Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bieżące zużycie pelletu

eliks

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sam gdybym miał płacić 1000zł za pelet to bym kotła nie wymieniał a tak póki co mogę zejść akceptowalnie nisko z ceną kWh.

Przy pellecie za 1000zł to jest 5kWh

Nie wiem czemu zarzucasz mi niewiedzę. Odnoszę się tylko do tego co piszesz. Jak palisz jakimś słabszym pelletem to opłaca się jeszcze mniej.

Ale to Twoja sprawa, nie chcę się o to kłócić.

To ile Ci wychodzi cena kWh?

17gr uwzględniając sprawność kotła 80%. Można zejść niżej licząc 5,4kWh z kilograma co nie jest jakimś wyczynem kupując pelet lokalny lepiony otrębami w ilościach kilku procent. U mnie znajomy po 2 latach doszedł do idealnego przepisu, zmienił na porządną maszynę Gropela i jeśli będzie trzymał poziom, na pewno wezmę od niego towar na cały sezon. Próbne worki sprawdziły się znakomicie.

Dlatego napisałem, że pellet za 1000 ma 5kWh, bo musi mieć min 17kJ żeby dostać certyfikat, co nie oznacza że pelet od lokalnych dostawców mocą mu nie dorównuje, bo 17kJ to nie jakiś super nieosiągalny wynik.

• 2 months później...
  • 1 month później...
  • 4 weeks później...
  • 4 months później...
Ja mam grube rury, 88 żeber alu, 2 drabinki, grzejnik C22 140cm i C33 110cm. Wyreguluj sobie głowicami temperaturę w pokojach i nie ustawiaj obniżenia nocnego. Mój dom też potrzebuje ciepła, mam utrzymywane 23* a kolejna noc -1 i w dzień 7* z wiatrem. Brało mi 8-10kg, teraz wyjdzie troszkę więcej. No cudów nie ma, jak dom potrzebuje, to kocioł musi swoje spalić.