kurtz 30.09.2018 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Da się zrobić podłogówkę w całym domu plus 2 większe grzejniki na piecu węglowym? Podłogówkę zasilałbym wodą w okolicach 35 stopni, na piecu będe miał min.50. więc skąd brać wodę do schłodzenia wlotu na podłogówkę? 2 grzejniki nie odbiora mi raczej tyle ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.09.2018 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Pomysł kiepski aby podłogówkę robić na kotle, weź sobie pompę ciepła powietrze woda, no chyba że już masz kominy to przepłacisz i będziesz się męczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 30.09.2018 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Pomysł kiepski aby podłogówkę robić na kotle, weź sobie pompę ciepła powietrze woda, no chyba że już masz kominy to przepłacisz i będziesz się męczył. Pompa ciepła i masz dodatkowe pomieszczenie gratis To jak pompa ciepła i grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.09.2018 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Pompa ciepła i grzejniki to jakiś dramat weź pompą grzej do 50*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 30.09.2018 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 kocioł już mam, chodzi mi o to, czy dobrze by to pracowało jakby większość domu chodziłaby na podłogówce plus 2 grzejniki dogrzewające gorzej zaizolowane pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.09.2018 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 To się chłopie pogrzebałeś żal mi bo wydałeś kupę chajsu na kocioł, komin, opał i obsługę kotła + przechowywanie opału. Było myśleć wcześniej w cenie tych urządzeń, przestrzeni i kominów miałbyś zajebistą pompę ciepła a opłaty za co + cwu na poziomie nie wyższym niż 2000 PLN rocznie. Odpalaj kocioł i kombinuj aby dojść do wprawy - wynoś popiół wsyp wungiel pierwsze 2 lata będą OK później przypomnisz sobie co pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.09.2018 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Da się zrobić podłogówkę w całym domu plus 2 większe grzejniki na piecu węglowym? Podłogówkę zasilałbym wodą w okolicach 35 stopni, na piecu będe miał min.50. więc skąd brać wodę do schłodzenia wlotu na podłogówkę? 2 grzejniki nie odbiora mi raczej tyle ciepła. Zawór 3-4 drogowy na podłogówkę weźmie powiedmy połowę cipłej wody z kotła i połowę z powrotu podłogówki. Co do grzejników ja dwa grzejnik łazienkowe mam wpięte pod obieg bojlera. Jak grzeje bojler załączają się drabinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.09.2018 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 To się chłopie pogrzebałeś żal mi bo wydałeś kupę chajsu na kocioł, komin, opał i obsługę kotła + przechowywanie opału. Było myśleć wcześniej w cenie tych urządzeń, przestrzeni i kominów miałbyś zajebistą pompę ciepła a opłaty za co + cwu na poziomie nie wyższym niż 2000 PLN rocznie. Odpalaj kocioł i kombinuj aby dojść do wprawy - wynoś popiół wsyp wungiel pierwsze 2 lata będą OK później przypomnisz sobie co pisałem. Dlaczego uważasz że to jakaś tragedia ja jeszcze CO i kominka nie załączyłem a mam ponad 23 na parterze. Jedyne co zaczyna mi przeszkadzać to węgiel w garażu Ale w przyszłym roku to 0,5 tony do kotłowi i 1,5 na dwór i będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.09.2018 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 (edytowane) Dlaczego uważasz że to jakaś tragedia ja jeszcze CO i kominka nie załączyłem a mam ponad 23 na parterze. Jedyne co zaczyna mi przeszkadzać to węgiel w garażu Ale w przyszłym roku to 0,5 tony do kotłowi i 1,5 na dwór i będzie ok Ja mam 24*C na dole i nawet kotła nie odpaliłem od kwietnia, ale oszukał bym Cię gdybym powiedział że nie grzałem klimą. Uwierz mi od 4 lat mieszkam na wsi i ekogroszek... jest fajny przez 6 misięcy później przestaje. Będziesz chciał spalić mniej choć o 1kg/doba a tu 14kg/doba schodzi będziesz pakował drewno w kocioł a kocioł będzie się syfił. dobrej zabawy Myślisz ile kurtz spali ja strzelam w 3,5t, ele jeszcze nie wiemy czy ma śmieciucha czy ekogroszek jakiś ROZSĄDNY! Ogniwo/Defro.SKAM Edytowane 30 Września 2018 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.09.2018 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Pompa ciepła i grzejniki to jakiś dramat weź pompą grzej do 50*C Eeee tam, opowiadasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.10.2018 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Da się zrobić podłogówkę w całym domu plus 2 większe grzejniki na piecu węglowym? Podłogówkę zasilałbym wodą w okolicach 35 stopni, na piecu będe miał min.50. więc skąd brać wodę do schłodzenia wlotu na podłogówkę? 2 grzejniki nie odbiora mi raczej tyle ciepła. A czemu ma się nie dać ? W starym domu tak miałem ... Idą dwa obiegi. Jeden bezpośrednio na grzejniki , a drugi poprzez zawór czterodrożny na podłogówkę i mamy tyle ile ustawimy na kotle (na grzejniki) i tyle ile ustawimy na zaworze czterodrogowym na podłógówkę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.10.2018 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Ja mam 24*C na dole i nawet kotła nie odpaliłem od kwietnia, ale oszukał bym Cię gdybym powiedział że nie grzałem klimą. Uwierz mi od 4 lat mieszkam na wsi i ekogroszek... jest fajny przez 6 misięcy później przestaje. Będziesz chciał spalić mniej choć o 1kg/doba a tu 14kg/doba schodzi będziesz pakował drewno w kocioł a kocioł będzie się syfił. dobrej zabawy Myślisz ile kurtz spali ja strzelam w 3,5t, ele jeszcze nie wiemy czy ma śmieciucha czy ekogroszek jakiś ROZSĄDNY! Ogniwo/Defro.SKAM U mnie 2,5 sezonu na boku za chwilę startuje trzeci i niewiedzę w tym nic złego cięzkiego jedynie szkoda miejsca na opał zawsze rower stałby latm na ziemi a nie na wieszaku iściągaj go co chwile. Dzisiaj rano odkręciłem grzejni w górnej łazience więc start sezonu:). Nie wiem ile on spalił ale wiem ile ja spalam, ile to kosztuje i ile z tym jest roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts