Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podmurówka pod drzwi wejściowe

Recommended Posts

Powiedzcie mi proszę jak najlepiej przygotować próg do montażu drzwi wejściowych do domu tak, by drzwi (próg) nigdy nie osiadały i jednocześnie by nie było podciągania chłodu od fundamentu.

Dom zbudowany został z pustaka ceramicznego, grubość styropianu na chudziaku będzie 20 cm + wylewka + kafla = ok. 29 cm ( będzie ogrzewanie podłogowe, na zewnątrz będzie kostka brukowa pod same drzwi). W progu na ten moment mam pustak Kozłowice. Jestem tuż przed wylewkami więc tak sobie myślę, że może być skuć to i wmurować coś z pustaka pianowego... Co myślicie ?

Jak to powinno wyglądać prawidłowo ?

Nikt sie nie kwapi.. bo podmurowanie pustaka = ryzyko podciągania chłodem. Sensownym rozwiazaniem jest zastosowanie pszerzen/podwalin pod prog drzwi. Wkazdej dobrej firmie jest to teraz dostepne.

• 2 weeks później...

W CALu masz system oparty na purenicie. W Wikędzie masz system oparty na klinarycie. Masz do tego dostępne na rynku za grosze poszerzenia podprogowe, ciepłe progi (kompozytowe, kompozytowo-aluminiowe, drewniane itp). Do tego zależnie od ościeżnicy masz progi montowane pomiędzy belkami (belką zawiasową i zamkową) jak np w Premiumach z Termo w Wikedzie, albo masz zamkniętą ościeżnicę progiem od dołu jak w Termo Prestige Lux w Wikędzie.

Jest trochę opcji. Najprostszą są klinaryty i purenity w połączeniu np z poszerzeniem jeśli jest potrzebne w tym miejscu.