Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt robociny elewacji (ocieplenie, tynk - malowanie)

Recommended Posts

Szukam ekipy na wykonanie elewacji małego nowego domu (około 150m2 - ścian zew.), zastanawiam się jak jest uczciwa cena dla obu stron za robociznę w zakresie położenie staropianiu, siatka, tynkowanie/malowanie. Ile czasowo powinno zająć wykonanie tych prac dla wprawnej ekipy (jeżeli dopisze pogoda)?

65-75 w zaleznosci od skomplikowania budynku netto ( na reke) dostaja nasi pracownicy na rusztowaniu... a gdzie koszty firmy, podatki , logistyka, umowy itd i jakis chociaz minimalny zysk dla firmy... wszystkich ktorzy mowia ze 40zl za m2 "na gotowo" zapraszam do wspolpracy, na poczatek dostana 50...

Szukam ekipy na wykonanie elewacji małego nowego domu (około 150m2 - ścian zew.), zastanawiam się jak jest uczciwa cena dla obu stron za robociznę w zakresie położenie staropianiu, siatka, tynkowanie/malowanie. Ile czasowo powinno zająć wykonanie tych prac dla wprawnej ekipy (jeżeli dopisze pogoda)?

Tutaj lepiej nie pytaj bo za chwilę chłopaki dojadą do stówki i powiedzą że to wcale nie dużo:bash::bash::bash:

Bierz pieniądze rynkowe. Inaczej tylko dokładasz kamyczek do przedłużania patologicznej sytuacji i na dodatek nie zarobisz. Dając niskie ceny za dobrą robotę ani nie spowodujesz, że inni zaczną robić lepiej, ani że spadną ceny. Efekt będzie tylko taki, że inni będą dalej robić drogo i źle, bogacąc się, a Ty tanio i dobrze i będziesz biedny. :)

Bądź uczciwy, traktuj klientów poprawnie, dla tych, którym odmawiasz bądź kulturalny. Bierz rynkową kasę, ale nie rób jaj, że kogoś wystawiasz do wiatru, bo się umówiłeś kiedyś na niższą cenę, niż teraz (o ile nie jest poniżej kosztów). Boom minie, tamte ekipy odejdą do szamba historii, a Ty mimo ogólnego dołka nie będziesz mógł opędzić się od zleceń.

Tak będzie. :)

Bierz pieniądze rynkowe. Inaczej tylko dokładasz kamyczek do przedłużania patologicznej sytuacji i na dodatek nie zarobisz. Dając niskie ceny za dobrą robotę ani nie spowodujesz, że inni zaczną robić lepiej, ani że spadną ceny. Efekt będzie tylko taki, że inni będą dalej robić drogo i źle, bogacąc się, a Ty tanio i dobrze i będziesz biedny. :)

Bądź uczciwy, traktuj klientów poprawnie, dla tych, którym odmawiasz bądź kulturalny. Bierz rynkową kasę, ale nie rób jaj, że kogoś wystawiasz do wiatru, bo się umówiłeś kiedyś na niższą cenę, niż teraz (o ile nie jest poniżej kosztów). Boom minie, tamte ekipy odejdą do szamba historii, a Ty mimo ogólnego dołka nie będziesz mógł opędzić się od zleceń.

Tak będzie. :)

Kurtyna.

Koszt robocizny, czy to będzie 80 czy 110zł, nie ma większego znaczenia przy całości inwestycji. Kluczowa jest jakość wykonania. Oglądałem latem efekty pracy 3 oferentów i na mnie, laika, włos jezył sie na głowie. Żaden z inwestorów nie polecił wykonawców. Ceny robocizny były z najwyższych.

Jedni biorą 100,inni 60-70zł zam2 a znajdzie się sporo firm co biorą 40 zł .Zadzwoniłem pod kilka ogłoszeń firm oferujących tego typu usługę i znalazły się oferty za 40 zł ,i nawet do negocjacji. Zapytałem o kwalfikacje i wogóle o opłacalność przy tak niskich stawkach to facet powiedział po prostu ,że pracował wiele lat u kogoś i to czarno za 2,5 tyś miesięcznie to wolał z kolegą otworzyć firmę i pracować sam na siebie i mimo niskich stawek i kosztów i tak zarobią dużo więcej niż pracując u kogoś.

• 3 weeks później...

Witam, nie chcę zakładać nowego tematu, więc podepnę się pod ten.

Na wiosnę planuje wykonanie tynku na wcześniej położonym styropianie.

75% powierzchni będzie to tynk silikonowy, 25% będzie tynk, który imituje

beton (CERMIT BA-M). Interesuje mnie jaka jest cena za 1m2 położenie

tych tynków (sama robocizna).

Jeden z potencjalnych wykonawców zażyczył sobie za położenie "betonu"

ponad trzykrotnie więcej niż za tynk silikonowy (za 1m2).

Orientuje się ktoś jakie są ceny za położenie tych materiałów?

Mam teraz ekipę od elewacji, za styropian plus klej i grunt krzykneli mi 37 zł niby po znajomości ale z uwagi na grubość styropianu podnieśli się. Standardowo z tynkiem biorą 50 zł za robociznę, lub 120 zł z materiałem, jakość robót taka że ja mający z elewacjami od 20 lat doświadczenie jestem zachwycony i zauroczony. Dawno tak profesjonalnej ekipy nie miałem, teraz ich już nie puszczę, robią mi 2 łazienki, 2 korytarze, a w następnym roku robią kostkę z ogrodzeniem. Ekipa z okolic Zakliczyna zdjęcia robót mogę wrzucić na maila. Niestety jedyny ich minus.... terminy....

Grafitowy 25 cm, przy takim jest sporo więcej roboty, zwłaszcza przy grubości 25 cm. W dodatku każda płyta uszczelnienia pianką.Oczywiście mowa o mojej elewacji.

120 zł biorą za 15 cm grafitu 0,33 plus tynk Kreisel, Sisi lub Nanosilikon. U nich nie ma oszczędności na materiale, choć w naszych terenach nikt nie chce zapłacić 160 czy 180 zł za m2.

Edytowane przez maciuspala