lenar87 05.10.2018 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Witam, półtora miesiąca temu wymieniałem skolmatowany drenaż przy oczyszczalni ścieków (osadnik gnilny). Temat był tutaj wałkowany, za co dziękuję społeczności forum. Po półtora miesiąca postanowiłem zajrzeć do studzienki rewizyjnej. Zauważyłem taki białawo-kremowy nalot. Smrodu żadnego, woda przejrzysta, ale ten nalot mnie martwi. Spojrzałem do ostatniej komory oczyszczalni - widoczny jest też taki białawy korzuszek. Pytanie czy się tym martwić? Czy można to czymś rozpuścić? W dwóch wcześniejszych komorach też tego trochę jest, trochę więcej. Do oczyszczalni wrzucam Sanidenn tabs. Od wymiany drenażu dbamy o to co wpada do ścieków, jak nigdy. Zero tłuszczu z patelni (ręczniki papierowe idą w ruch), żadnych domestosów czy kretów. Jedyne co jest "tłuste" to emolienty do kąpania dzieci (mamy noworodka i dziecko dwuletnie, które ze względu na problemy skórne, których w perspektywie kilku najbliższych lat się raczej nie pozbędziemy, musimy kąpać w emolientach które są na bazie parafiny). Są to dosłownie dwie nakrętki dziennie (może wyjdą z tego dwie łyżki stołowe?). Rozpuszczane w dużej ilości wody - starsze kąpie się w wannie napełnionej do połowy. Czy to może być to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 05.10.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Witam, półtora miesiąca temu wymieniałem skolmatowany drenaż przy oczyszczalni ścieków (osadnik gnilny). Temat był tutaj wałkowany, za co dziękuję społeczności forum. Po półtora miesiąca postanowiłem zajrzeć do studzienki rewizyjnej. Zauważyłem taki białawo-kremowy nalot. Smrodu żadnego, woda przejrzysta, ale ten nalot mnie martwi. Spojrzałem do ostatniej komory oczyszczalni - widoczny jest też taki białawy korzuszek. Pytanie czy się tym martwić? Czy można to czymś rozpuścić? W dwóch wcześniejszych komorach też tego trochę jest, trochę więcej. Do oczyszczalni wrzucam Sanidenn tabs. Od wymiany drenażu dbamy o to co wpada do ścieków, jak nigdy. Zero tłuszczu z patelni (ręczniki papierowe idą w ruch), żadnych domestosów czy kretów. Jedyne co jest "tłuste" to emolienty do kąpania dzieci (mamy noworodka i dziecko dwuletnie, które ze względu na problemy skórne, których w perspektywie kilku najbliższych lat się raczej nie pozbędziemy, musimy kąpać w emolientach które są na bazie parafiny). Są to dosłownie dwie nakrętki dziennie (może wyjdą z tego dwie łyżki stołowe?). Rozpuszczane w dużej ilości wody - starsze kąpie się w wannie napełnionej do połowy. Czy to może być to? To są raczej mikroorganizmy (głównie bakterie i grzyby). Podobna mikroflora czasem przytyka syfony pod zlewem. Na powierzchni pływa w formie cienkiego kożucha, na elementach stałych namnaża się do formy „glutów”. Tą w osadniku bym się*nie przejmował. Zastanawiająca jest natomiast ta stojąca woda w rurach. Nie powinno tak być, bo w takim przypadku w podczyszczonym ścieku namnażają się mikroorganizmy, co widać na Twoich zdjęciach. Nie jest to korzystne, bo co jakiś czas kawałek takiej biomasy będzie odpływał w kierunku drenażu i tam sonie osiadał, namarzał równocześnie go kolmatując. Spadek minimalny nie dotyczy wyłącznie rur drenażowych ale również odcinków poprzecznych doprowadzających ściek do drenażu. Niestety niewiele na tym etapie z tym zrobisz. Co najwyżej pamiętaj o płukaniu co jakiś czas drenażu aby wydłużyć jego żywotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 22.10.2018 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Po zdjęciach widzę, że to tańszy typ oczyszczalni ( zwłaszcza jeśli chodzi o studzienkę rozdzielczą ). Ja bym zmienił stosowany bioaktywator, gdyż teraz na rynku jest ich pełno i " oczywiście " wszystkie działają . Tu trzeba zastosować metodę prób i błędów - życzę powodzenia Sądzę, że duży wkład filtracyjny z dobrym wkładem, może w wielu sytuacjach uratować skórę posiadaczom osadnika. Tylko kto przy zakupie się o to pyta lub to porównuje w różnych modelach - 1% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts