Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu betonowego na strychu - POMOC

Galmen

Recommended Posts

Witam

*Chciałbym ocieplić strop na strychu użytkowym (składzik rzeczy itp) Sytuacja identyczna jak na obrazku czyli dach nieocieplony i w tej chwili goły betonowy strop. Początkowo chciałem zrobić identyczne ocieplenie jak na załączonym obrazku, po przeliczeniu kosztów wełny i legarów które idą na mijankę nad pierwsza warstwą koszty podwójnie wzrosły. Myślałem dać na pierwszą warstwę na strop 15cm wełny 0,33 Isover Super mata i 10cm wełny na mijankę tego samego producenta również 0,33. Niestety takie rozwiązanie podwójnie generuje koszty ocieplenia. Waszym zdaniem lepiej ocieplić jedną warstwą 15cm 0,33 czy lepiej dołożyć druga warstwę legarów i wełny na mijankę ? Styropian i wylewka odpada ze względu na nierówny strop i ogólnie słaby stan, dość dużo pęknięć dlatego nie chce go obciążać. Być może macie jakieś sugestie odnośnie warstwy ocieplenia/producenta. Proszę o poradę i dodatkowe rozwiązania gdyż jestem laikiem w temacie budownictwa.

gf-VPhL-Q19w-h6sj_poddasze-nieuzytkowe-ocieplenie-stropu-betonowego.jpg

*Chciałbym ocieplić strop na strychu użytkowym (składzik rzeczy itp) Sytuacja identyczna jak na obrazku czyli dach nieocieplony i w tej chwili goły betonowy strop. ...

To może ocieplenie z wełny ROCKMIN PLUS 0,037 W/mK, które można ułożyć w dwóch warstwach. Ocieplenie 20 cm na stropie układane pomiedzy słupki z bloczków betonu komórkowego, a następnie drugą warstwę 5 cm pomiędzy legary umocowane do tych słupków. Bloczki betonu komórkowego 20cm, a na nie legary drewniane 4 x 6 cm, do których przykręcasz podłogę z płyty OSB.

Policz ile teraz będzie kosztować takie rozwiazanie ...

strop_kladka.jpg

Adrian978 : Takie rozwiązanie odpada ze względu na to, że strop jest bardzo słaby i popękany. Odchyłki od poziomu są bardzo duże dlatego lepszym rozwiązaniem będą lekka podłoga z legarów.

Tomek W : Oczywiście takie rozwiązanie jest dużo bardziej ekonomiczne, jednak mam dużo wątpliwości co do niego. Dużo mostków termicznych tam gdzie są pustaki oraz ogólna stabilność takiej podłogi.

.

jak_to_mozliwe : Strych będzie użytkowy (składzik rzeczy, letnie pokoje) Pianka Ok, tylko cena odstrasza (20cm pianki 50-60zł)

Chyba jednak zostanę przy tym rozwiązaniu jakie miałem w pierwotnym zamyśle czyli legary i wełna 15cm + druga warstwa legarów i wełny 10cm na mijanke. Mam kilka pytań odnośnie tego rozwiązania.

1. Czy legary 45/145 będą odpowiednie dla wełny 15cm ? W miejscach gdzie jest jest poziom wełna będzie wystawała 0,5cm , a w miejscach gdzie strop jest zapadnięty około 3cm będzie poniżej legarów. Taka wysokość legarów wydaje się być kompromisem do takich nierówności.

2. Czy trzeba dać szczelinę pomiędzy ostatnią warstwą wełny a podłoga z płyt OSB? Myślę dać legary 45/95 do wełny do 10cm i tu znowu w niektórych miejscach wełna będzie wystawać 0,5cm , a w innych będzie poniżej legarów

3. Na strop chce dać folię paroizolacyjną. Czytałem, że na ostatnią warstwę wełny też trzeba dać folię żeby wilgoć,kurz, owady nie dostały się do wełny. Jaki rodzaj folii trzeba dać na ostatnią warstwę wełny? Paroizolacyjna,paroprzepuszczalną,wiatroizolacyjna?

Poddasze jest nieocieplone i dach nieszczelny - zawiewa wiatr, a zimą dostaje się trochę śniegu razem z wiatrem podczas porywistych wiatrów

4. Czy między warstwy wełny trzeba dać dodatkowo folię ?

Edytowane przez Galmen