Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

system wentylacyjny w domu parterowym 80m2

Recommended Posts

witam,

zamieszczam w załączniku rzut sytuacyjny systemu wentylacyjnego w moim domu parterowym. Więźba typu wiązar z drewnianymi legarami (jeszcze nie wykonałem ocieplenia). W kominie mam 4 kanały wentylacyjne i jak w załączonym pliku: w 1 kanale jest wsad kominowy, 2 kanał kominowy wentylować ma kotłownie za pomocą wentylatora, 3 kanał ma wentylować łazienkę a pod 4 kanałem mam wykonane odpowietrzenie kanalizacji połączone z pierwszym kominkiem wentylacyjnym. Pozostają mi do rozplanowania 2 kominki wentylacyjne o średnicy 125mm. Do drugiego planuje podłączyć okap kuchenny

(ewentualnie rozważałem kuchnie podłączyć pod kanał kominowy razem z łazienką). W ten sposób planuję wykonać system wywiewny- pytanie czy standardowe wentylatory z czujnikiem wilgotności które będą umieszczone w kanałach wentylacyjnych komina poradzą sobie z odprowadzeniem powietrza z kotłowni, łazienki i kuchni?( o ile kuchnię podepnę pod komin razem z łazienką).

Ponadto pozostaje mi jeszcze rozwiązanie systemu nawiewnego dla salonu i 3 sypialń. Rozważałem wykorzystanie kominka wentylacyjnego numer 3 celem zamontowania kolejnego wentylatora z czerpnią powietrza, filtrem i jakąś grzałką celem ogrzania wchodzącego powietrza. Tak przygotowaną instalację myślę rozprowadzić sufitem do każdego z tych pomieszczeń za pomocą kratek wentylacyjnych. Moje pytanie brzmi czy mogę do tego celu wykorzystać wspomniany kominek wentylacyjny czy szukać zupełnie innego rozwiązania. Dodam ,że ze względu na koszty oraz już zastosowane rozwiązana , rekuperacja na ten moment nie wchodzi w rachubę.

Pozdrawiam

rzut wentylacji 04.10.2018.jpg

Edytowane przez Karol1234567