blck 05.10.2018 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Witam, Będę sądził się z wykonawcą, który spieprzył robotę i urwał kontakt. Czy moglibyście pomóc z wyceną rozbiórki ogrodzenia i skucia fundamentu? Firmy chcą podawać jedynie ceny za rozbiórkę + wykonanie nowego ogrodzenia... Ogrodzenie 23m, bloczki betonowe, betonowy rdzeń (jak na zdjęciu) http://i.imgur.com/r2Fue5w.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 05.10.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Mogę spytać co jest nie tak? Widzę tylko kilka pękniętych pustaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blck 05.10.2018 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 (edytowane) Mogę spytać co jest nie tak? Widzę tylko kilka pękniętych pustaków. Każdy bloczek jest pęknięty, co do jednego. Gołymi rękami można pół bloczku oderwać, z tego powodu opadła na ziemie furtka i brama, z fundamentu, który wystaje, beton odpada całymi płatami. Edytowane 5 Października 2018 przez blck Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 05.10.2018 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Sam to rozwal przy pomocy koparki z operatorem. Firma cie skasuje jak za zboże.Dzień roboty koparki to okolo 800zł plus pewnie dwa kursy wywrotki jesli nie masz co z gruzem zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blck 05.10.2018 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Sam to rozwal przy pomocy koparki z operatorem. Firma cie skasuje jak za zboże. Dzień roboty koparki to okolo 800zł plus pewnie dwa kursy wywrotki jesli nie masz co z gruzem zrobić. Jak wyżej pisałem - nie ja za to zapłacę tylko wykonawca. Nawet jeżeli zrobię to sam, to muszę określić wartość szkody, a w to wliczony jest również rynkowy koszt rozbiórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 05.10.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Kto za to zapłaci to zdecyduje sąd za wiele lat, na razie pojdzie z twojej kieszeni. Także lepiej nie zawyżaj kosztów. Operator też ci może fakture wystawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blck 05.10.2018 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Kto za to zapłaci to zdecyduje sąd za wiele lat, na razie pojdzie z twojej kieszeni. Także lepiej nie zawyżaj kosztów. Operator też ci może fakture wystawić. Dziękuje za dobre rady typu „zrob to sam”, ale nie takie było moje pytanie. Ogrodzenie rozbierze firma, nie ja, i oczywistym jest ze wstępnie ja pokryję ten koszt jak i oczywistym jest co sąd zasądzi (mam oświadczenie wykonawcy, że to jego wina, mam eskperyyze producenta materiałów, ze to nie wina a materiału). Na tę chwilę potrzebuje znać jedynie cenę rynkową rozbiórki - wszystkie firmy, które wycenialy, podają cene za usługę razem z postawieniem nowego ogrodzenia i jak ognia boją się rozbić koszt na dwie ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 08.10.2018 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Dziękuje za dobre rady typu „zrob to sam”, ale nie takie było moje pytanie. Ogrodzenie rozbierze firma, nie ja, i oczywistym jest ze wstępnie ja pokryję ten koszt jak i oczywistym jest co sąd zasądzi (mam oświadczenie wykonawcy, że to jego wina, mam eskperyyze producenta materiałów, ze to nie wina a materiału). Na tę chwilę potrzebuje znać jedynie cenę rynkową rozbiórki - wszystkie firmy, które wycenialy, podają cene za usługę razem z postawieniem nowego ogrodzenia i jak ognia boją się rozbić koszt na dwie ceny. a wykonawcy budujący autostradę maja też zaświadczenie o skonczeniu odbioru prac i GDDKiA ani mysli wypłacac dalej kasy (mowa tu o milionach a nie tyśiącach jak w twoim przypadku), dalej się sądzą i jeszcze kilka lat to potrwa... Rozumiem że jesteś zacietrzewiony i chcesz na siłę pokazać byłemu wykonawcy co go spotka jak zadrze z Tobą, ale serio, narazie koszty poniesiesz Ty i skocnczyc sie moze roznie. No chyba że masz dużo $$ to wtedy rozumiem te wojenki. Co do kosztów, zadzwon do firmy ktora ma koparkę i wywrotkę, policzą pewnie coś koło 2000-3000. A jak chcesz kompleksowo to pewnie licz sobie 150-200 zł z metra bieżacego. Samego kucia fundamentów nie bardzo rozumiem, bo i po co skoro to ogrodznei jest popękane i ogordzenie reklamujesz. Chyba przęseł też nie bedziesz wyrzucał na smietnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blck 08.10.2018 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 a wykonawcy budujący autostradę maja też zaświadczenie o skonczeniu odbioru prac i GDDKiA ani mysli wypłacac dalej kasy (mowa tu o milionach a nie tyśiącach jak w twoim przypadku), dalej się sądzą i jeszcze kilka lat to potrwa... Rozumiem że jesteś zacietrzewiony i chcesz na siłę pokazać byłemu wykonawcy co go spotka jak zadrze z Tobą, ale serio, narazie koszty poniesiesz Ty i skocnczyc sie moze roznie. No chyba że masz dużo $$ to wtedy rozumiem te wojenki. Co do kosztów, zadzwon do firmy ktora ma koparkę i wywrotkę, policzą pewnie coś koło 2000-3000. A jak chcesz kompleksowo to pewnie licz sobie 150-200 zł z metra bieżacego. Samego kucia fundamentów nie bardzo rozumiem, bo i po co skoro to ogrodznei jest popękane i ogordzenie reklamujesz. Chyba przęseł też nie bedziesz wyrzucał na smietnik? Właśnie takie odpuszczanie powoduje, że większość wykonawców uważa się za bezkarnych. Koszty za złożenie pozwu nie są wygórowane, a nawet jak sprawa się skończy za kilka lat, i nawet jakby wiecznie egzekucja komornicza była bezskuteczna, to przynajmniej będzie to powód dla którego taki wykonawca zastanowi się, czy było warto. Co do kucia fundamentów to problem jest taki, że beton z jakiego były wykonane jest wątpliwej jakości, a dodatkowo każda kolejna firma nie udzieli gwarancji na postawienie ogrodzenia na cudzym fundamencie. Dzieki za podanie orientacyjnych cen - coś mi to już w głowie zakreśla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 09.10.2018 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Nikt ci nie każe odpuszczać ale nabijanie kosztów może sie obrócić przeciw tobie. Biegły i tak wyliczy rynkowe koszty rozbiórki a nie te z twojej faktury. Jak beda zawyżone to zostania to uznane za twoją złą wolę i nawet w razie wygranej dostaniesz tylko część kasy.A ten płot spokojnie rozwali ci kopara w granicach do 1 tys zł, nawet razem z tym fundamnetem który na pewno nie był zbrojony bazując na tym co piszesz o wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts