Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylałem posadzki i zapomniałem o podłogówce

kurtz

Recommended Posts

Siatkę porozcinają?

Wylewki nienwygrzane.

Obstawiam, że popęka w nieprzewidzianych miejscach

10cm styro eps100

Siatki raczej nie poprzecinana bo jest niżej - myślisz ze może popekac jak dam rowki co 20cm? Panele będą na podłodze wiec takie pęknięcia nie powinny być groźne o ile rur nie zniszczą

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powinieneś się skontaktować z jakimś dobrym fachowcem aby później nie musieć skuwać wylewki już z zatopionymi pętlami ogrzewania podłogowego.

Mi się wydaje, że jeśli wylewka ma te 7-8cm a rowki będą tylko na 5cm, do tego są wykonane odpowiednie dylatacje to nie powinna pękać.

Rowek będzie miał maksymalnie 2cm. Tylko czy to będzie grzało równomiernie ? Rowki z rura wypełnię klejem do płytek

Rowek będzie miał maksymalnie 2cm. Tylko czy to będzie grzało równomiernie ? Rowki z rura wypełnię klejem do płytek

Masz bruzdownicę 2 tarczową?

Masa roboty, a efekt będzie nie taki jakbyś się spodziewał.

Generalnie rurki układa się w dolnej części wylewki.

W górnej będzie pewnie mniejsza akumulacyjność. Więc szybciej będzie się wychładzać.

Będzie potrzeba częściejszego dogrzewania. Tak mi się wydaje.

Osobiście bym skuł.

Poszukaj tu na forum.

Inwestorzy kupowali gotowe domy i od razu wchodzili z udarem, by robić podłogówkę.

Masz 2 różne domy połączone w całość.

To frezuj.

I tak będziesz musiał kombinować by to jakoś sensownie grzało.

Ten pokój podłącz do osobnego rozdzielacza, lub daj siłowniki do sterowania.

Edytowane przez klaudiusz_x

Jeśli można podnieść podłogę o 2cm zrobiłbym suchą zabudowę pod podłogówkę. Zdaje się że Kan-therm ma taki system w ofercie.

Skuwanie i kładzenie w bruzdy rurek podłogówki, to bardzo nowatorska i nie sprawdzona technologia.

Właśnie nie wiem jak to będzie działało z panelami bo pod płytki to mogłoby się sprawdzić

To zeszliuj z 1-2cm i załóż podłogówke na prąc kablami. Jeśli tam będą płytki to raczej będziesz zadowolony.

Jak nie to skuł bym wylewke bo bruzdowanie robota i zabawa nie wiele taniej cię wyjdzie jak wylanie nowej wylweki na 50m2. Na dodatek pomyśl ak rozetnies z te wylewke na rowki jaką ona będzie miala stabilnośc w tych miejscach w razie "W" może pękać.

Obejrzałem film jak robią bruzdy a później przyklejają rurki do posadzki. Powiem Wam że to prowizorka jak cholera - Izolacji styropianowej BRAK, folii do podłogówki BRAK. Całe ciepło zgodnie z fizyką pójdzie w ziemię a nieznaczna ilość właśnie w posadzki + jak pisano mała akumulacja.

Ja odradzam chyba że za 2 lata chcesz to robić tak jak być powinno i zgodnie ze sztuką, ale wtedy będziesz musiał też kuć płytki.

Obejrzałem film jak robią bruzdy a później przyklejają rurki do posadzki. Powiem Wam że to prowizorka jak cholera - Izolacji styropianowej BRAK, folii do podłogówki BRAK. Całe ciepło zgodnie z fizyką pójdzie w ziemię a nieznaczna ilość właśnie w posadzki + jak pisano mała akumulacja.

Ja odradzam chyba że za 2 lata chcesz to robić tak jak być powinno i zgodnie ze sztuką, ale wtedy będziesz musiał też kuć płytki.

A skad wiesz, ile @kurtz ma izolacji pod wylewką ?

O folii, nawet mnie piszę, jej największą zaletą są kratki, zeby instslator mierzyć nie musiał ;)

Nie "zapomniał", tylko post factum zmienił koncepcję.

10 styropianu cm to marnie.... podłgowka zwiekszy komfort, ale równieź i straty

10cm styro to mało?

jesteś w stanie określić mniej więcej o ile wzrosną straty przy układzie podłogówka + 10cm styro + panele 8mm w stosunku do zwykłych grzejników (dodam, że w jednym z pomieszczeń nie mam izolacji ścian! (bardzo stara część)).

10cm styro to mało?

jesteś w stanie określić mniej więcej o ile wzrosną straty przy układzie podłogówka + 10cm styro + panele 8mm w stosunku do zwykłych grzejników (dodam, że w jednym z pomieszczeń nie mam izolacji ścian! (bardzo stara część)).

10cm to mało. Jeśli bez podlogowki róznica pomiedzy gruntem, a wylewka to jakieś 15C, to przy podlogowce wzracja do,23-25C.

W zaleznosci ile i jaki styropian zostal zastosowany, tyle wzrosną straty.