Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy moga mi "podwyższać" drogę??

zophie

Recommended Posts

Mam pytanie związane z drogą lokalną biegnącą przy granicy działki. Jest to droga biegnąca przez osiedle domków jednorodzinnych. Droga jest wyłożona płytami żelbetowymi, które są juz znacznie " sfatygowane".

Ok. 200 m. za moja działka przy tej drodze znajduje się hurtownia mięsa. Przyjeżdżają do niej klienci już od 3 nad ranem (dosyć uciążliwe... :cry: ) samochodami dostawczymi- nawet są to TIRy. W wyniku czego droga osiada i już kilkakrotnie ją utwierdzano nasypując nowe warstwy.W efekcie czego nasza działka znalazła się poniżej poziomu drogi i jest systematycznie zalewana przez splywającą wodę. Obawaiam się, że wybudowany przeze mnie cokół pod ogrodzeniem za sezon już mi nie pomoże ... I pojawiają się pytania:

1) Czy Urząd Gminy ma prawo niszczyć moje mienie w ten sposób?

2) Czy istnieją jakieś ograniczenia dotyczące ruchu pojazdów dojeżdzających do tej hurtowni?

Dziękuje :)

Ad. 1 Tak

Ad.2 to zalezy.

Obie rzeczy nalezy rozpatrywac osobno. Podwyszenie drogi ewidentnie podchodzi pod "zmiane stosunkow wodnych" czy jakos tak. Mozesz sie z czystym sumieniem domagac od gminy przywrocenia stanu poprzedniego.

Co do ogolnego ograniczenia ruchu ciezarowek to takiego nie ma. Mozna co najwyzej probowac zamknac droge lokalna dla ruchu (napisz, najepiej z sasiadami do wlasciciela drogi). Pamietaj tylko ze moze to oznaczac bankructwo hurtowni.