Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skrzydłokwiat

Magdzia

Recommended Posts

Czy macie może skrzydłokwiat, lub wiecie coś na jego temat? Dostałam tę roślinkę w lipcu, pięknie kwitła. Mamy październik, a jej kwiaty już dwa miesiące temu zzieleniały, ale nie usychają, nie więdną, tylko tak sterczą. Nie rozwijają się też nowe, białe. Niby robię wszystko zgodnie z wymaganiami roślinki (okno pólnocno - wschodnie, więc nie za jasno, dużo wody, temp. tez w porządku, latem nawoziłam ją średnio raz na 2 tygodnie), a mimo tego coś jest nie tak. Umiecie pomóc mnie i mojemu kwiatkowi?

wszystko tak jak Daniel S....,teraz można ograniczyć już nawożenie a w lutym przesadzić do nowej ziemi i większej donicy, może nawet wczesniej, roślinka zakwita cyklicznie, jeżeli jest zadbana, obserwuj i dogadzaj jej. Podlewanie z wyczuciem. Żółknące liście i ich zasychajęce końce oznaczają brak skladników pokarmowych.

Pozdrówka..

moj skrzydlokwiat juz dawno jest zielony. Ale to nieprawda ze te liscie zielone uschna. Wcale nie , zostana zielone, a roslina wypusci nowe w przyszlosci biale. Te znow kiedys stana sie zielone a pojawia sie nowe biale, i tak w kolko. W ten sposob roslinka sie rozrasta. Mam w domu dwa skrzydlokwiaty - potrzebuja one duzo wody ( ale nie przesadnie) - wystarczy raz zapomniec o podlaniu i listki zachowuja sie jakby "szly spac". Ale wystarczy podlac i po godzinie liscie znow sie podnosza.

Aha i liscie tego kwiatu zle znosza spryskiwanie nablyszczaczem ( mimo ze jest on z nawozem dolistnym).

Pozdrawiam