Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Smugi na ścianie i strup na suficie

Gość Liotrek Pesiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Liotrek Pesiak

Moi drodzy,

czas na malowanie! W związku z tym zdjąłem osłony z kontaktów i wyłączników światła i zakleiłem je. Niestety, gdy zdejmuję napięcie, to w całym mieszkaniu, a pokój maluję jeden na raz. Czy mogę przywrócić napięcie na oklejone kontakty czy byłaby to największa głupota w życiu?

Gość Liotrek Pesiak

Włącznik światła to teraz 3 kabelki wystające z wnęki w ścianie (końcówki oklejone trochę izolacją), natomiast gniazdo elektryczne to pozbawione obudowy, wciąż wsadzona w ścianę, puszka.

Bardziej zależy mi na świetle, bo bez niego nie będę w stanie pomalować drugiej warstwy.

Pytanie drugie- jakimś cudem może mi zabraknąć farby na drugą warstwę. Czy w związku z tym mogę ją minimalnie rozcieńczyć wodą, czy skoro pomalowałem już jedną warstwę gęstą farbą, to i drugą by wypadało?

Nie rozcieńczaj może być różnica w kolorze. Dokup najmniejsze opakowanie, albo większe jeśli kolor będzie powtarzany w innym pomieszczeniu.

Światło możesz uruchomić na 2 sposoby:

-na stałe: założyć złączkę typu "wago" lub zwykłą kostkę na odpowiednie przewody. Schowaj wszystko w puszkę.

-włączane: podpiąć przełącznik jak normalnie i zostawić wiszący na kablach, jeśli są gołe (bez izolacji) końcówki przy stykach włącznika, zabezpiecz izolacją. Wsadzić do worka i zakleić taśmą malarską żeby worek nie spadł. Światło włączasz przez folię. Jeśli masz drogie/nietypowe włączniki użyj jakiegoś starego albo kup w sklepie najtańszy.

Pierwszy wariant jest wygodniejszy do malowania - masz "pustą" ścianę.

Drugi daje możliwość gaszenia światła, ale trochę się pobawisz dookoła puszki, szczególnie jeśli przewody są "na styk".

Jeśli zostawiasz środki gniazd w puszkach, to zaklej taśmą odkryte styki prądowe, będzie bezpieczniej i unikniesz ciemności przy zamoczeniu styków wałkiem z farbą (szczególnie, jeśli jest jeden RCD na mieszkanie).

No i bądź czujny - prąd to prąd.

Gość Liotrek Pesiak
Tzn. jeżeli końcówki będą zaizolowane, to nie włożę ich w włącznik światła. Ale rozumiem- kable ponownie podłączyć, taki wyłącznik schować do worka i zakleić. Wtedy, zachowując ostrożność, będę mógł włączyć światło ;)

Chodzi o końcówki po włożeniu do styków włącznika, czasem po prostu jest za dużo zdjętej izolacji i cała odizolowana końcówka nie chowa się w styku. Normalnie jak włącznik jest w puszce to nie problem, ale jak wszystko na wierzchu, to trzeba być ostrożnym - szczególnie jak w domu są dzieci w "pomysłowym" wieku!

Można też, jeśli długość kabli pozwala, uciąć ten nadmiar końcówki aby nie było "gołego" kawałka.

Gość Liotrek Pesiak

Ściany pomalowane!

Ktoś siedział kiedyś w temacie uchwytów ściennych na telewizor i ma do polecenia coś dla sztuki 55" (Samsung UE55H6400), pozwalającego na regulację w pionie? ^^ Wszystkie wyglądają tak samo, a różnią się ceną. Jedynym istotnym parametrem wydaje się odległość od ściany- oczywiście najmniejsza najlepsza ;)

Gość Liotrek Pesiak

Niemądry ja, pytam o takie głupoty jak uchwyt na telewizor, a nie spytałem o dużo poważniejszą kwestię... Otóż, zdejmując z narożników taśmę malarską (odcinającą), zdażyło mi się sporadycznie "poderwać" farbę (lateksowa tworzy w końcu taką jednolitą powłokę). Po przyciśnięciu jej palcem wszystko wygląda OK, ale czy powinienem coś zrobić w związku z tym? Spróbować przejechać po tej powierzchni, lub jakoś pod nią farbą, której używałem, czy muszę oderwać tę farbę i nałożyć nową? A może nie ma co się przejmować i nie ruszać tego?

Teraz wszystko wygląda bardzo dobrze (przynajmniej na pierwszy i drugi rzut oka^^), ale nie chcę, aby okazało się, że przez moje niedopatrzenie za parę dni/tygodni/miesięcy zapłacę za to w przykry sposób...

Gość Liotrek Pesiak

Obawiałem się tylko, że farba ta będzie z czasem dalej odchodziła, się jeśli nie, to super, że nic z tym nie muszę robić (tak zrozumiałem^^).

Samo odcięcie wygląda natomiast fenomenalnie! ;)

Teraz tylko znaleźć ten uchwyt do TV, by zyskać nieco przestrzeni na dalsze prace...

Gość Liotrek Pesiak

Dzień dobry,

mam jeszcze pytanie, czym może być to wypełnienie między mozaika a ścianą oraz między stołem a ścianą? Chciałbym pozbyć się tego przed tapetowaniem, a potem nałożyć nowe :)

mozaika.jpg

stół.jpg

Będę wdzięczny za informację.

Pozdrawiam!

Wygląda jak "niezbyt" dobrze położony akryl /silikon. Wytnij nożykiem do tapet, oczyść /odpyl, przy mozaice połóż ładnie akryl (jak nie masz wprawy w "palcu" to kup kostkę/szpachelkę do silikonu albo zrób kąt prosty tylko przesmarowany akrylem dla gładkości ), potem zamaluj pod kolor ścian. Przed akrylowaniem przyklej na ścianie (na wysokość mozaiki) pasek taśmy malarskiej w odległości od krawędzi mozaiki równej (+/-) jej grubości + grubość kleju - nie upaprasz ściany. Z powodów już Ci znanych taśmę odklejaj zaraz po wyrównaniu fugi (na mokrym akrylu). Przy blacie lepiej zamontuj odpowiednią listwę meblową. Edytowane przez przemo1

Jeśli to kawałek blatu roboczego /jadalnego przy ścianie, to tak, jak napisałem, lepiej dać listwę. Co prawda są chyba tylko 2/2,5 m, więc to tylko w/w połączenie, to trochę Ci zostanie, ale funkcjonalność i estetyka dużo lepsze.

Jeśli dobrze widzę, to mozaika też łączy się z blatem. Tam trzeba dać albo też listwę blatową, albo silikon (nie akryl). Procedura z taśmą przy silikonie podobna.

Edytowane przez przemo1

Gość Liotrek Pesiak

Mozaika łączy się jednym bokiem z blatem kuchennym. Dwoma natomiast, jak widzisz, ze ścianą pomalowaną. Na ścianę planuję położyć tapetę. Czy w takim wypadku kolejność to- zeskrobać, wyczyścić, położyć tapetę, zamontować listwy blatowe z każdej strony (czy tylko od blatu, a przy ścianie silikon/akryl?)?

Co do stołu, to jest to stół jadalny. Tutaj chyba sprawa bardziej oczywista, tj. zeskrobać, oczyścić, położyć tapetę, przybić listwę/położyć akryl. Tak?

Na łączeniach mozaiki ze ścianą zawsze akryl, na łączeniach mozaiki z blatem listwa blatowa lub silikon. W przypadku tapet lepiej najpierw akrylować łączenia mozaiki ze ścianą, potem tapetować. Nie trzeba też zabawy z taśmą odcinającą.

Tu masz przykłady listew:

https://www.google.pl/search?q=listwa+blatowa&client=ms-android-tmobile-pl&prmd=isvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjy_pPh4Z_eAhUDx4sKHc_BAI8Q_AUIESgB&biw=360&bih=512

Edytowane przez przemo1

Gość Liotrek Pesiak