Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bieżące zużycie pelletu

eliks

Recommended Posts

Drugi - lecę na mniejszej histerezie stetownika pokojowego bo okazało się że wymierne korzyści jeśli chodzi o spalanie przynosi mi jeśli kocioł włączy mi się 2-3 razy więcej na dobę, ale mniej wychladza mieszkanie i kocioł nie musi potem długo gonić temperatury. Uważam że doszedłem teraz do optimum co mogę zrobić w kwestii ekonomii.

Czyli co, lepsza mniejsza histeryza i 2-3 odpalenia więcej?

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli co, lepsza mniejsza histeryza i 2-3 odpalenia więcej?

Chodzi o mniejszą histerezę na regulatorze pokojowym.U mnie dla przykładu od 6.30-22.00 zadana 22,4 w godzinach nocnych 21,8 z histerezą 0,4 .Na piecu natomiast jest tak dobrana histereza aby przy jednym odpaleniu nagrzał do zadanej.

Edytowane przez Barliniak

Dobrze że Twój jest na temat, chyba że umknęły mi gdzieś twoje kilogramy.

Nie umknęły ... Nie podaję, ponieważ nie posiadam takiego kotła obecnie. Nie posiadam żadnego ... Ale jak wchodzę w temat i na 2 stronach są może 3 posty na temat to trochę słabo. Więc lepiej pomyśl po co w ogóle ta Twoja cenna uwaga!

Ale to nie jest temat czy się opłaca czy nie. Nie wszyscy mają Taurona, nie wszyscy palą peletem za 1000zł i takie pieprzenie o matematyce do ceny kwh przy temperaturze w domu 23 stopnie można sobie między bajki włożyć. Mam u siebie gaz, próbowałem tym opalać, ale grube rury i ze 300 litrów wody w układzie zjadły by mnie z butami, przecież gaz też tańszy od peletu co?

I te cholerne worki które trzeba dźwigać, o rany, argument którego nie chcę nawet komentować.

Ale to nie jest temat czy się opłaca czy nie. Nie wszyscy mają Taurona, nie wszyscy palą peletem za 1000zł i takie pieprzenie o matematyce do ceny kwh przy temperaturze w domu 23 stopnie można sobie między bajki włożyć. Mam u siebie gaz, próbowałem tym opalać, ale grube rury i ze 300 litrów wody w układzie zjadły by mnie z butami, przecież gaz też tańszy od peletu co?

I te cholerne worki które trzeba dźwigać, o rany, argument którego nie chcę nawet komentować.

Coś chyba jednak jest na rzeczy, skoro tak cię to zdenerwowało.

Jestem spokojny ☺ Ja wiem Artur ile płacisz i tego nie neguję. Zresztą widzisz sam że w nowych domach odradzam jakiekolwiek paliwo stałe. Sam gdybym miał płacić 1000zł za pelet to bym kotła nie wymieniał a tak póki co mogę zejść akceptowalnie nisko z ceną kWh.

Za 67 dni wrzesień, październik, listopad z temperaturą 23 stopnie zapłaciłem 544zł.

Edytowane przez eliks