Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wysokość styropianu, rurek, wylewki, żywicy na garaż

Recommended Posts

Witam.

Mam Wielki problem: Budowa domu z wielkim garażem, a w zasadzie garażem na 2 miejsca postojowe i przestrzeń serwisową.

Stan faktyczny:

1. Chudziak już jest - b25. około 15 cm.

2. Teraz od chudziaka do stropu i nadproża mam 257cm.

3. Docelowo w całym garażu ma być podłogówka z racji tego iż dom będzie ogrzewany za pomocą pompy ciepła.

4. przestrzeń na 2 auta to w tej chwili 257cm wys i 7m dł i 5 szer.

5. przestrzeń serwisowa to wys w naj wyzszym punkcie 6m i 12m dł i 7 m szer.

6. w przestrzeni serwisowej ma byc podnośnik 2 kolumnowy w centralnym punkcie.

I teraz najgorsze .... W trakcie wylewania chudziaka majster główny wspomniał że jest różnica poziomów między domem a garażem, wspomniał o schodku - ja się wpieniłem bo nienawidzę schodów ale jak już poźniej przeanalizowałem sprawę to te 15 cm różnicy [garaż niżej] miało być właśnie na styropian parkingowy [10cm] rurki do ogrzewania + wylewka [6-8cm] i na to zywica epoksydowa.

Teraz jest za późno :(. Przychodzi czas na zamawianie bram garażowych [3x 5m] . Wiem że musi być około 15 cm zapasu na prowadzenie bramy. i nie wiem co robić :(:(:(. Czy skuwać chudziaka ? dodam że powierzchnia garażu to 115 m2.

Pytania: Czy skuwać chudziaka i pogłębiać ? dodam że powierzchnia garażu to 115 m2.

Czy olać wysokość i zmniejszyć światło bramy garażowej z docelowej 237cm na 220cm.

Ile powinno się dać sytropianu przy podłogówce ?

Co z aspektem wzmocnien zbrojeń żeby pogłoda nie pękała ?

Edytowane przez gustav200