Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Obserwuję mój dom tak od 3 dni. Na dworzu temeratura oscyluje między 8 C w nocy do 16 w dzień. natomiast w domu (nieogrzewanym (zamknięty i ocieplony) cały czas jest na poziomie 16,5 C z małymi odchyłkami. Sprawdzałem to dwoma niezależnymi termomentrami. Skąd się bierze to ciepło. Czy to efekt kumulowania ciepła przez ściany ? Jednak zbyt długo i na zbyt stałym poziomie się ona utrzymuje. No i stąd te wątpliwości. Ja bym się cieszył, gdyby przy 0 C nadal bez dostarczania ciepła do budynku było w nim te 16 C ale to niemożliwe przecież. Jestem zdezorientowany.
Na pewno kumulacja ciepła.Zauważ,że od kilku dni jest piękne słońce i dosyć ciepłe noce.Czy budynek jest nowy?Może to kwestia parowania nagrzanych murów?

Banalne pytanie.

- z kuchenki - coś napewno grzejesz,

- okna - słońce wpada do środka,

- elektronika - tV, komp, oświetlenie, żelazko, lokówka, lodówka itp

- CWU - woda podczas kąpieli i z kranu podczas pomywania,

- osoby - Ty jesteś kaloryferm z temperaturą 36,6 a Żonka jak się denerwuje jest jeszcze b. gorąca,

- jeżeli masz akwarium - w nim temp, około 24 ....

Jeszcze wymieniać?

To co wymieniłem nazywa się zyskami energii.

Jeśli sciany są z bloczków na żużlu wielkopiecowym, to ciepło może być też z rozpadu atomów (promieniotwórczość naturalna) :wink:

Mialem dzisiaj okrutny dzien, ale tym rozwaliles mnie doszczetnie, dzieki

i POZD< :lol: :lol:

Myślę, że ciepło pochodzi głównie od promieni słońca wnikaących w ciągu dnia przez okna.

W zamkniętym samochodzie w ciągu dnia też jest cieplej niż na zewnątrz, a nawet nie jest ocieplony, tylko ma dużo szyb.

Banalne pytanie.

- osoby - Ty jesteś kaloryferm z temperaturą 36,6 a Żonka jak się denerwuje jest jeszcze b. gorąca,

Jeszcze wymieniać?

Bardzo ładnbie to wymieniłeś, ale ja w nim nie mieszkam.

I intryguje mnie ta stała temperatura 16,5

Rozumiem, jakby ona się zmieniała, rano inna, w południe inna wraz ze wzrostem temp. na dworzu, pojawieniem się i znikaniem słońca, ale ona jest stała.

Cypek powienienes sie cieszyc gdyz albo kosmici niewidoczna klime ci zainstalowali albo na jakims ogromnym piecu akumulacyjnym chalupe posadowiles ;)

A na serio - to ze 16,5 stopnia to sadze, ze to czysty przypadek

Czy rejestrujesz te temperature takze noca? Sadze, ze pewne wahania sa a chalupa jesli ma dobrze zaizolowane sciany (a taka przewaznie jest 3W) nagrzana latem teraz cieplo trzyma dodatkowo podgrzewane przez sloneczko w ciagu dnia

Poza tym jesli termometr masz zawieszony na scianie to bedzie mniej wraziwy na zmiany powietrza a bardziej mierzy temperature podloza

Jest tez jeszcze jedna mozliwosc - sprzedali ci specjalne termometry

Chyba za ktoregos Ludwika czy cesarza Wilhelma, czy Bismarcka w pokojach byly termometry wskazujace zawsze 20 stopni in plus :)

No fakt, rejestrowałem ją 3 dni pod rząd ale o podobnych porach. Bywam na budowie zawsze o tym samym czasie, ale rano i wieczorem. No nic, poobsewuję dalej. A już miałem nadzieję na jakieś źródło termalne trafiłem :)
Obserwuję mój dom tak od 3 dni. Na dworzu temeratura oscyluje między 8 C w nocy do 16 w dzień. natomiast w domu (nieogrzewanym (zamknięty i ocieplony) cały czas jest na poziomie 16,5 C z małymi odchyłkami. Sprawdzałem to dwoma niezależnymi termomentrami. Skąd się bierze to ciepło. Czy to efekt kumulowania ciepła przez ściany ? Jednak zbyt długo i na zbyt stałym poziomie się ona utrzymuje. No i stąd te wątpliwości. Ja bym się cieszył, gdyby przy 0 C nadal bez dostarczania ciepła do budynku było w nim te 16 C ale to niemożliwe przecież. Jestem zdezorientowany.

Budynek nowy, z ceramiki, ściana 3 W

Cypek - mam dom w tej podobnej technologii co Ty (sciana 3 W) - lecz inny materiał

obaj mamy identyczne zelbetowe stropy nad poddaszem

wczoraj sprawdzałem temperature

na zewnatrz + 9 *C

w budynku + 16*C

uwazam, ze to efekt akumulacji ciepła w scianie wewnetrznej

pozdro

Jeżeli to tylko efekt akumulacji ciepła w murach budynku, to sprawdzić będzie można na wiosnę.

Wówczas przy rosnącej temperaturze zewnętrznej przez wiele dni wnętrze będzie chłodniejsze (jeśli dom nie będzie ogrzewany).

jest tak jak napisał, Zbyszek - na wiosne jest chłodniej w budynku -

szyby w oknach zespolonych zaparowywuja od strony zewnetrznej

i tworzy sie równiez "odwrotny" ciag kominowy czyli wentylacja przekształca sie nawiew

pzdr

U mnioe w mieszkaniu ( piętro domu) jest teraz temp. 21-22C. Mieszkanie jest eksploatowane więc zyski ciepła sa, ale głównym źródłem jest słońce. Mam okna od wschodu, południa i zachodu.

Pattaya nie traktuj tego jako złośliwość,ale mała uwaga jak cos paruje, to temp. spada. Do odparowania potrzeba bardzo dużo energii. Pewnie chodziło Ci o promieniowaie ścian.

Banalne pytanie.

Jeszcze wymieniać?

Wg. DIN o ile pamietam na czlowieka przyjmujemy 70W (na zdenerwowana zone wg. mnie mozna przyjac smialo 210 W)