Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolorowe domy

Mój dom ma /będzie miał kolor elewacji..  

83 użytkowników zagłosowało

1. 1. Mój dom ma /będzie miał kolor elewacji..

Recommended Posts

Mnie się kiedyś strasznie nie podobały niebieskie domy, aż pewnego dnia zobaczyłam stareńki, ślicznie wyremontowany domek właśnie pomalowany na niebiesko. Cudo. Póżniej natrafiłam na podobny odcień na wielkiej kostce z pałacowymi balkonami i już był inny efekt.......Ogólnie to podobają mi się odcienie oliwki, beżu... Gdybym jednak miała wybierać na swój własny dom to byłby w szarościach, z stolarką w kolorze jasnego drewna.

A u mnie już domek ma kolor: zielony groszek. Wygląda dobrze z brązowym dachem i klinkierem.

Joziu a czy groszek moze miec inny kolor niz zielony?? :wink:

Ale dom moze w tym kolorze niezle wygladac z brazowym dachem. Choc czy nie za smutno troche? to chyba taki troche zimny kolor. Ale jak doda sie brazu ..... - no moze byc fajnie. Masz zdjecia?

A co powiecie na odcienie pomaranczu - oczywiscie spokojnego poranczu a nie jaskrawego. Do tego brazowych dach? tez mi sie podoba.

Joziu a czy groszek moze miec inny kolor niz zielony?? :wink:

Ale dom moze w tym kolorze niezle wygladac z brazowym dachem. Choc czy nie za smutno troche? to chyba taki troche zimny kolor. Ale jak doda sie brazu ..... - no moze byc fajnie. Masz zdjecia?

A co powiecie na odcienie pomaranczu - oczywiscie spokojnego poranczu a nie jaskrawego. Do tego brazowych dach? tez mi sie podoba.

Agnieszka1,

ten groszek był dla zasygnalizowania odcienia zieleni. Domek wygląda pięknie, wcale nie smutno. A do zdjęć zabieram się jak pies do jeża. Miałam się chwalić już ze dwa miesiące temu i cały czas coś "wypada". Zimą będzie (mam nadzieję) więcej czasu, to popstrykam.

Agnieszka1,

pomarańcz - cudny z grafitową dachówką...

Już kiedyś, o tym pisałam - urzekłmnie także ze starą (a więc raczej ciemnobrązową z przetarciami) dachówką. Jeżeli ktoś ma dość odwagi lub dobre dojście do właściwego koloru (żeby nie chybić wybierając z małego wzornika) - polecam.

Ostatnio zwróciiły moją uwagę domki z tynkiem zielonym ale raczej jasna oliwka niż groszek. Mam takie przykłady w okolicy jeden jest z brązowym dachem drugi ceglastym - odradzam to drugie połączenie.

Przy brązie natomiast prezentuje się urokliwie.

U mnie w okolicy przeważają żółte-cytrynki wręcz.

Jest kolor,który za mną chodzi-żółto-herbaciany z kroplą pomarańczy-nasycony,"brudny" i generalnie dość smutny,ale ..podoba mi się.

A jeśli nie,to piaskowy.

Pomarańczowy-też mi się podoba.I dobrze wygląda z brązową dachówką.

Oliwka też super,ale raczej nie do czerwonej dachówki.Ale podoba mi się jej chłód i elegancja.

Zaznaczyłam piaskowy, bo jest najbardziej chyba zbliżony do odcienia jaki sobie wymarzyłam czyli delikatny krem . Dach jest brązowy, filarek przy wejściu i przy tarasie z brązowego klinkieru, okna w brązie. A mój sąsiad zrobił kolorek w delikatnej zieleni wygląda bardzo ładnie....kilka domów dalej jest brudny róż nie wygląda żle ale to kwestia gustu.

Nic nie zaznaczyłam bo nie umiem się zdecydować.

Podoba mi się

1) niebieski, ale taki stonowany trochę szarawy. Ale to do grafitowego dachu, a ja mam brązowy.

2) oliwkowy

3) taki jak ma Krystian, albo

4) taki jak ma Krystian tylko cegiełki ciemniejsze (brązowawe).

Poz. 3) i 4) odpada ze względu na koszty.

Najprawdopodobniej będzie piaskowy lub waniliowo-beżowawy, bo mąż daltonista i niedowiarek boi się eksperymentów kolorystycznych ze względu na daleko posunięty daltonizm :wink: .