Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o pomoc z współczynnikiem U

bartekr

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Z racji zainstalowania kotła kondensacyjnego na obecny sezon grzewczy zacząłem się zastanawiać nad ociepleniem elewacji.

I napotkałem pewien problem. Żeby zrobić to dobrze i nie pchać się w nie opłacalne koszty za styropian muszę wiedzieć jaki jest U ścian. Jeśli dobrze zrozumiałem. Tylko nigdzie nie może znaleźć tego oporu dla pustaków ceramicznych z lat 80. Nabite jest na nich Kupno ZCB 3. Przybliżony wymiar to 190x221x290 ściana jest murowana tym pustakiem na grubość czyli grubas na 290 + 5 cm pustki i cegła pełna. Jeśli któraś by mi pomógł z wykluczeniem tego będę bardzo wdzięczny.

Witam wszystkich.

Z racji zainstalowania kotła kondensacyjnego na obecny sezon grzewczy zacząłem się zastanawiać nad ociepleniem elewacji.

I napotkałem pewien problem. Żeby zrobić to dobrze i nie pchać się w nie opłacalne koszty za styropian muszę wiedzieć jaki jest U ścian. Jeśli dobrze zrozumiałem. Tylko nigdzie nie może znaleźć tego oporu dla pustaków ceramicznych z lat 80. Nabite jest na nich Kupno ZCB 3. Przybliżony wymiar to 190x221x290 ściana jest murowana tym pustakiem na grubość czyli grubas na 290 + 5 cm pustki i cegła pełna. Jeśli któraś by mi pomógł z wykluczeniem tego będę bardzo wdzięczny.

Koszt robocizny i krycia styro jest taki sam niezależnie od grubości. Zatem od przeznaczonych zasobów odejmij koszt robocizny z mater. siatka klej etc. A to co zostanie daj na styro. I tu możesz kombinować grubsze czy cieńsze typu grafit:sick:

Robociznę będę starał się wykonać sam. Pomijając tynk którego na pewno nie pomoże. Nie wiem natomiast jak zakończyć rogi ściany. Ponieważ mam plan żeby sobie podzielić na etapy. Czyli 1 ściana rocznie. Lub dwie, zależy jak finansowo będę się czuł. Jeśli chodzi o styropian miałem na myśli Knaufa grafitowego 10 cm.

Lepiej kup frezowany styro , wydłużysz drogę ucieczki ciepła.

Jesli byś potrzebował same zaślepki grafitowe , to zostało mi po ociepleniu 400szt (kupiłem na ślepo bez liczenia :p ) , kołków trochę również .

lepiej kup porzadny styro (w sensie etixx) a nie jakis frezoway.

frezowany tylko na papierze jest ok, bo:

po 1 - frezy ze soba sie nie skladaja, wynika to z dokladnosci wymiarowej plyty - i tak sa szczeliny i tak sa szczeliny, amlo tego nie da sie ich wypelnic piana

po 2 - placisz 5-6 netto wiecej do m3, ale ilosc strat na styropianie frezowanym z automatu jest znaczoco wieksza niz w przypadku krawedzi prostej (okolo 4-5% przy prostej i od 8 do 12 %) przy krawedzi frezowanej - w duzej mierze zalezy od ksztaltu budynku i ilosci dociec, natomist w frezowanym odpadu jest mnostwo.

po 3 - jak wykonawcy frez sie nie zlozy to go wklei odwrotnie i zamiast np 10cm bedziesz miec kawalek z 5cm i pustka pod spodem.

tego co wymyslil frez do konca zycia trzymalbym o chlebie i wodzie jedynie.

frez w styropianie jest niczym nieuzasadniony ze wzgledu na powyzsze 3 argumenty

jak wspomnial nass.

masz tez tu:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?338653-Knauf-0-031-Etixx-Fasada&highlight=knauf+etixx

no i opis u mnie (ja nie robie ctrl+c i ctrl+v) ja pisze wlasne opisy do produktu, adekwatne do tego jaki on jest:

https://med-bud.pl/knauf-therm-knauf-etixx-fasada-0-031-15cm,c4,p50,pl.html

Robiłem u siebie frezowanym i wyszło mi bardzo mało odpadu połówki płyty szły na kolejny narożnik lub były cięte w trójkąty na ścianach szczytowych pod dachem , płyty wszystkie pianowałem do frezu praktycznie - cienką rurką na pistolecie.

Jak ma się ekipę do doopy to i owszem odpadu będzie ogrom czy z takiego czy z innego i szpary na centymetr niezapianowane do dna.

Ehhh te procenty , może jeszcze po przecinku...

Robiłem u siebie frezowanym i wyszło mi bardzo mało odpadu połówki płyty szły na kolejny narożnik lub były cięte w trójkąty na ścianach szczytowych pod dachem , płyty wszystkie pianowałem do frezu praktycznie - cienką rurką na pistolecie.

Jak ma się ekipę do doopy to i owszem odpadu będzie ogrom czy z takiego czy z innego i szpary na centymetr niezapianowane do dna.

Ehhh te procenty , może jeszcze po przecinku...

no i super... zrobiles 250m2 u siebie i wyszlo Ci malo odpadow - idealnie, nalezy tylko pogratulowac i cieszyc sie ze tak wyszlo.

Moja opinia oparta jest na obsludze elewacji w ilosci : 12 lat x okolo 100k m2 /rok elewacji co daje wynik 1 200 000 m2 obsluzonych sprzedazowo i wykonawczo elewacji budynków, malych , duzych, wielkich.

na podstawie probki powyzej 1,2mln m2 i kilku tysiacach budynkow przez kilkanascie lat stwierdzam ze frez w styropianie jest do dupy i wiecej z tym zachodu i problemow niz korzysci.

nie mniej jednak kazdy ma swoja opinie

Wiec tak. Temat ocieplania ścian już rozwiązany z Waszą pomocą.

Nie chcę zakładać wątku więc od razu tu zapytam. Poddasze tzw. strych. Nie ogrzewany, kupia butów i innych gratów.

Strop. Ileś cm betonu na to styropian 5 cm i zalane betonem 5cm. Potem z kolei przyklejony styropian 5 cm i kolejne 5 na przekładkę. Chciał bym dodać jeszcze 15. Czy to w ogóle ma rację bytu? Mieszanina warstw w takiej kolejności jak opisałem?

Wiec tak. Temat ocieplania ścian już rozwiązany z Waszą pomocą.

Nie chcę zakładać wątku więc od razu tu zapytam. Poddasze tzw. strych. Nie ogrzewany, kupia butów i innych gratów.

Strop. Ileś cm betonu na to styropian 5 cm i zalane betonem 5cm. Potem z kolei przyklejony styropian 5 cm i kolejne 5 na przekładkę. Chciał bym dodać jeszcze 15. Czy to w ogóle ma rację bytu? Mieszanina warstw w takiej kolejności jak opisałem?

zbyt skomplikowany opis jak dla mnie :)

Daj sobie spokój z docieplaniem ścian. Z tego co piszesz to masz dobre zrobione z cegły ceramicznej ściany. Po dociepleniu będziesz miał mur gruby na 0,6 metra. Koszt inwestycji pewnie "zwróci" się po 20 latach, w sezonie grzewczym może zaoszczędzisz 500 zł na ogrzewaniu. Docieplenie stropu jak najbardziej tak.

Masz rację, dzisiejszy porotherm jest inny, jest obliczony na ściany dwuwarstwowe z ociepleniem. Masz bardzo dobre mury. Styropian tutaj nic nie poprawi. Są jakieś metody wtryskiwania wełny w tę pustkę. Moim zdaniem lepiej zainwestować w dobre okna, drzwi, docieplić strop i ewentualnie poprawić wentylację.

http://Https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16068-pustka-powietrzna/