przemo1 07.10.2018 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 (edytowane) To już ciężko powiedzieć nie widząc. Jeśli na suficie jest gładź gipsowa lub gruba warstwa starych powłok malarskich, to wokół takich oskrobanych miejsc może potem odchodzić /zostawać na wałku wierzchnia warstwa. Możesz próbować delikatnie "liznąć" drobną siatką, jeśli bardzo Cię te miejsca drażnią. Potem zrób "zaprawki" farbą sufitową (cieńką warstwą, tak żeby nie było smug).PsTeraz doczytałem - 0,5mm średnicy? To mogą być równie dobrze zanieczyszczenia ze starego wałka, chce Ci się z tym bawić? Jeśli to jest na całej powierzchni, to najlepiej cały sufit przeszlifować jw i zagruntować. Edytowane 7 Października 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 07.10.2018 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Okej, w takim razie zdecyduję czy warto się tym zająć, dzięki Na razie to wszystko- zobaczymy kiedy znowu się odezwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 07.10.2018 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 (nauczcie mnie edytować wiadomości, proszę^^) A czy jeżeli tych strupów 0.5mm jest, dajmy na to, 5-20 na całej powierzchni, to mogę je zadrapać bez gruntowania/ z gruntowanie, czy albo szlif i grunt całego sufitu, albo sobie odpuścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 07.10.2018 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Pewnie, że możesz, to Twój sufit . Nie drap, przeszlifuj drobną siateczką. Pod każdym SWOIM postem na dole z prawej strony masz ikonkę pióra z opisem "edytuj post". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 07.10.2018 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Aj, czyli tej opcji nie ma w wersji mobilnej po prostu. No nic, postaram się zawierać wszystko w pojedynczych postach Co do sufitu, rozumiem & podejmę stosowną decyzję^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 07.10.2018 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Możesz korzystać w telefonie także z pełnej wersji - tak jak ja w tej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 08.10.2018 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 (edytowane) Koledzy, koleżanki, moi mili Państwo... Wiem, że opis i zdjęcia sytuacji nie pozwolą naświetlić problemu w 100%, ale musimy spróbować, ponieważ dzisiaj zacząłem malowanie i już dzisiaj czuję rezygnację, zwątpienie... Otóż, malowanie postanowiłem rozpocząć od zwieńczenia ścian z sufitem, ponieważ planowałem robić później "odcinkę". Jako, że taśma ma 25mm szerokości stwierdziłem, że użyję wałka 5cm (mniejszych nie znalazłem). Do dyspozycji miałem trzy sztuki- z runem 10cm, z runem 5cm oraz piankowy. Którego bym nie użył, w jaki sposób bym nie malował, uzyskuję tragiczny efekt. Na chwilę obecną jestem po trzeciej warstwie, a i tak z powodzeniem można powiedzieć jaki kolor był pod spodem. Nie mam pojęcia co robić, w czym leży problem. Ściany były bez ubytków, nie pyliły, nie odchodziła od nich farba. Przygotowania zakończyłem więc na jej odkurzeniu (odpyleniu). Tak zaprawiony rozpocząłem malowanie. Czy ktoś potrafi chociaż strzelić w czym może leżeć problem? Czy to kwestia ściany, wałka, sposobu malowania czy może samej farby (akrylowa Dulux, Crystal White)? Aż boję się malować później ścian Beckersem, bo szkoda pieniędzy. W załączniku przesyłam zdjęcia ściany, aby mniej więcej pokazać jaki jest stopień jej gładkości, a także fotografie efektu trzeciego malowania. Wiem, że dla wielu może się to wydać śmieszne, ale, naprawdę, liczę na Was, potrzebuję Waszej pomocy. Ściany ogólnie Efekty (druga, dolna linia bierze się stąd, iż wałek piankowy i 10cm runa miał 5cm długości, natomiast ten z włosiem 5cm miał 6cm długości) PS Zdaję sobie sprawę nie gorzej od Was, iż trzeba było się liczyć z takim obrotem spraw, skoro nie miałem do czynienia z malowaniem ścian nigdy wcześniej. Po prostu jestem w szoku, że otrzymuję taki rezultat swojej pracy. Edytowane 8 Października 2018 przez Liotrek Pesiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 09.10.2018 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 (edytowane) Rozumiem, że stary kolor to ta ostra zieleń? Nie zapytałeś - pokrycie takich mocnych kolorów to jest wyzwanie. Najprościej użyć pośredniej warstwy białej farby (może być podkładowa, ew zwykła matowa). Możesz też malować do skutku nowym kolorem. W temacie "struktury", jeśli ściana przed malowaniem jest gładka, to kwestia doboru stopnia nasączenia wałka farbą (ja nie stosuję gąbki/pianki), za suchy nie kryje, za mokry zostawia bąbelki. Jeśli ogrzewasz pomieszczenie podczas malowania , to nie przesadź, żeby farba miała czas na "rozlanie" się na ścianie przed wyschnięciem - inaczej też zostanie struktura. Upewnij się też (patyczkiem do mieszania), że DOKŁADNIE rozmieszałeś farbę i na ściankach i dnie puszki nie został gęsty osad - zawiera pigmenty których brak wpływa na jakość krycia. Zaczynasz malowanie od ścian? Ja wolę od sufitu - malujesz na biało sufit z zakładką na ścianę, po wyschnięciu naklejasz taśmę do odcinki i dociągasz do niej kolor. Przy Twoim sposobie będziesz musiał uważać, żeby nie zrobić białych "piegów" na odnowionej ścianie. I nie stresuj się - każdy kiedyś miał ten pierwszy raz Ps Nie chce mi się szukać - farba "crystal white" ma efekt połysku czy matu/satyny? Jeśli połysk to wszelkie niedoskonałości ściany będą bardziej widoczne. Edytowane 9 Października 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 09.10.2018 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 (edytowane) Na szczęście jest to matowy Co do obecnego problemu- to nie tak, że jest teraz super, ale przez te parę godzin, gdy spytałem, wszystko zaczęło wyglądać zauważalnie lepiej. Może trzeba przeznaczać większe odstępy czasu pomiędzy warstwami, niż zaleca producent (2-3h)? Co do kolejności malowania, też zaczynam od sufitu, się wałek 25cm nie jest zakończony włosiem, a plastikiem, więc nie pokryłby mi zwieńczenia sufitu ze ścianami, natomiast malując nim te fragmenty znacznie wyjechałbym na ścianę. Planowałem więc najpierw małym wałkiem/pędzlem pomalować wszystkie rogi i te 5cm ścian od sufitu, a dopiero potem sufit- odradzanie? Wiem, że nikt za mnie tego nie zrobi, się jaką macie radę na teraz? Jeszcze raz przejechać w tych miejscach, a potem sufit, czy od razu sufit, czy może zmyć nałożoną warstwę pod sufitem (to co widać na zdjęciach) i zacząć od nowa malowanie? Pyt.2- czym mają być "białe pro na odnowionej ścianie"? Jak powstają i jak ich uniknąć? Edytowane 9 Października 2018 przez Liotrek Pesiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 09.10.2018 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Odstępy musisz wyczuć niestety (kwestia wilgotności, temperatury i indywidualnych cech farby) pamiętając o możliwie szybkim demontażu taśmy. Jeśli zaczynasz od sufitu, to ok. Bardzo dobrze kombinujesz z narożnikami (to samo przy malowaniu ścian, najpierw rogi i trudno dostępne miejsca, potem płaszczyzna). Jeśli nie chcesz bezproduktywnie czekać na wyschnięcie, to pomaluj kolejno:biała farba:naroża 1 (i jeśli trzeba, to po wyschnięciu kolejna) warstwasufit 1 warstwa naroża ostatnia warstwasufit ostatnia warstwaCałkowity efekt krycia uzyskujesz po pełnym wyschnięciu farby. Pisząc o białych piegach na gotowych ścianach miałem na myśli odpryski farby z wałka przy malowaniu sufitu). Ciężko ich uniknąć - wałek zawsze trochę pryska. Dlatego najpierw sufit potem ściany - na ścianie też musisz uważać przy suficie, żeby z kolei nie zrobić kolorowych piegów na pięknym, białym suficie, ale to już łatwiej (pomału prowadź wałek, nie za mokry, możesz poziomo). PsOprócz poprawności rozmieszania sprawdź czy farba "jest w terminie przydatności", czasem się trafi bubel po terminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 09.10.2018 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Okej, dzięki wielkie za wszystkie rady! Postaram się dzisiaj raz jeszcze pomalować narożniki, a następnie jedną warstwę na sufitach ( późno wracam, więc na więcej nie starczy czasu :/ ). Jutro natomiast mógłbym machnąć sufitu drugi raz, a potem zostaną ściany^^ Mam nadzieję, że teraz już wszystko pójdzie lepiej Tak czy inaczej, standardowo, będę Was dalej męczył, jeśli ponownie znajdę się w tarapatach :3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 11.10.2018 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Moi drodzy, wydaje mi się, że minęły wieki, a dopiero dzisiaj skończę malować zwieńczenia ścian z sufitami oraz same sufity. Dulux Crystal White jest... ciężko rzec, ale faktem jest, że dzisiaj będzie kładziona na sufit trzecia warstwa. Zapewne przyczynia się do tego fakt, że jestem w tym biznesie nowy, ale czy jest szansa, aby zwiększyć jakoś moje szanse na zaskakująco pozytywny efekt końcowy? Może ostatnią warstwę potraktować na przykład Fluggerem, albo zamiast klasycznych wałków z Obi (które wydają się OK pomijając sporadyczne gubienie runa) zakupić jakieś specjalne? Teraz nie jest tragicznie i wiem, że przy pierwszym razie nie ma co się spodziewać cudów, ale jestem otwarty na propozycje co do zwiększenia moich szans na wielki sukces Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 11.10.2018 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 (edytowane) Też słyszałem o Duluxach... ale dawno nie używałem, więc nie mogę potwierdzić /zaprzeczyć. W czym problem - jakość powierzchni, krycia czy wszystko razem? "Wielki sukces" to wypadkowa szeroko rozumianej jakości farby (gęstość - czasem delikatnie trzeba rozcieńczyć, rozmieszanie itp), narzędzia (tu ciężko poradzić - różne wałki sprawdzają się na różnych powierzchniach i przy różnych farbach, ale ogólnie można powiedzieć, że najlepsze są wałki... lekko używane; każdy nowy będzie początkowo "liniał" z włosia, więc warto o wałek zadbać /dobrze umyć ) i powierzchni (przygotowanie). Przydatne jest też doświadczenie . Edytowane 11 Października 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 11.10.2018 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 (edytowane) Widać po prostu jak chodził wałek (smugi?) oraz gdzieniegdzie widać jakby trochę inny kolor. Ciężko mi rzec czego to kwestia, ale może warto dać te100zł/3L Fluggera- przynajmniej nie będzie potem wyrzutów, że nie spróbowałem Edytowane 11 Października 2018 przez Liotrek Pesiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 11.10.2018 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Jeśli widać smugi po wałku, to albo zostawiłeś niedomalowane miejsca przy 2 warstwie i miejscami jest jedna warstwa, albo wałek był zbyt mokry i zostawiał podczas dociskania (czasem zbyt mocnego) ślady których nie udało się rozetrzeć - takie "wałki"- przy obu lub jednej krawędziach. Nową/inną farbę możesz testować po całkowitym związaniu i wyschnięciu obecnej powłoki. Pewnie będzie miała inny odcień bieli - musisz położyć min 2 warstwy żeby zakryć obecną farbę. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 11.10.2018 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Możliwe, że zbyt mocno dociskałem wałek :/Ostatnia warstwa została położona jakieś 6h temu- nie powinienem malować inną farbą (Flugger na Duluxa), jeśli planuję położyć tylko jedną warstwę (na drugą mi nie starczy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 11.10.2018 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Jak napisałem - mogą być różne odcienie bieli i jedna warstwa nie da efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 11.10.2018 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Okej, dzięki! Zgłoszę się przy następnym problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Liotrek Pesiak 12.10.2018 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 (edytowane) Drogie Koleżanki i Koledzy, raz jeszcze chciałbym zasięgnąć Waszej opinii. Otóż wczoraj wieczorem pomalowałem sufit Fluggerem, o czym wspominałem powyżej. Dzisiaj rano zobaczyłem takie o to ciemniejsze ślady (widoczne na zdjęciach). Czy to możliwe, ze akurat w tych miejscach farba jeszcze nie wyschła i mam spokojnie czekać czy niepoprawnie zostały one zamalowane? Jeżeli to ten drugi wariant, to co mogę z tym zrobić? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedz! Edytowane 12 Października 2018 przez Liotrek Pesiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 12.10.2018 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 (edytowane) O ile dobrze widać na zdjęciach, to są to miejsca w których farba nie została dobrze roztarta - malowałeś pewnie przy innym oświetleniu (kąt padania, sztuczne /naturalne) . Możesz spróbować zamalować te miejsca ruchem wałka prostopadle do ostatniej warstwy - którą jak dobrze widzę kładłeś prostopadle do okna (albo przynajmniej te miejsca tak malowałeś).Natomiast takie wady mogą zawsze się pojawić /uwidocznić przy malowaniu w innym (sztucznym) i oglądaniu w innym świetle (to kwestia wprawy w rozcieraniu "na słuch") - pytanie na ile kłuje w oczy. Edytowane 12 Października 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts