Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec na pellet a grzałka

killer500

Recommended Posts

Granpal 15kW z 2011 r ma zapalarkę 400W , a nowy 900W https://piec.com.pl/kociol-granpal-eco-15-kw-p-861.html (parametry techniczne)

Po co to liczyć ? jak się dowiesz ile to ją odetniesz ? Jeśli jesteś tak drobiazgowy to podepnij licznik licznik bezpośrednio pod grzałkę w kotle .

Nikt nie siedzi przy kotle 24h , by wiedzieć ile razy się zapali . mój kocioł ma odciętą zapalarkę i przechodzi sobie w stan podtrzymania , co bodaj 40-45 minut podaje troszkę paliwa i dmucha koło minuty (gdzięs o tym pisałem - chyba w wątku o Granpalu)

Edytowane przez cuuube

Palę , ale ładuję bufor na 80° i włączam pompy od grzejników wieczorem w łazience 3x 4 minutymiędzy 18 a 19tą (tylko tam reszta grzejników zamknieta na termostatach) i rano dzieciakom na wstanie między 6 a 6:30 w pokojach na poddaszu 2x po 4 minuty (tylko by grzejnik zrobił się ciepły w 2/3 od góry) . W podłogówkę pusciełem raz w zeszłym tygodniu i raz w tym by ją troszkę podgrzać (na połowie parteru). Załadowanie bufora 500L zajmuje teraz ok 3h , tak jak latem do grzania CWU rozładowanie 2 dni zamiast 3 .

Zimą zwykle 17kg/doba

Teraz w salonie mam- poniżej widac ,a w pokoju obok gdzie mama wietrzy bo jej za gorąco jest

3bb33c71d572e3dcmed.png

Na poddaszu średnio21° i otwarte okna teraz.

Edytowane przez cuuube

TO się opłaca bufor i pellet? Podobno pelet ma wysoką sprawność więc po co?

Wiem ,że to przerost formy nad treścią , ale jak zaczynałem remont w 2011r to śnił mi się solar na dachu :bash: wyleczyłem się, teraz leży tam Pv'ka . Przecież nie będę go wyprówać , teraz pomaga , gdy czasem zdarzy się wyłączenie prądu , a i grzanie Cwu w lecie mam co trzeci dzień zamiast codzień

Edytowane przez cuuube

Granpal 15kW z 2011 r ma zapalarkę 400W , a nowy 900W https://piec.com.pl/kociol-granpal-eco-15-kw-p-861.html (parametry techniczne)

Po co to liczyć ? jak się dowiesz ile to ją odetniesz ? Jeśli jesteś tak drobiazgowy to podepnij licznik licznik bezpośrednio pod grzałkę w kotle .

Nikt nie siedzi przy kotle 24h , by wiedzieć ile razy się zapali . mój kocioł ma odciętą zapalarkę i przechodzi sobie w stan podtrzymania , co bodaj 40-45 minut podaje troszkę paliwa i dmucha koło minuty (gdzięs o tym pisałem - chyba w wątku o Granpalu)

Nie wiedziałem że jest taka możliwość podtrzymywania ognia :)

Każdy kocioł na pellet ma tą opcje ?