Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła? Jakie koszty użytkowania

donkacper

Recommended Posts

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dalej nie masz nic za Panasem oprócz jakiegoś COP-u o 0,2 wyższego. Śmieszne. Podaj jaki ma COP ten T-CAP przy:

A-10/W45, A-15/W45, A-20/W45, A-25/W45.

A-10/W50, A-15/W50, A-20/W50,

Jeżeli Panas byłby tańszy i w tej drugiej grupie cenowej to tak. Można się wtedy zastanawiać, ale tak to nie ma co. Wygląda to na, że im się w dupach poprzewracało i myślą, że mają sprzęt jak Daikin albo Mistsu.

Drobne różnice w COP ,to nie najważniejsza sprawa.

COP-y i tak są ciut lepsze od Mitsu -podam przykład :

mój pomiar w dn 19.01.2016 A-20/W45/WG7.7 kW/COP1.87

Mitsu wg dtr mid dla tych samych warunków WG9.4/COP1.73

Cop-y Mitsu raczej są gorsze lub zbliżone do Panasa.

W przypadku zbliżonych cen „markowych” PC patrzyłbym jeszcze na żywotniejszą sprężarkę. W Daikinie jest typu Scroll ( ok 80 000h) a w Panasie rotacyjna (ok 50 000h).Osobiście (jak zauważyliście) lubię gmyrać w PC i więcej opcji i bajerów dla mnie było by ok.

Oczywiście potwierdzam moje wcześniejsze kryteria wyboru.

Nie wiem jaka jest skala wzrostu cen Panasów-ale do poprzedniego uzasadnienia dodam jeszcze „czyste powietrze”.

W zeszłym roku założyłem w firmie T-capa 9 kW F 1 fazowy za 18 500 pln netto ( montaż „gazowy” i zasilanie), resztę we własnym zakresie-myślę , że jednak nie puściłem instalatora z torbami.

A może rzeczywiście w d...ch się co nie którym poprzewracało...

Już wydłubałem- w Mitsu jest Scroll.

Popatrzyłem na Alle-rzeczywiście jest wysyp ofert na Mitsu w przystępnych cenach.

Mitsu wyraźnie spuściło z tonu , a Panas wyraźnie podrożał...

Po Nowym Roku będę dobierał PC P/P do nowego budynku-jestem ciekaw jak w tym segmencie będą wyglądały ceny względem parametrów.

Edytowane przez bobrow
uzupełnienie

Już wydłubałem- w Mitsu jest Scroll.

Sprężarka to nie wszystko.

W mojej niemarkowej włożyli sprężarkę Hitachi evi scroll, elektronikę Schneider, zawory i filtry Emerson, sterowanie carrel.

Nie wiem jakiej produkcji są czujniki ciśnienia. Jeśli chodzi o problemy, to myślę, że szybciej elektronika i zawory niż compresor, chociaż teoretycznie to są produkty tzw. markowe.

A jakie klamoty ma w sobie Panas?

Panasowe-dosłownie...

Wymiennik jest Słowacki

To patrząc obiektywnie ( chociaż ciężko to ustalić, bo podświadomie liczę na długą pracę mojej PC)

to myślę, że np. zawory Emerson - pewnie pochodzące z fabryki państwa środka - dłużej będą działać niż zawory firmowane przez Panasa. Firmowane bo pewnie sam ich nie produkuje.

Kto ma druga taryfę poniżej 0,20zł za kWh ? ???? Prawie wszyscy ...... Ja mam za 0,14zł , a więc .....

do końca roku ma około 0,19zł (brutto, z dystrybucją), a od stycznia będzie niecałe 0,25 - co też nie jest złą ofertą - -patrząc na to w skali kraju :p

i czy mi się tylko wydaje, ale jest stopniowo wycofywana taryfa G12w ??

do końca roku ma około 0,19zł (brutto, z dystrybucją), a od stycznia będzie niecałe 0,25 - co też nie jest złą ofertą - -patrząc na to w skali kraju :p

i czy mi się tylko wydaje, ale jest stopniowo wycofywana taryfa G12w ??

W tym jest problem, że ceny hurtowe dotyczą tylko energii elektrycznej, bez dodatkowych kosztów i przesyłu.

Jak ktoś może, to niech szybko podpisuje umowy długoterminowe z pewną ceną. Dla przedsiębiorców masowo wypowiadają takie umowy, ale konsumentom tego nie zrobią.

Takie małe porównanie: Jak podpisywałeś aktualną umowę to ceny hurtowe offPeak były na poziomie 130 zł/MWh, teraz są na poziomie 200zł.

Edytowane przez Jack3030
uzupełnienie, korekta

Teraz praktycznie nie ma szans na znalezienie takiego sprzedawcy.

Jazda się zacznie po 2020 roku, jak np. przyjdzie nam płacić za transfery statyczne.

Jak będzie duża podaż to transfery nie będą drogie. Chociaż jeśli się nie mylę to Belgia albo Holandia już kupuje transfery od Estonii, a obowiązkowe pułapy OZE, czyli transfery dopiero od 2020 - to daje dużo do myślenia. Dużo zależy od Niemiec, bo oni też mają problem z osiągnięciem celu OZE.

Teraz już nie będzie takich ofert jak dawał Duon ale nadal Enea ma ofertę w II taryfie 0,14zł za kWh z pewną cena na 3 lata w taryfie G.

A to wszystko przekłada się na koszty użytkowania PC w najbliższych latach.

Jak ktoś może, to niech szybko podpisuje umowy długoterminowe z pewną ceną. Dla przedsiębiorców masowo wypowiadają takie umowy, ale konsumentom tego nie zrobią.

Takie małe porównanie: Jak podpisywałeś aktualną umowę to ceny hurtowe offPeak były na poziomie 130 zł/MWh, teraz są na poziomie 200zł.

tak właśnie zrobiłem - mimo że aktualna umowa obowiązuje do 31.12, to już 29.09 podpisałem nową od 1.01.2019 z gwarancją ceny na 2 lata. I problem będzie pewnie od 2021...

I tak pisałem wcześniej, może tylko mi się wydaje, ale przeglądałem cenniki które teraz obowiązują (ja podczas podpisywania umowy 29.09 miałem cennik ważny do 30.09) - nie ma w nowych cennikach taryfy G12w...jest ona tylko w cennikach dla tych którzy wracają z powrotem do "oryginalnego" dostawcy - bo trzeba wrócić do tej samej taryfy którą się miało wcześniej...Planowałem po nowym roku od razu zmienić na G13, ale może się okazać, że albo będzie to niemożliwe, albo kompletnie nieopłacalne.

tak właśnie zrobiłem - mimo że aktualna umowa obowiązuje do 31.12, to już 29.09 podpisałem nową od 1.01.2019 z gwarancją ceny na 2 lata. I problem będzie pewnie od 2021...

Dzięki temu masz 2 lata spokoju. I tak należy teraz działać.

Ja niestety aby rozliczać się jako prosument muszę mieć umowę kompleksową. Zobaczymy co przyniesie przyszłość. Liczę, że jeszcze co najmniej rok II taryfa będzie tania, a po wyborach wprowadzą podwyżki i jakieś śmieszne zapomogi energetyczne dla beneficjentów spełniających warunki programu 500+- jakiś uśredniony dodatek np. 10zł miesięcznie. A ci co dużo zużywają energii będą więcej płacić.

Przecież Enea i Energa musi skądś mieć kasę na Ostrołękę C, nie mogą w nieskończoność dotować taryfy G.

Trochę zrobiliśmy off-topic, ale jak ktoś chce wydać 40 tys. na system ogrzewania, to lepiej aby miał pojecie co może jego czekać, szczególnie przy grzejnikach, gdzie nie będzie miał bardzo niskich kosztów ogrzewania.

Edytowane przez Jack3030
uzupełnienie

I tak pisałem wcześniej, może tylko mi się wydaje, ale przeglądałem cenniki które teraz obowiązują (ja podczas podpisywania umowy 29.09 miałem cennik ważny do 30.09) - nie ma w nowych cennikach taryfy G12w...jest ona tylko w cennikach dla tych którzy wracają z powrotem do "oryginalnego" dostawcy

Enea ma nadal taryfę G12w - tylko bez tanich godzin popołudniowych, czy taryfa- porażka.

Już dawno pisałem, że jeszcze kilka lat i znikną wszystkie taryfy z tanimi godzinami popołudniowymi, tj. tanie godziny w szczycie zużycia energii - absurd.

Enea ma nadal taryfę G12w - tylko bez tanich godzin popołudniowych, czy taryfa- porażka.

Już dawno pisałem, że jeszcze kilka lat i znikną wszystkie taryfy z tanimi godzinami popołudniowymi, tj. tanie godziny w szczycie zużycia energii - absurd.

Dlaczego absurd? Ludzie wszystko by chcieli za darmo. Będzie coraz drożej bo trzeba reanimować większość linii przesyłowych a są to olbrzymie pieniądze i ktoś będzie za to musiał zapłacić.

Mitsu wyraźnie spuściło z tonu , a Panas wyraźnie podrożał...

Nie znam cen z przesłości do których sie odnosicie (twoja dyskusja z kubsonem), ale mam blisko 15 wycen pomp z czego 4 Panasy i 3 Mitsu.

I Mitsu są wyraźnie i to bardzo wyraźnie droższe. Nie oceniam co lepsze co gorsze, ale nie piszcie, że ceny są zbliżone.

Dla mnie jeżeli ktoś dostał wycenę Pans==Mitsu, to nad Panasem nawet bym się nie pochylił. To się w Polsce niektórym sprzedawcom w dupach poprzewracało. Ja oceniam, że Mitsu dużo lepsze od Panasa, szczególnie za podobną cenę. I to nie dlatego, że mam Mitsu.

Ale nie ma wycen typu Pans==Mitsu, więc to tylko teoretyzowanie.

Studiowanie tabel, wskaźników, testów, itd. wskazuje, że Mitsu to lepsze pompy niż Panas. Tu nie mam wątpliwości.

Ale patrzę na wyceny, które otrzymałem i dochodzę do wniosku (indywidualna opinia), że przewaga "lepszości" jest mniejsza niż przewaga ceny.

Po prostu za drogo dla mnie.

Właśnie napisałem, że absurdem są tanie godziny w szczycie zużycia.

A jak chcesz zlikwidowac doline nocną ? tylko przez danie marchewki w ciągu dnia, nikt nie przerzuci sie na zycie w nocy z gotowaniem, praniem etc. Jesli wylaczą tania taryfe w ciagu dnia taryfa np. G12w straci sens dla wielu odbiorcow i problem doliny nocnej sie poglebi co de facto podwyzsza koszty utrzymania/magazynowania energii

@bobrow twierdzi, że nie ma różnicy i Panas to jest to samo co Mitsu.

Ja wybrałem Mitsu z wielu względów.

Oj-pachnie mi tu manipulacją...

Nigdzie nie pisałem ,że P i M to jest to samo. Porównałem tylko COP-y T-capa i Mitsu wg typu z tamtych ofert i co najciekawsze T-cap praktycznie zawsze miał lepszą sprawność od Mitsu ,rzadko kiedy było podobnie.

Cztery lata temu miałem do wyboru (brutto , bez zas CWU , tylko montaż i uruchomienie) :

-T-cap za 23 500 pln

-Daikin HT za 37 000 pln

-Mitsu za ok 35 000 pln

Sami widzicie ,że przy zbliżonych parametrach zwycięzca był wyraźny.

Przy zbliżonych cenach w/w marek -musiałbym dobrze szatkować temat (z tego co pamiętam ,najlepsze COP-y miał Daikin , ale serce przy Mitsu ...)

Cztery lata temu miałem dużo łatwiejsze zadanie przy wyborze PC.

Tymczasem