia, oprócz wymiany na P404, dokładam też 2 moduły na połać zachodnią

Edytowane przez andy_n

tyle masz zgłoszone ?

Nie zgłoszone mam mniej, poniżej 10kWp

Gratulacje, a jakie masz zużycie roczne ?

Około 20tys kWh. Instalacja na firmie.

Panele LONGI LR6-60HPB 315W

Falownik ABB pvi-10.0-tl-outd-s

Ogólnie jak narazie jestem zadowolony. Do wyliczeń używałem https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html#PVP , i np. wg. tego kalkulatora w Kwietniu powinienem wyprodukować 1200kWh, a do 26 Kwietnia miałem już 1500kWh. Dzisiaj natomiast nabiło dodatkowe 70kWh.

Mam instalację wpięta od 10 Grudnia 2019. Do tej pory nabiło 3600kWh

Edytowane przez TAGBA

przy instalacjach trzeba brać sprawdzone firmy i sprzęt z którego korzystają bo minie gwarancja i po instalacji, a wtedy się nie zwróci

Rozumiem, że po gwarancji to padnie wszystko, z kablami włącznie i trzeba robić od zera? NIC się nie da narpawić, wymienić, nie może tego ewentualnie zrobić inna firma.

Czy u Was kwiecień też wyglądał tak, że uzysk w nim był wyższy, niż prognozowany w jakimkolwiek innym miesiącu ?

Instalacja zrobiła o 60kWh więcej, niż w lipcu, który u mnie ma być miesiącem z najwyższą produkcją...

w jakimkolwiek nie ale mam na now 540 kwh jak z tej mojej malej plaskacizny to jest super, stwierdzam ze power wzrósł jak deszczyk zmył 2mm kurzu i ptasie gówna dziś w nocy.

Czy u Was kwiecień też wyglądał tak, że uzysk w nim był wyższy, niż prognozowany w jakimkolwiek innym miesiącu ?

Instalacja zrobiła o 60kWh więcej, niż w lipcu, który u mnie ma być miesiącem z najwyższą produkcją...

Dzień się nie skończył.

Tak . Ja szczyt mam mieć w maju a produkcja większa od majowej o ok 80 kwh

w jakimkolwiek nie ale mam na now 540 kwh jak z tej mojej malej plaskacizny to jest super, stwierdzam ze power wzrósł jak deszczyk zmył 2mm kurzu i ptasie gówna dziś w nocy.

Mnie się wydaje, że bardziej blokuję pyłek kwiatowy, to też widoczne jako kurz ale "szkodzi" tak jak ptasie odchody.

Tak. Zakładając, że dzisiaj już nic nie wyprodukuje, to mam o 44% większą produkcję, niż"prognoza" z JRC. I tak, to jest sporo więcej niż miesiąc z największa produkcją.(u mnie to maj)

W przybliżeniu wychodzi 167,07kWh z 1kWp

Edytowane przez JTKirk

Tak. Zakładając, że dzisiaj już nic nie wyprodukuje, to mam o 44% większą produkcję, niż"prognoza" z JRC. I tak, to jest sporo więcej niż miesiąc z największa produkcją.(u mnie to maj)

W przybliżeniu wychodzi 167,07kWh z 1kWp

Gratuluję i to jest kolejny dowód na to że po pierwsze uzyski są wieksze z 1kwp niż 1mwh rocznie. A przewymiarowanie instalacji jak sugerują instalatorzy o 20% to jest robienie loda po same jaj wszystkim ;)

Produkcja 667

146,6 kWh/kWp

Auto konsumpcja za kwiecień 20% (offgrid trochę zbija)

Magazyn po opustach

Droga na plusie 287 kwh

Tania na minusie 191 kwh

[ATTACH=CONFIG]443576[/ATTACH]

Widzę , że kujawsko-pomorskie jak zwykle odstaje od województw południowych

U mnie podobnie 151.83 kWh/kWp - było 5 paskudnych dni z mizerną produkcją