Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ogrodowa -powierzchniowa

qwertyz666

Recommended Posts

Witam

Zamierzam kupić pompe ogrodową powierzchniową aby czerpać czasem wodę z pobliskiej rzeki do podlewania ogrodu.

Pytanko mam następujące. Chcę ją podłączyć do długiego węża ogrodowego zakończonego typowym "pistoletem"

Co się dzieje z pompką gdy włączymy zasysanie wody ale nie otworzymy jeszcze ujścia wody (w moim przypadku nie zaczniemy używac wymienionego pistoletu) ? Pompa się wyłączy gdy woda zasysana nie ma ujścia ?

Pozdrawiam

Bez przesady dziesiątki moich sąsiadów wpina się do pobliskiego strumienia.

Wracając do meritum zależy jaka pompa zwykła będzie pracowała i robiła ciśnienie aż coś "puści" do około 5 bar., inna droga pompa powyżej 1000 PLN ma/może mieć czujkę ciśnienia i się wyłączy ( o ile wcześniej coś niepuści ). Generalnie ja wychodzę z założenia że takie coś jak pistolet do podlewania nie nadaje się do pomp powierzchniowych, ale nadaje się do hydroforów które mają czujkę ciśnienia. Proponował bym zwykły zraszacz ogrodowy.

Na Twoim miejscu poszedł bym w stronę hydroforu który masz pod domem a w rzece zostawiasz tylko sitko z zaworem zwrotnym - hydrofor sam zaciągnie wodę z rzeki.

A jeśli ktoś ma problem z pozwoleniami chętnie wypożyczę wiertnicę ręczną 185mm studnie do 10m sobie wykopie i ma wody pod dostatkiem.

Edytowane przez marcinbbb

Bez przesady dziesiątki moich sąsiadów wpina się do pobliskiego strumienia.

Wracając do meritum zależy jaka pompa zwykła będzie pracowała i robiła ciśnienie aż coś "puści" do około 5 bar., inna droga pompa powyżej 1000 PLN ma/może mieć czujkę ciśnienia i się wyłączy ( o ile wcześniej coś niepuści ). Generalnie ja wychodzę z założenia że takie coś jak pistolet do podlewania nie nadaje się do pomp powierzchniowych, ale nadaje się do hydroforów które mają czujkę ciśnienia. Proponował bym zwykły zraszacz ogrodowy.

Na Twoim miejscu poszedł bym w stronę hydroforu który masz pod domem a w rzece zostawiasz tylko sitko z zaworem zwrotnym - hydrofor sam zaciągnie wodę z rzeki.

A jeśli ktoś ma problem z pozwoleniami chętnie wypożyczę wiertnicę ręczną 185mm studnie do 10m sobie wykopie i ma wody pod dostatkiem.

Dzięki za odpowiedź

Ja chciałem kupić zwyklą pompe "marketówke" za 2-3 stówy :)

Hydrofor to już większy wydatek. Chodziło mi o to aby nie musiec podlewac w 2 osoby (jedna trzyma pistolet i krzyczy do 2 aby włączyła popme i to samo po zakończeniu)

Podlewania mam mało i pewnie zdało by to egzamin ale boje się że w przypadku pistoletu na końcu weża ciśnienie z włączonej pompy napotka opór i coś gdzieś puści albo się spali :(

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Bardzo dobre rozwiązanie to Divetron 1000 lub 1200, typowy elektronik. Jak zakręcisz typowy kranik to po około 40 s automatycznie się wyłączy, jak odkręcisz to nastąpi spadek ciśnienia na odcinku pompa - Twój kranik i pompa się automatycznie załączy. Koszt Około 1000 Lub więcej.

• 5 months później...

Pompa dopiero teraz bedzie kupowana czyli na wiosne:D

Nadal nie uzyskałem odpowiedzi czy typowa pompa ogrodowa (powierzchniowa)

dla przykladu https://www.castorama.pl/produkty/ogrod/nawadnianie/pompy-i-zbiorniki/pompy-napowierzchniowe/pompa-ogrodowa-macallister-900-w-inox.html

lub to

https://www.leroymerlin.pl/nawadnianie/pompy-i-hydrofory/pompy-nawadniajace/pompa-ogrodowa-900-jet-ic-3-900-w-3800-l-h-sterwins,p390046,l1827.html

Wylaczy sie jesli nie bedzi eodbioru wody na wezu np po wylaczeniu pistoletu zraszajacego. Czy tez sie cos spali ?