radik81 04.12.2018 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Drugi - lecę na mniejszej histerezie stetownika pokojowego bo okazało się że wymierne korzyści jeśli chodzi o spalanie przynosi mi jeśli kocioł włączy mi się 2-3 razy więcej na dobę, ale mniej wychladza mieszkanie i kocioł nie musi potem długo gonić temperatury. Uważam że doszedłem teraz do optimum co mogę zrobić w kwestii ekonomii. Czyli co, lepsza mniejsza histeryza i 2-3 odpalenia więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 04.12.2018 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Tak, pali mniej. Jak się odpali kocioł to woda w wymienniku ma grubo ponad 50 stopni. To trwa chwilę, a i dom moment się dogrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radik81 04.12.2018 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Eliks to ile teraz masz odpaleń na dobę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 05.12.2018 04:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Teraz koło 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 05.12.2018 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 (edytowane) Czyli co, lepsza mniejsza histeryza i 2-3 odpalenia więcej? Chodzi o mniejszą histerezę na regulatorze pokojowym.U mnie dla przykładu od 6.30-22.00 zadana 22,4 w godzinach nocnych 21,8 z histerezą 0,4 .Na piecu natomiast jest tak dobrana histereza aby przy jednym odpaleniu nagrzał do zadanej. Edytowane 5 Grudnia 2018 przez Barliniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radik81 06.12.2018 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 W Lagunie nie ma takiego parametru jak histeryza kotła (chyba, że o niej nie wiem).Barliniak a u Ciebie ile razy na dobę odpala kociołek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 06.12.2018 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 No Barliniak pisał o histerezie na termostacie pokojowym. Laguna ma histereze ustawianą też ale w trybie sterowaniu pokojowka tego nie wykorzystujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 06.12.2018 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 W Lagunie nie ma takiego parametru jak histeryza kotła (chyba, że o niej nie wiem). Barliniak a u Ciebie ile razy na dobę odpala kociołek? Przy takich zerowych jak teraz w zależności czy dogrzewa wodę bo czasami mu się zdarzy 4-5 odpaleń na dobę przy pracy kotła 50-60min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mocarny 07.12.2018 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 2 strony a o bieżącym zużyciu pelletu może z 3 posty ... Dobrze jakby się więcej osób wypowiadało na TEMAT. Obecnie to słabo to wygląda, a takie informacje były by bardzo pomocne dla innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 07.12.2018 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Dobrze że Twój jest na temat, chyba że umknęły mi gdzieś twoje kilogramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadoRado 08.12.2018 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 25KG-30KG/24H Ogólnie kawał chałupy, ale ogrzewane na ten moment z klatką schodową około 300m. Jest jeszcze piwnica, ale tam termostaty praktycznie się nie rozkręcają i poddasze użytkowe również nie ogrzewane. Więc grzeję wysoki parter i piętro...Kocioł bardzo ekonomiczny 24KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 08.12.2018 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Czyli grzejesz mniej więcej połowę? Jakie ocieplenie domu, kocioł, utrzymywana temperatura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mocarny 08.12.2018 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Dobrze że Twój jest na temat, chyba że umknęły mi gdzieś twoje kilogramy. Nie umknęły ... Nie podaję, ponieważ nie posiadam takiego kotła obecnie. Nie posiadam żadnego ... Ale jak wchodzę w temat i na 2 stronach są może 3 posty na temat to trochę słabo. Więc lepiej pomyśl po co w ogóle ta Twoja cenna uwaga! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 08.12.2018 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Przy pellecie za 1000zł to jest 5kWh To przy 100% sprawności wychodzi 20 groszy za kWh, a przy sprawności 80% 25 gr. Tyle kosztuje prąd w G12w w Tauronie (25 gr/kWh brutto) i nie trzeba dźwigać żadnych worków. Pellet się zwyczajnie nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 08.12.2018 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Ale to nie jest temat czy się opłaca czy nie. Nie wszyscy mają Taurona, nie wszyscy palą peletem za 1000zł i takie pieprzenie o matematyce do ceny kwh przy temperaturze w domu 23 stopnie można sobie między bajki włożyć. Mam u siebie gaz, próbowałem tym opalać, ale grube rury i ze 300 litrów wody w układzie zjadły by mnie z butami, przecież gaz też tańszy od peletu co? I te cholerne worki które trzeba dźwigać, o rany, argument którego nie chcę nawet komentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 10.12.2018 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Ale to nie jest temat czy się opłaca czy nie. Nie wszyscy mają Taurona, nie wszyscy palą peletem za 1000zł i takie pieprzenie o matematyce do ceny kwh przy temperaturze w domu 23 stopnie można sobie między bajki włożyć. Mam u siebie gaz, próbowałem tym opalać, ale grube rury i ze 300 litrów wody w układzie zjadły by mnie z butami, przecież gaz też tańszy od peletu co? I te cholerne worki które trzeba dźwigać, o rany, argument którego nie chcę nawet komentować. Coś chyba jednak jest na rzeczy, skoro tak cię to zdenerwowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 10.12.2018 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Tak, Twoja niewiedza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.12.2018 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Tak, Twoja niewiedza. Bez nerw eliks,Tom1000k ma rację A że jest z Kędzierzyna to ma też Taurona jak ja i podobne ceny W każdym miejscu w Polsce każdy może mieć Taurona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 11.12.2018 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 (edytowane) Jestem spokojny ☺ Ja wiem Artur ile płacisz i tego nie neguję. Zresztą widzisz sam że w nowych domach odradzam jakiekolwiek paliwo stałe. Sam gdybym miał płacić 1000zł za pelet to bym kotła nie wymieniał a tak póki co mogę zejść akceptowalnie nisko z ceną kWh. Za 67 dni wrzesień, październik, listopad z temperaturą 23 stopnie zapłaciłem 544zł. Edytowane 11 Grudnia 2018 przez eliks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 11.12.2018 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Tylko jest taki drobny szczegół ten tani prąd w Tauronie jest dostępny przez kilka godzin w ciągu doby, a tym droższym peletem grzejemy kiedy chcemy a nie kiedy jest tańszy prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts