Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bieżące zużycie pelletu

eliks

Recommended Posts

Kocioł Laguna P12 odpalił mi się 24 września. Zobaczymy jak to spalanie w sezonie wyjdzie bo trzymam 23 stopnie w najzimniejszym miejscu w domu. Powierzchnia grzania 140m2, 100 żeber alu, grzejnik C22 140cm, C33 110cm, 2 drabinki.

Domek lata 90te z 10cm styro na ścianie. Na dzień dzisiejszy (2 razy w nocy 0 stopni) ok. 10kg na dobę.

Jak to wygląda u was?

Edytowane przez eliks

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Niestety. Gdybym miał ustawione chociaż by te 22 stopnie, poszło by pewnie ze 100kg mniej, bo mnóstwo takich odpałów akurat dla mnie niepotrzebnych było. Jak przyjdzie zima to i spalanie się wyrówna. Moja pani chce mieć ciepło, ma ciepło, sezon pokaże jak to wyjdzie.

U ciebie podejrzewam skonczyło by się na 2 podajnikach w miesiącu.

Zwykły pelet ma 18mj czyli 5kWh. Jaka jest rzeczywista sprawność peleciaka? Bo na przykład ekogrocha jest straszna przy grzaniu samego CWU albo tak jak grzeję teraz CWU+ Drabinki spalam 2,5-4kg żeby nie zgasło żeby bańka zagrzała się 1-3razy a w czasie grzania baniaka grzeją drabinki. Zkolei na ustawieniach letnich idzie z tym zejść do 1,5-2kg jednak i tak jest do dupy. Już grzanie zimowe wydaje się dość sprawne bo spalając niewiele więcej ogrzeje dom.

Już pomału myślę nad kociołkiem elektrycznym DIY jak smogowy mnie dopadną

• 4 weeks później...

Ja dobrze. Jednak mam co grzać a w przyszłym sezonie dojdzie pewnie poddasze 66m2 i 2m wysokości. Wtedy będę chciał do Laguny wgrać softa od 18KW, ale to plany, czas pokaże.

Ja Barliniak jestem zdania że wszystko chce swojego i kocioł musi wziąć swoje, tu nie ma czarów. Ja jestem zadowolony, żona i dzieci tak samo. Od 24 września raz oproznilem pojemnik na popiół i tyle na razie mojej roboty.

Bo to takie jest pieprzenie na forach o małych kotłach. Fakt jest taki, że mam dom ze stalowymi, grubymi rurami gdzie od kotła odchodziły 2 cale. Wody mam ponad 300L w układzie i trzeba to ruszyć. Kocioł ma moc dokładnie 11,5KW i jest tak jak mówił mi Pulawiak na początku, P18 (16,5KW) miało by łatwiej i szybciej dochodził by do zadanej i ogrzal całą wodę w układzie a startuje jak P12, od 3KW. Zdecydowałem się na P12 bo wiedziałem że jest opcja przekręcić go softem. W przyszłym sezonie gdzie dojdzie mi trzecia grzana kondygnacja i dodatkowe 3 kaloryfery, nie wyobrażam sobie zostawić dalej tej dwunastki w takim stanie w jakim jest teraz. Oczywiście, kocioł poradzi sobie z tym dodatkowym "balastem" ale kosztem niepotrzebnie pompowanego godzinami peletu.

Po tych 2 miesiącach obserwacji, dogralem jeszcze 2 szczegóły. Pierwszy - zmniejszyłem bieg na pompie z 4 na 3 - wolniej spada mi temperatura na kotle przy wymianie wody. Drugi - lecę na mniejszej histerezie stetownika pokojowego bo okazało się że wymierne korzyści jeśli chodzi o spalanie przynosi mi jeśli kocioł włączy mi się 2-3 razy więcej na dobę, ale mniej wychladza mieszkanie i kocioł nie musi potem długo gonić temperatury. Uważam że doszedłem teraz do optimum co mogę zrobić w kwestii ekonomii.