Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten komin sie nie zawali ??

Husy

Recommended Posts

Mam w projekcie komin wolno stojący murowany z cegły pełnej: wymiary 52cm x 78 cm (o ile dobrze pamietam). Wyskość ma być ok 8m, strop drewniany. Czy to oby się kiedyś nie przewróciło?? Murarz mówi aby na wysokość stropu drewnianego dać obejmę z płaskownika i przymocować do podciągu tego stropu. I tak samo zrobić przy krokwiach. Co o tym wszystkim myślicie ?? Bo ja mam lekko mieszane uczucia :-?

Pozdrawiam

Maciej

Husy,

skorzystaj z linku Wakmena. Ja mam dwa kominy Schiedla, obydwa są niby wolnostojące, bo nie mogą być zespolone zaprawą ani z sąsiadującym murem ani ze stropem. Muszą być "luźne".

Ruszały się trochę pod wpływem nacisku reką, przedstawiciel Schiedla zalecił takie właśnie mocowanie do krokwi specjalnymi prętami. Wykonano je i jest o key. Między stropem a kominem muszę wolną przestrzeń wypełnić wełną. Drugi komin ma zrobioną "obramówkę" z drewna przymocowaną też do krokwi, a przestrzeń między kominem a obramówką zalano betonem - zgodnie z instrukcją Schiedla.

Więc to co proponuje Ci murarz jest o key. Ja bym ten komin napewno przymocowała właśnie tak.

jakieś dwa tygodnie temu postawiono mi komin zapela 12 metrów wysokości stoi na zewnątrz budynku przy ścianie jest zdylatowany od ściany jedynką styropianem co 1.2 metra dawałem obejmy z płaskownika i ściągałem go do muru na początku bez obejm trochę chodził teraz z klamrami nawet nie drgnie