Husy 08.10.2004 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Mam w projekcie komin wolno stojący murowany z cegły pełnej: wymiary 52cm x 78 cm (o ile dobrze pamietam). Wyskość ma być ok 8m, strop drewniany. Czy to oby się kiedyś nie przewróciło?? Murarz mówi aby na wysokość stropu drewnianego dać obejmę z płaskownika i przymocować do podciągu tego stropu. I tak samo zrobić przy krokwiach. Co o tym wszystkim myślicie ?? Bo ja mam lekko mieszane uczucia Pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 08.10.2004 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 dobrze wymurowany nie ma prawa sie zawallic, zreszta mocowanie go do stropu czy krokwie nic nie da, jak by zaczol sie walic, to go wiezba gwarantuje ze nie utrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 08.10.2004 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 A oto adres: Przejście przez strop i dach.Może coś pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 08.10.2004 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 To może komin ustawić w bezpiecznej odległości od domu (większej niż jego wysokość), tak aby jeśli się zawali nie przygniutł domu!!?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 08.10.2004 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 konkretny fundament + porzadne cegly + dobrana zaprawa + murarz ktory wie co to pion i poziom = komin bedzie stal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 09.10.2004 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2004 Husy,skorzystaj z linku Wakmena. Ja mam dwa kominy Schiedla, obydwa są niby wolnostojące, bo nie mogą być zespolone zaprawą ani z sąsiadującym murem ani ze stropem. Muszą być "luźne".Ruszały się trochę pod wpływem nacisku reką, przedstawiciel Schiedla zalecił takie właśnie mocowanie do krokwi specjalnymi prętami. Wykonano je i jest o key. Między stropem a kominem muszę wolną przestrzeń wypełnić wełną. Drugi komin ma zrobioną "obramówkę" z drewna przymocowaną też do krokwi, a przestrzeń między kominem a obramówką zalano betonem - zgodnie z instrukcją Schiedla.Więc to co proponuje Ci murarz jest o key. Ja bym ten komin napewno przymocowała właśnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Husy 09.10.2004 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2004 Dziekuje Wam wszystkim za odpowiedzi (no i oczywiscie czekam na nastepne ). A w szczególnosci dziekuje Tobie Wakmen za link, bardzo treściwy. Dzieki Pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 09.10.2004 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2004 ...Ruszały się trochę pod wpływem nacisku reką... Renia, żartujesz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabak1 09.10.2004 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2004 jakieś dwa tygodnie temu postawiono mi komin zapela 12 metrów wysokości stoi na zewnątrz budynku przy ścianie jest zdylatowany od ściany jedynką styropianem co 1.2 metra dawałem obejmy z płaskownika i ściągałem go do muru na początku bez obejm trochę chodził teraz z klamrami nawet nie drgnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 14.10.2004 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Dziekuje Wam wszystkim za odpowiedzi (no i oczywiscie czekam na nastepne ). A w szczególnosci dziekuje Tobie Wakmen za link, bardzo treściwy. ... Nie ma za co . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts