Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena za ocieplenie zewnętrzne czy dobra

qwertykokos

Recommended Posts

Witam. Znajomy szuka firmy do ocieplenia domu 260m2 ścian bez tynku tylko zagruntowanie. Ceny jakie dostał są podobne i w granicach 84-85zł m2 robota + materiały. Materiały austrotherm 0,031 15cm, kleje kreisel 220, siatki, pianki, narożniki, kołki, zaślepki i grunt. Woj małopolskie. Jak myślicie dobra cena?

Mi ostatnio ekipa z okolicy wyceniła 20cm styropianu + tynk silikonowy na 205zl za metr :D ( nie napisali nic o rodzaju materiału ) 720m2 elewacji za 150k zloty ... za taka kasę to mam ogrzewania w porywach na 25-30 lat wiec bez porządnej dotacji podziękowałem ...

EDIT: Zapomniałem dodać ze jak z umowa to do tego 8% :D :D

Edytowane przez doOh

jak ktoś się załapie na więcej niż 50 % to tylko albo jakiś kombinator albo lewus :D

bo kto na łeb zarabia teraz mniej niż 700zł

a starsi ludzie i tak nie będą ocieplać bo po co

Dzięki temu łatwo będzie namierzyć szarą strefę i urząd skarbowy będzie mógł się przyjrzeć ;)

Bo jak ktoś zarabia poniżej 700zł na osobę , to taką osobę NIE STAĆ aby zapłacić kilkanaście/dziesiat tysięcy nawet przy dofinanowaniu 50% ...

Więc na 100% człowiek pracuje w szarej strefie i nie odprowadza podatków , więc pierwszy do weryfikacji :)

Ja w najbliższych dniach zaczynam pracę na elewacji. Firma bierze 165 zł za m2 przy ponad 400m2 elewacji. Robocizna z tego to jakieś 75 zł, rusztowanie w cenie.

Nic z tego nie wynika jeśli nie napiszesz ZA CO bierze te 165 zł. Styropian 0.040 10cm czy grafit 0.031 25cm...to jest różnica. No i gdzie.

Jak dla mnie wyceny z materiałem to nieporozumienie. Na dzien dobry jesteście na materiale skubnieci 20-30%. Za robociznę pod wroclawiem placilem 53zl. Najpierw był styropian i klej z siatką (35zl). Następnie po zrobieniu podbitki i wstawieniu drzwi ekipa jeszcze raz zaciągnęła klej i położyła strukturę (18zl).

20 cm grafitu 0,031, tynk silikatowo silikonowy Ceresit, pod Warszawą.

OK. Byle fachmanami byli.. :)

Jak dla mnie wyceny z materiałem to nieporozumienie. Na dzien dobry jesteście na materiale skubnieci 20-30%. Za robociznę pod wroclawiem placilem 53zl. Najpierw był styropian i klej z siatką (35zl). Następnie po zrobieniu podbitki i wstawieniu drzwi ekipa jeszcze raz zaciągnęła klej i położyła strukturę (18zl).

Nie spotkałem sie z tak niska ceną za robociznę a wycen latem miałem kilka.

Ja miałem ofertę z materiałem i w niej wypisaną każdą pozycję, cenę i średnie zużycie na m2. Mogłem sobie sprawdzić.

U znajomego wychodzi 45zł m2 bez materiału a z materiałem tak jak wspomniałem wcześniej. Gdyby dołożyć jeszcze tynk to cena wychodzi 55zł m2 za robocizne.

W końcu 84-85 czy 45?? Sąsiad co ma firmę dwu osobową życzy sobie ok 30zł za przyklejenie styro(klei na placki) z zatopieniem siatki.

ok 15-20zl dodatkowo za nałożenie struktury. Terminy ma już zajęte na 2019.

Ja miałem ofertę z materiałem i w niej wypisaną każdą pozycję, cenę i średnie zużycie na m2. Mogłem sobie sprawdzić.

Jak miałeś liczone otwory okienne w wersji z materiałem ? Odjeli Ci je przy wycenie materialu czy policzyli ilość metrów tak samo jak robociznę (zapewne nie odejmując okien i drzwi).

W końcu 84-85 czy 45?? Sąsiad co ma firmę dwu osobową życzy sobie ok 30zł za przyklejenie styro(klei na placki) z zatopieniem siatki.

ok 15-20zl dodatkowo za nałożenie struktury. Terminy ma już zajęte na 2019.

Przecież napisałem 84-85 m2 z materiałem lub 45m2 sama robocizna.