Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Letnie lub zimne grzejniki w mieszkaniu

janstar

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Kupiłem mieszkanie na poddaszu i mam problem z ogrzewaniem. Ogrzewanie miejskie, uruchomione przez ciepłownię od piątku.

Do mieszkania doprowadzone jest ogrzewanie jedną "rurką" która dzieli się na:

1. prawo - jeden pokój/grzejnik, który w sumie robi się ciepły, ale i tak nie cały, dziennie kilka razy podchodzę i za każdym razem jak odkręcam odpowietrznik to przez chwilę leci powietrze.

2. lewo - i tu jest większy problem, bo instalacja biegnie następująco:

kuchnia (grzejnik) - łazienka (dwa grzejniki, w tym jeden drabinkowy) - pokój - grzejnik.

Grzejnik w kuchni zimny. Grzejniki w łazience teoretycznie ciepłe, ale nie do końca jak powinny, ponieważ rura idąca do nich jest w znacznie wyższej temperaturze. Grzejnik w pokoju - ledwo letni...

Odpowietrzałem ale to nic nie daje. Poradzono mi, bym spuścił z grzejników w pokoju i kuchni wodę, ale niestety nie mam kluczy odpowiednich, czyli imbusa i francuskiego, pożyczyć także nie mam od kogo. Kolejna rada - spuścić wodę przez odpowietrznik: i tak zarówno w kuchni i pokoju spuszczam wodę od 5 godzin, wylałem już chyba z 4 wiadra z obu pomieszczeń i dalej leci... Co robić, czy to dobry pomysł?

Przepraszam za niefachowe słownictwo, szukałem podobnego tematu i na forum, i ogólnie przez google ale nie zauważyłem by ktoś spuszczał wodę przez odpowietrznik, dlatego szukam pomocy.

edit: dopytam jeszcze, czy automatyczne odpowietrzniki mają na stałe być zakręcone czy odkręcone - pytam o tę plastikową końcówkę

Edytowane przez janstar

Rozumiem, że wszelkie zawory termostatyczne /odcinające posprawdzałeś i są otwarte na max? Nie ma w budynku (wspólnota?) jakiegoś "opiekuna" CO? To spuszczanie wody raczej nic nie da, wręcz pogorszy sprawę- jesteś na ostatnim poziomie, więc każdy ubytek wody będzie odczuwalny najpierw u Ciebie. U sąsiadów pod Tobą wszystko jest ok?

Jeśli odpowietrzyłeś grzejniki (powinny mieć swoje odpowietrzniki) i u sąsiadów poniżej wszystko grzeje, to przyczyną może być niski poziom wody w obiegu, który jeszcze obniżyłeś korzystając z porady. Chyba, że jest jeszcze gdzieś odpowietrznik na instalacji (powinien być w najwyższym punkcie na jakiejś pionowej rurce ) - sprawdź dobrze.

Edytowane przez przemo1