Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Maniek1234's Avatar

Maniek1234 napisał:

Dzisiaj 08:24

Cześć jestem tu nowy i interesuje mnie temat fotowoltaiki .chciałem w moim przypattku wykorzystać fotowoltaikę do ogrzewania mojego bufora ciepła zwykłą grzałką elektryczną Bufor byłby grzany w połowie .8oo litrów mam możliwość tylko całkowicie wykorzystania zachodniej połaci 43 stopnie .Moje zóżycie prądu to tylko 1500 kw na rok Moje pytanie do was czy to ma sens bo będą straty na odbioże prądu w zimie i straty w uzysku bo to jest zachodnia strona.Móglbym zainstalować 20 paneli i proszę o informację jak wy to widzicie, czy to ma sens. Pozdrawiam

Tylko chciałbym poznać uzyski osób mających tylko zachodnią stronę do wykorzystania jakie są ich uzyski i co myślicie o instalacji z mikrofalownikami bo mam propozycję różne i każdy mi mówi co innego .j

Jeżeli dokładnie zachód to powinno wyprodukować w skali roku ok. 75 -85 % w stosunku do południowej

w zal. kwiecień, jakaś tam znacząca moc to 9:30 max moc ok 15, maj jest już lepiej ale to dopiero drugi dzień jako tako słonecznie

co do mikro to jak nie wskazane z przyczyn zacienienia to bym się nie pchał, poco jeszcze napięcie AC na dachu

04.2020.jpg

Edytowane przez miecio 301

Przy zużyciu 1500kWh/rok i jeszcze połać zachodnia to bym się w to nie bawił. U mnie instalacja wschód 100st- zachód 190st. wczoraj zrobiła 5,75 z 1kWp, i był to najlepszy wynik tego roku.

Gratulacje! Mój placek też się nieźle spisał wczoraj rekord 6,3/1 kwp :jawdrop: