Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody na beton - pytania techniczne

tomek860

Recommended Posts

Witam,

To mój kolejny post o schodach - poprzedni został usunięty. Więc trzeba będzie zacząć od nowa :p

Schody zabiegowe ze spocznikami, łącznie 34 stopnie i dwa spoczniki. Mieszkam w jednym z ośmiu bliźniaków i udało mi się podejrzeć oraz co nieco podpytać sąsiadów, którzy wykonali identyczne schody. Cena gotowych schodów wyszła na poziomie 20 - 24 tyś z poręczami. Dla mnie to sporo. Postanowiłem sam je wykonać, mieszcząc się w budżecie 12 tyś.

Pomysł na schody mam taki : Ciemne trepy, i poręczne, podstopnice, tralki i listwy przyścienne białe. Wykończenie listwą (deską) jak na zdjęciu poniżej.

Pierwszy etap pracy - planowanie pracy - mam opracowany powiedzmy w 70 - 80 %. Pozostało mi kilka kwestii do rozgryzienia zanim poczynię jakiekolwiek zakupy.

1. Pierwsza rzecz to listwa wykończeniowa na ścianie. Domyślam się, że lepiej jest wykonać ten element z drewna litego a nie MDFu lakierowego. Niestety, żaden z sąsiadów nie ma podobnego wykończenia, więc nawet nie mam gdzie podejrzeć. Ktoś może posiada tak wykończone schody i podpowie jaką grubość/wysokość listwy najlepiej zastosować?

2 . Jak zamocować tę deskę do ściany ? - Na filmikach na YT amerykańcy stolarze montują podobne listwy na klej i gwoździki. W galerii przypadkowo znalezionej firmy w internecie widziałem, ze zastosowano montaż na kołki (deska ma 4 okrągłe zaślepki) i pewnie na klej.

3. Kupić deskę malowaną ? Malować samemu po przycięciu ?

5842567740_2.jpg