Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła? Jakie koszty użytkowania

donkacper

Recommended Posts

Ja się nieźle ubawiłem jak przeczytałem to, że Mitsu spuściło z tonu. Według mnie nic się nie zmieniło, bo np. Norwegii i Szwecji instalują przed wszystkim Mitsu, więc rynek zbytu mają i to bardzo duży. Dla mnie jeżeli ktoś dostał wycenę Pans==Mitsu, to nad Panasem nawet bym się nie pochylił. To się w Polsce niektórym sprzedawcom w dupach poprzewracało. Ja oceniam, że Mitsu dużo lepsze od Panasa, szczególnie za podobną cenę. I to nie dlatego, że mam Mitsu.

Kubson (to nie zaczepka) w czym Mitsubishi jest lepsze od Panasonica? Pytam serio. Że COP ma mniejsze to już wiemy. Więc co? Jakość wykonania, trwałość, długa tradycja w PC PW? Żeby nie było sam mam Mitsubishi. Mocno rozważałem Panasa, ale dostałem Mitsu w tej samej cenie. Inna sprawa, że Instalator okazał się pompową nogą...

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kubson (to nie zaczepka) w czym Mitsubishi jest lepsze od Panasonica? Pytam serio. Że COP ma mniejsze to już wiemy. Więc co? Jakość wykonania, trwałość, długa tradycja w PC PW? Żeby nie było sam mam Mitsubishi. Mocno rozważałem Panasa, ale dostałem Mitsu w tej samej cenie. Inna sprawa, że Instalator okazał się pompową nogą...

Witam

Ponad sześć lat temu, kiedy kupowałem PC, Zubadan 8 kW był co najmniej dwukrotnie droższy od T-Capa 9 kW, przy rzeczywiście, jak pisze Bobrow, gorszych parametrach sprawnościowych

Z ciekawości spojrzałem sobie na znany portal i stwierdzam, że na dzień dzisiejszy różnica cen znacznie się spłaszczyła. Panasonic zdrożał, choć nie tak bardzo jak Mitsubishi staniał.

Przyczyna; firmie Zymetric ówczesnemu generalnemu dystrybutorowi odebrano wyłączność na M. Pojawił się nowy dystrybutor, nowa polityka cenowa i sprzedaż ruszyła.

Co ciekawe, na dojrzałych rynkach zachodnich zarówno wówczas jak i dziś Mitsubishi wcale nie wyróżniał się jakimś szczególnie wysokim poziomem cenowym. Dla zbliżonych lednostek konkurencji - vide Toshiba, Hitachi, Daikin itp, ceny były i nadal są zbliżone.

Panasonic był wówczas wyraźnie tańszy bo dopiero wchodził na rynek europejski.

Za swoją pompę AD 2012 zapłaciłem 15.366 zł netto. Uwzględniając jej osiągi i cenę, na tle ówczesnego rynku oferta P. była bezkonkurencyjna.

PS

na mojej ulicy (10 domów - wszystkie z PC) za coroczny przegląd F-gazowy PC firma instalatorska policzyła po 100 zł netto, a nie 300-400 jak czytam w innych wątkach. Fakt, że mają blisko.

Jak widać można łyżką a nie łopatą.

Pozdrawiam

Pratchawiec

A propos współczesnych cen. Poniżej oferty, które zebrałem. Czasami na jedna pompę było kilka ofert poniżej dane uśrednione, ale ceny były blisko siebie więc oddaje to obraz. Wyceniane były pompy all-in-one o mocy 8-9 kW (A2\W35).

Hitachi - 27,5 tys.

Panasonic - 27,5 tys.

Daikin - 31 tys.

Nibe - 32,5 tys.

Mitsubishi - 35 tys

Sprawdź jak moc tych pomp ma się np w A-15, A-20, Do tego jeszcze jaka jest moc pobierana, wtedy możesz zobaczyć różnicę, dlaczego takie ceny.

EDIT

Chociaż ja osobiście używam grzałek już od -10C, a od -15 już same grzałki.

Poniżej dane dla A-15/W35 (chociaż historia temperatur dla mojego rejonu wskazuje, że istotniejsze są parametry dla -7 i -2)

Przy A-15/W35

5p.PNG

Mitsu mała moc, ale jak 5,2 jest wystarczające to cop ma świetny i bezkonkurencyjny.

Świetność wspominanego także Daikina niepotwierdzona (bazując oczywiście na tym jednym parametrze).

(*) Dane "ukryte" przy Nibe oznacza niemożliwość znaleznienia takich informacji w rozsądnym czasie (5-10min)

Ależ oczywiście, że jest. Patrz wyżej moja wypowiedź. Schowaj sobie te złośliwości. Jak brak argumentów to się zaczynają złośliwości. Kultury nie można kupić.

Nie twierdzę, że tylko Mitsu, bo Panas robi też dobre PC (oczywiście nie takie jak Mitsu), tylko nie porównuj T-CAPA do Zubadana szczególnie, że ceny teraz takie samie - prawie.

I tak na koniec. Mistu ma 100% wszystko swoje. A Panas?

Nie nerwusja- muszę Cię ponownie zmartwić :

niestety sprężarka T-capa pracuje do -28 st...

Ja w końcowej wersji rozważałem Daikin a Mistu. Jednym z powodów, że zrezygnowałem z Daikina było to, że dostałem info, do dwóch zaprzyjaźnionych firm (sprzedających też Daikina), że Daikin ma drogie części zamienne, Oczywiście nie wiem czy to prawda, ale to było jednym z powodów dla którego wybrałem Mitsu.

U mnie w końcowej rozgrywce pozostali jeszcze Panas i Daikin.

Mitsu fajne ale za drogie dla mnie.

(...) Zresztą np. Panas do T-CAP-a 9 kW daje sprężarkę ok 6kW, a Mitsu o pomy o podobnej mocy ok 2,5kW. To według mnie świadczy o poziomie technologicznym tych dwóch firm. Dlatego ja wybrałem Mitsu.

Z ciekawości zerknąłem do tabelki (kończy się na -15*C):

T-CAP 9kW

dla A7/W35

grzewcza 9000W

pobierana 1860W

dla A-15/W55

grzewcza 9000W

pobierana 5160W

Skoro masz tabelkę dla Mitsubishi, to może podasz moc pobieraną dla tych samych warunków i grzewczej 9kW?

Ja mam pełny luz. To Ty masz jakieś złośliwości do mnie, więc Ty wyluzuj. Brak argumentów to złośliwości. Norma.

Mogą tylko brak danych, tak jak z COP-ami poniżej -15C. Poniżej -20 będą rzucać błędami i będziesz musiał znów walczyć tak jak H98. :lol2:

Bywaj.

Aha. Masz najlepsza pompę, chociaż ja bym jej nie kupił, bo ta 9kW to tak naprawdę 12kW . :p

Tak lepiej się dyskutuje prawda.

Nie wiem czy zwróciłeś uwagę ,ale na każdą Twoją informację typu "lepsze COP , praca sprężarki do -28st , moc przy -15 i -20st , itp" dotyczącą Mitsubishi podawałem konkretny parametr lub dane Panasa.Twoja teza jakoby na argumenty nie reaguję jest nieuzasadniona-wręcz przeciwnie. Wyraźnie wykazałem Twoje błędne dane odnośnie parametrów T-capa.To ,że takie są dane wcale nie znaczy -że lobbuję za Panasami , po prostu nie byłeś rzetelny...

Nie wiem dlaczego koniecznie chcesz wykazać ,że Panas to szmelc ? Do takiej tezy potrzeba konkretnych argumentów tj parametrów ,funkcji ,negatywnych doświadczeń użytkowników , danych z napraw serwisowych, itp.

Widzisz-jeden kupi super PC i jedzie na grzałkach od -10 st (aby oszczędzać super sprzęt), a inny od -28 st (aby max korzystać z tego ,za co zapłacił). Ważne ,aby człek był świadomy...

Odnośnie zakłóceń-to myślisz,że w Mitsu nic nie będzie się działo ? A może już się coś działo-tylko nikt nie odgrzewa "kotlecika" ?

Spokojnie-na szczęście mamy jeszcze wybór i nie jesteśmy skazani na dwóch producentów na P i M

PS

Dane dla T-capa przy -20 st też są-ale może lepiej ich nie podawać ,żebyś się nie denerwował....

Ponownie podam dane za Bafą :

Dla Mitsu PUHZ-SHW140YHA

A-15/W45/moc 11,20kW/COP 1,80

A-15/W50/moc 10,60kW/COP 1,56

A-15/W55/moc 10,40kW/COP 1,33

A teraz dla T-cap 12kW 1 fazowy

A-15/W45/moc 11,00kW/COP 2,04

A-15/W50/moc 10,80kW/COP 1,86

A-15/W55/moc 10,50kW/COP 1,68

A teraz dla T-cap 12kW 3 fazowy

A-15/W45/moc 12,00kW/COP 2,05

A-15/W50/moc 11,80kW/COP 1,89

A-15/W55/moc 11,60kW/COP 1,75

Może tak będzie łatwiej...

Podrzuć proszę link, potrzebuje zrobić sobie porównanie i nie wszystkie wartości znajduję. Dzięki.

Bardzo proszę :

http://www.bafa.de/DE/Energie/Heizen_mit_Erneuerbaren_Energien/Waermepumpen/waermepumpen_node.html;jsessionid=2AA71AA7E3BD46A29D0E4BEBCB3A57BD.2_cid387

:bash: Misiu kolorowy przecież pisałem kilka razy, że Panas robi dobre pompy, tylko dla mnie wybór jest oczywisty, gdy cena ta sama.

Nie ja nie myślę, że Mitsu jest naj, że są inne równie dobre. Pisałem to też, ale jakoś ciężko Ci przychodzi czytanie ze zrozumieniem.Twoje COP-y. Możesz je sobie schować. Nie interesuje mnie to. Zresztą COP-y tak jak pisałem to nie wszystko. :bye:

"Czarno-biały" Futrzaczku ,

to nie jest Twój blog -tu się liczą PARAMETRY i konkrety...

Co do czytania ze zrozumieniem -również zalecam (czy gdzieś napisałem ,że Mitsu to badziew ?).

Jeszcze raz , pomalutku :

MANIPULUJESZ ,NIE PODAJĄC RZETELNYCH FAKTÓW :p

Na podane konkretne argumenty reagujesz agresją i epitetami.

Nadal nie kumasz tematu ?

Według mnie jeżeli cena T-CAPA==Zubadan w mojej opinii Zubadan wygrywa.

No i git.Takie rozumowanie jest bez uwag-gdybym teraz dobierał PC to wcale nie jest powiedziane ,że ponownie wygrałby Panas.

To jest zupełnie inna sprawa ,niż podawać nieprawdziwe dane o Panasie.

Wydawało mi sie, że BAFA podaje tylko dla W35. Ten pdf na BAFA ma dane tylko właśnie dla W35. A możesz podać skąd masz te dane, bo u mnie niemiecki to kiepsko.

Oj -Misiaczku , co byś tu bez nas począł...

otwórz sobie link -wciśnij tłumaczenie na googlu i wciśnij wykaz pomp ciepła z dowodem badania...