kurtz 13.10.2018 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Siatkę porozcinają? Wylewki nienwygrzane. Obstawiam, że popęka w nieprzewidzianych miejscach 10cm styro eps100 Siatki raczej nie poprzecinana bo jest niżej - myślisz ze może popekac jak dam rowki co 20cm? Panele będą na podłodze wiec takie pęknięcia nie powinny być groźne o ile rur nie zniszczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 13.10.2018 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Powinieneś się skontaktować z jakimś dobrym fachowcem aby później nie musieć skuwać wylewki już z zatopionymi pętlami ogrzewania podłogowego. Mi się wydaje, że jeśli wylewka ma te 7-8cm a rowki będą tylko na 5cm, do tego są wykonane odpowiednie dylatacje to nie powinna pękać. Rowek będzie miał maksymalnie 2cm. Tylko czy to będzie grzało równomiernie ? Rowki z rura wypełnię klejem do płytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.10.2018 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 (edytowane) Rowek będzie miał maksymalnie 2cm. Tylko czy to będzie grzało równomiernie ? Rowki z rura wypełnię klejem do płytek Masz bruzdownicę 2 tarczową? Masa roboty, a efekt będzie nie taki jakbyś się spodziewał. Generalnie rurki układa się w dolnej części wylewki. W górnej będzie pewnie mniejsza akumulacyjność. Więc szybciej będzie się wychładzać. Będzie potrzeba częściejszego dogrzewania. Tak mi się wydaje. Osobiście bym skuł. Poszukaj tu na forum. Inwestorzy kupowali gotowe domy i od razu wchodzili z udarem, by robić podłogówkę. Masz 2 różne domy połączone w całość. To frezuj. I tak będziesz musiał kombinować by to jakoś sensownie grzało. Ten pokój podłącz do osobnego rozdzielacza, lub daj siłowniki do sterowania. Edytowane 13 Października 2018 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 13.10.2018 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Myślicie, że będzie problem z równomiernym grzaniem podłogi? Panele stanowią spory opór, więc ciepło pod nią może się w miarę równomiernie rozłożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 13.10.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 ja bym skuł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 13.10.2018 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Jeśli można podnieść podłogę o 2cm zrobiłbym suchą zabudowę pod podłogówkę. Zdaje się że Kan-therm ma taki system w ofercie.Skuwanie i kładzenie w bruzdy rurek podłogówki, to bardzo nowatorska i nie sprawdzona technologia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 14.10.2018 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Jeśli można podnieść podłogę o 2cm zrobiłbym suchą zabudowę pod podłogówkę. Zdaje się że Kan-therm ma taki system w ofercie. Skuwanie i kładzenie w bruzdy rurek podłogówki, to bardzo nowatorska i nie sprawdzona technologia. Właśnie nie wiem jak to będzie działało z panelami bo pod płytki to mogłoby się sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 14.10.2018 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 To zeszliuj z 1-2cm i załóż podłogówke na prąc kablami. Jeśli tam będą płytki to raczej będziesz zadowolony.Jak nie to skuł bym wylewke bo bruzdowanie robota i zabawa nie wiele taniej cię wyjdzie jak wylanie nowej wylweki na 50m2. Na dodatek pomyśl ak rozetnies z te wylewke na rowki jaką ona będzie miala stabilnośc w tych miejscach w razie "W" może pękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 14.10.2018 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Mniej więcej w połowie jest siatka wiec powinno to się trzymać nawet jak pęknie to się to nie rozleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.10.2018 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Skuj wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 14.10.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Sprawdź system Uponor Minitec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.10.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Sprawdziłem cenę, sama mata Uponor Minitec 1120x720mm to 75 PLN sztuka.Czyli 93,00 PLN/m2, chyba duże nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 15.10.2018 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Obejrzałem film jak robią bruzdy a później przyklejają rurki do posadzki. Powiem Wam że to prowizorka jak cholera - Izolacji styropianowej BRAK, folii do podłogówki BRAK. Całe ciepło zgodnie z fizyką pójdzie w ziemię a nieznaczna ilość właśnie w posadzki + jak pisano mała akumulacja. Ja odradzam chyba że za 2 lata chcesz to robić tak jak być powinno i zgodnie ze sztuką, ale wtedy będziesz musiał też kuć płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.10.2018 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Obejrzałem film jak robią bruzdy a później przyklejają rurki do posadzki. Powiem Wam że to prowizorka jak cholera - Izolacji styropianowej BRAK, folii do podłogówki BRAK. Całe ciepło zgodnie z fizyką pójdzie w ziemię a nieznaczna ilość właśnie w posadzki + jak pisano mała akumulacja. Ja odradzam chyba że za 2 lata chcesz to robić tak jak być powinno i zgodnie ze sztuką, ale wtedy będziesz musiał też kuć płytki. A skad wiesz, ile @kurtz ma izolacji pod wylewką ? O folii, nawet mnie piszę, jej największą zaletą są kratki, zeby instslator mierzyć nie musiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 15.10.2018 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Jeśli zapomniał o podłogówce to mógł i zapomnieć o izolacji poziomej, o dylatacji już nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.10.2018 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Jeśli zapomniał o podłogówce to mógł i zapomnieć o izolacji poziomej, o dylatacji już nie wspomnę Nie "zapomniał", tylko post factum zmienił koncepcję. 10 styropianu cm to marnie.... podłgowka zwiekszy komfort, ale równieź i straty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 15.10.2018 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Nie "zapomniał", tylko post factum zmienił koncepcję. 10 styropianu cm to marnie.... podłgowka zwiekszy komfort, ale równieź i straty 10cm styro to mało? jesteś w stanie określić mniej więcej o ile wzrosną straty przy układzie podłogówka + 10cm styro + panele 8mm w stosunku do zwykłych grzejników (dodam, że w jednym z pomieszczeń nie mam izolacji ścian! (bardzo stara część)). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 15.10.2018 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 10 cm JAKIEGO STYROPIANU? z jaką "lambdą" moim minimum to 15 cm grafitu 0,031 lambda. Jeśli wsadziłeś byle styropian w ilości 10 cm to będzie bieda, jeśli nawet nie "wpsikałeś" pianki pomiędzy szczeliny to już w ogóle kaplica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.10.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 10cm styro to mało? jesteś w stanie określić mniej więcej o ile wzrosną straty przy układzie podłogówka + 10cm styro + panele 8mm w stosunku do zwykłych grzejników (dodam, że w jednym z pomieszczeń nie mam izolacji ścian! (bardzo stara część)). 10cm to mało. Jeśli bez podlogowki róznica pomiedzy gruntem, a wylewka to jakieś 15C, to przy podlogowce wzracja do,23-25C. W zaleznosci ile i jaki styropian zostal zastosowany, tyle wzrosną straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 15.10.2018 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 swisspor 0,036 [W/mK] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts