b_kan 04.10.2018 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 @b_kan Za dużo zbrojenia jak na takie rozpietości tam maks powinno być fi 12 co 250 plus dozbrojenia w newralgicznych miejscach , wieniec jeżeli nie ma konretnego wytłumaczenia zbedny , jezeli chodzi o przenoszenie sil z "trumny" i sciany kolankowej to wystarczy płyta ta beleczka ktora ledwiej jest kilka cm wyższa nie daje takiej sztywnosci na skrecenie aby ja wykonywac chyba ze jak pisalem wczesniej musisz docinac elementy murowe aby wyrownac wysokosc pomieszczenia lub tez ten wieniec pelni role nadproza dla okien . Jacenty bardzo Ci dziękuję za pomoc, fajnie jakby ktoś jeszcze wyraził swoje zdanie. Rozmawiałem z architektem, twierdzi że konstruktor na codzień pracuje w dużej firmie budowlanej, ze sporym doświadczeniem, mam przesłać na maila moje zastrzeżenia/uwagi i strop zostanie ponownie sprawdzony. Ponoć takie zbrojenie spowodowane jest duża rozpiętościa bez żadnej podpory, ja zaproponowalem podparcie silikatem tak jak leci nośna garażu (dokładnie w tym samym miejscu będzie ściana łazienki) to ponoć zmienia postać rzeczy a nie było brane pod uwagę zeby nie ograniczać mnie w dowolność stawiania działówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.10.2018 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Tak, rozpiętość jest bardzo duża a schemat statyczny płyty nad poddaszem powoduje rozpór.Ściana nad ścianą garażu wzdłuż osi 4 znacznie poprawi układ i zmniejszy siły w płycie.Płyty jest krzyżowo zbrojona więc pewnie są też ściany (lub podciąg - belka 25x55) - Poz.3.101.1 i wtedy można znacznie zredukować zbrojenie płyty i może też jej grubość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b_kan 04.10.2018 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Dzięki wszystkim za pomoc, stropy poszły do przeliczenia. Napiszę co z tego wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 05.10.2018 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 (edytowane) @d7d rozpiętości są duże dla "trumny" dla stropu nad parterem nie i strop nad parterem jest ewidentnie przezbrojony ja bym powiedział ze cos kolo dwukrotnie. co do trumny to zbrojenie jest blizsze optymalnemu , ale skoro widać ze gosciu nie przeliczyl lub przeliczyl to w sepcbudzie strop na parterem to trumny tym bardziej nie liczyl .... a rozpór trumny powinna przenieść plyta żelbetowa z lekkim dozbrojeniem, ja to takie coś zamodelowałbym to przestrzeniie w modelu 3d tarczami trumne razem z ze stropem nad pietrem .... Edytowane 5 Października 2018 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 05.10.2018 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 (edytowane) ... a ja się tak zastanawiam, skąd się biorą pomysły betonowego stropu nad poddaszem budynku ? czemu to ma służyć ? drewna nie ma w okolicy ? na szalunek pójdzie więcej drewna, niż na normalną drewniana konstrukcję więźby dachu. Mogę zrozumieć że ktoś jest szalenie zakochany w betonie, ale bez przesady ... W mojej okolicy dużo się buduje, a kto robi poddasze użytkowe i nie ma betonowych skosów w projekcie to zmienia i leje beton. Dlaczego, niedawno był pożar nowo wybudowanego domu z poddaszem użytkowym - spalił się dach (chyba zaczęło się w kotłowni). (http://lowicz.naszemiasto.pl/artykul/pozar-w-myslakowie-jedna-osoba-w-szpitalu-z-dymem-poszlo-70,4658575,art,t,id,tm.html) Dzięki betonowemu stropowi mieszkańcom nic poważnego się nie stało, a po akcji straży podobno ze środka zebrali 2 wiadra wody. Dach cały do wymiany, ale ludzie żyją, i cały dom nie uległ spaleniu, czy zalaniu przez Straż przy gaszeniu. Edytowane 5 Października 2018 przez sylwekr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.10.2018 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 @d7d rozpiętości są duże dla "trumny" dla stropu nad parterem nie i strop nad parterem jest ewidentnie przezbrojony ja bym powiedział ze cos kolo dwukrotnie. co do trumny to zbrojenie jest blizsze optymalnemu , ale skoro widać ze gosciu nie przeliczyl lub przeliczyl to w sepcbudzie strop na parterem to trumny tym bardziej nie liczyl .... a rozpór trumny powinna przenieść plyta żelbetowa z lekkim dozbrojeniem, ja to takie coś zamodelowałbym to przestrzeniie w modelu 3d tarczami trumne razem z ze stropem nad pietrem .... Tak, miałem na myśli rozpiętość stropu nad poddaszem zwany "trumną". Rozpór przeniesie ale jakie będzie poziome przemieszczenie podpór od tego rozporu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts