Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koncepcja Ogrzewania - Elektryczna Podłogówka + Panele

doOh

Recommended Posts

Jestem w trakcie remontu generalnego i przebudowy dwóch budynków wolnostojacych na jednej działce. Łączna powierzchnia do ogrzania/mieszkalna to około 250m2, całkowita jakieś 400+m2 ( garaż w ryle 80m2 i piwnice).

Czytając ze ceny prądu i gazu maja skoczyć niemiłosiernie w ciągu roku czy dwóch a potem to nie wiadomo :) zastanawiam się czy nie zainwestować w elektryczna podłogówkę + paneli ile się da na dach. Przy założeniach 20cm grafitu na ściany, 35cm na dach, okna 3 szybowe energooszczędne i rekuperator, zakładam (ciepło właściwe) jakieś 4kw przy -20 czyli 8500kwh na budynek na ogrzewanie czyli x2 + do tego prąd bytowy. Pewnie patrzymy na panele około 20kw najmniej ? Za elektryczna podłogówką przemawia do mnie to ze można założyć ja w kleju pod płytkami (czyli szybka reakcja) jako ze cały dol będzie w płytkach a na pietrach pewnie panele lub wykładziny do podłogówki. W razie awarii prądu w gotowości będzie czekał Generator i/lub akumulatory i kominek powietrzny.

Co sadzicie o tym pomyśle ? Kotłownia gazowa do dwóch budynków wyjdzie z 20-30k + do drugiego budynku trzeba zrobić przyłącze wiec przy dobrych wiatrach tu już mamy kilka kw paneli.

Edytowane przez doOh