b3tomek 03.10.2018 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Witam, mam stryszek ok 40 m2 nie jest wysoki bo w szczycie bedzie miał 1,7m ale chce zrobić podłogę aby móc coś tam upchnąć. Jętki maja 20 cm na nie chce położyć kantówkę 10 cm tak aby uzyskać ew jeszcze wieksza warstwę ocieplenia (wełna,pianka).Jeśli chodzi o podłogę myślałem nad płytami OSB 22mm pióro wpust, lecze ostatnio spotkałem sie z opinią żę to nie jest dobry materiał na podłogę na stychu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 03.10.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 No, ja niestety nie wiedziałem, że OSB podłogowe nie nadają się na podłogę i parę lat temu z nich właśnie zrobiłem podłogę na moim (także) niewysokim stryszku. Jak na razie wszystko jest ok i budynek się nie zawalił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b3tomek 04.10.2018 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 No, ja niestety nie wiedziałem, że OSB podłogowe nie nadają się na podłogę i parę lat temu z nich właśnie zrobiłem podłogę na moim (także) niewysokim stryszku. Jak na razie wszystko jest ok i budynek się nie zawalił. przeczytałem Twoją wypowiedz dwa razy i nie wiem tak na prawde co chciałeś przekazać ? czy to jest sarkazm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 05.10.2018 03:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 No tak, niepotrzebnie skomplikowałem przekaz - zabrakło na koniec. Oczywiście to moje trochę złośliwe poczucie humoru. Ale przynajmniej miałeś trochę "gimnastyki" nad moim postem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b3tomek 05.10.2018 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 No tak, niepotrzebnie skomplikowałem przekaz - zabrakło na koniec. Oczywiście to moje trochę złośliwe poczucie humoru. Ale przynajmniej miałeś trochę "gimnastyki" nad moim postem. Wnioskuje że nie jesteś przeciwnikiem OSB na podłogę na stryszku ? jeszcze zapytam jakie ocieplenie dałeś pod podłogę wełne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 05.10.2018 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Dobrze wnioskujesz . Tak, mam wełnę nad stropem i między krokwiami na skosach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 05.10.2018 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 OSB jest droga, takie 40 mkw będzie Cie kosztowało z tysiaka i w zależności jaką grubość dasz i jaki masz rozstaw legarów do podparcia. Podłoga na strychu musi oddychać i obłożenie jej szczelnie płytami osb (na pióro wpust) to recepta na wilgoć po nimi. Ja dałem zwykłe deski calówki z niewielkimi odstępami między nimi i dzięki temu nie będzie problemu z odparowaniem wilgoci poza podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 05.10.2018 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 (edytowane) To ja mam podobne pytanie. Na dolny pas wiązarów co można przykręcić? Będę miał "podłogę" jedynie pośrodku domu, pod szczytem, szerokośc 2,5m, rozstaw wiązarów ok 90cm, szerokośc płata 4.5cm. Dolny płat jest przeliczony na obciążenie z takiej podłogi. Edytowane 5 Października 2018 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 05.10.2018 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 (edytowane) OSB jest droga, takie 40 mkw będzie Cie kosztowało z tysiaka i w zależności jaką grubość dasz i jaki masz rozstaw legarów do podparcia. Podłoga na strychu musi oddychać i obłożenie jej szczelnie płytami osb (na pióro wpust) to recepta na wilgoć po nimi. Ja dałem zwykłe deski calówki z niewielkimi odstępami między nimi i dzięki temu nie będzie problemu z odparowaniem wilgoci poza podłogę. To pewnie zależy, jak masz rozwiązaną konstrukcję stropu na poddaszu. U mnie jest pod wełną (nad płytą K-G) folia paroizolacyjna. Wiosną dokopywałem się do przewodów i żadnej wilgoci nie było. Myślę, że jakby wilgoć z pomieszczeń miała przechodzić przez wełnę, to jej właściwości izolacyjne mocno by się zmniejszyły. Edytowane 5 Października 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 05.10.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 My mamy podłogę z płyty OSB 18mm bez pióro-wpustu. Jętki są co +/- 90cm a na nich prostopadle przybite są łaty 4x6cm w odstępach co ok 40cm. Podłoga jest stabilna. Rozważaliśmy różne płyty, również MFP i sklejkę, ale przy odpowiedniej grubości zapewniającej stabilność cenowo wychodziło podobnie lub drożej, więc wyszło OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 05.10.2018 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 OSB jest droga, takie 40 mkw będzie Cie kosztowało z tysiaka i w zależności jaką grubość dasz i jaki masz rozstaw legarów do podparcia. Podłoga na strychu musi oddychać i obłożenie jej szczelnie płytami osb (na pióro wpust) to recepta na wilgoć po nimi. Ja dałem zwykłe deski calówki z niewielkimi odstępami między nimi i dzięki temu nie będzie problemu z odparowaniem wilgoci poza podłogę. Skąd ta wilgoć miała by się znaleźć pod nią? Jeśli pod podłoga jest ocieplenie to w większości przypadków wilgoć w tym miejscu to strzał w stopę, dlatego między regipsem a ociepleniem układa się folię paroszczelną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b3tomek 05.10.2018 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 (edytowane) Mam deski swoje myslałem dać do tartaku i zrobić felc aby było lepiej je stabilniej połączyć ale to też bedzie koszt. Druga sprawa bedzie ocieplenie ponieważ w jętki chcę dać przy wełnie 20 cm wełny plus grubość legarów minus jakies 2 cm powietrza. Nie wiem natomiast jak by to wygladało przy piance PUR, całość zapianowac to by było 30 cm piany ? Edytowane 5 Października 2018 przez b3tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts