janstar 30.09.2018 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 (edytowane) Witam serdecznie. Kupiłem mieszkanie na poddaszu i mam problem z ogrzewaniem. Ogrzewanie miejskie, uruchomione przez ciepłownię od piątku. Do mieszkania doprowadzone jest ogrzewanie jedną "rurką" która dzieli się na: 1. prawo - jeden pokój/grzejnik, który w sumie robi się ciepły, ale i tak nie cały, dziennie kilka razy podchodzę i za każdym razem jak odkręcam odpowietrznik to przez chwilę leci powietrze. 2. lewo - i tu jest większy problem, bo instalacja biegnie następująco: kuchnia (grzejnik) - łazienka (dwa grzejniki, w tym jeden drabinkowy) - pokój - grzejnik. Grzejnik w kuchni zimny. Grzejniki w łazience teoretycznie ciepłe, ale nie do końca jak powinny, ponieważ rura idąca do nich jest w znacznie wyższej temperaturze. Grzejnik w pokoju - ledwo letni... Odpowietrzałem ale to nic nie daje. Poradzono mi, bym spuścił z grzejników w pokoju i kuchni wodę, ale niestety nie mam kluczy odpowiednich, czyli imbusa i francuskiego, pożyczyć także nie mam od kogo. Kolejna rada - spuścić wodę przez odpowietrznik: i tak zarówno w kuchni i pokoju spuszczam wodę od 5 godzin, wylałem już chyba z 4 wiadra z obu pomieszczeń i dalej leci... Co robić, czy to dobry pomysł? Przepraszam za niefachowe słownictwo, szukałem podobnego tematu i na forum, i ogólnie przez google ale nie zauważyłem by ktoś spuszczał wodę przez odpowietrznik, dlatego szukam pomocy. edit: dopytam jeszcze, czy automatyczne odpowietrzniki mają na stałe być zakręcone czy odkręcone - pytam o tę plastikową końcówkę Edytowane 30 Września 2018 przez janstar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 30.09.2018 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Wypuszczasz wodę z instalacji , a czy ktoś dopuszcza .? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janstar 30.09.2018 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Zakręciłem grzejnik (na śnieżynce). Spuszczam odpowietrznikiem - i ciągle się leje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 30.09.2018 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 (edytowane) Rozumiem, że wszelkie zawory termostatyczne /odcinające posprawdzałeś i są otwarte na max? Nie ma w budynku (wspólnota?) jakiegoś "opiekuna" CO? To spuszczanie wody raczej nic nie da, wręcz pogorszy sprawę- jesteś na ostatnim poziomie, więc każdy ubytek wody będzie odczuwalny najpierw u Ciebie. U sąsiadów pod Tobą wszystko jest ok?Jeśli odpowietrzyłeś grzejniki (powinny mieć swoje odpowietrzniki) i u sąsiadów poniżej wszystko grzeje, to przyczyną może być niski poziom wody w obiegu, który jeszcze obniżyłeś korzystając z porady. Chyba, że jest jeszcze gdzieś odpowietrznik na instalacji (powinien być w najwyższym punkcie na jakiejś pionowej rurce ) - sprawdź dobrze. Edytowane 30 Września 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.10.2018 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Zakręciłem grzejnik (na śnieżynce). Spuszczam odpowietrznikiem - i ciągle się leje. A powrotny zawór ? Przecież grzejnik ma dwie rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts