bobrow 14.11.2018 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Już Ci pisałem schowaj sobie te złośliwości. Jasne. PS. Szkoda z Tobą dyskutować i o coś pytać. A "misu kolorowy " to kto pisał ? Proponuję odpuścić epitety. Na drobne złośliwości przesadnie i niepotrzebnie reagujesz-zażartowałem raptem z COP=1 (i to do innego kolegi, który zwrócił uwagę na Twoje wyjaśnienia ) -a w Ciebie jak by piorun w pietruszkę rąbnął... Jak się gdzieś zagalopowałeś - to daj na luz , sprostuj ewentualnie i będzie po sprawie. A tak to wygląda ,że Ty jesteś FANATYKIEM i WYZNAWCĄ Mitsu , a ja FANATYKIEM i WYZNAWCĄ Panasa... No chyba nie o to chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.11.2018 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Hello CNC,mógłbyś podać ceny sprężarek do P,D,M,LG, oraz Samsunga i co tam jeszcze możesz ?Przy zbliżonych cenach i parametrach taka informacja może mieć znaczenie.I jeszcze jedna prośba-mógłbyś zamieścić COP-y i moc T-capów dla -20st ?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 14.11.2018 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 (edytowane) No to kubson nie kumam. Patrzysz na parametry PC dla -20C, a od -15C jedziesz na grzalkach z COP=1. To tak jakbyś miał kupiony piecyk elektryczny. No nie wiem bo najnizsza temp. mialem to -26 , grzeje głównie w nocy (wtedy tez najzimniej) i grzalki mi sie nie wlaczaja bo ..... ich nie mam . W domu stabilne 23 stopnie w takich warunkach. Piecyka tez nie mam Co do Mitsu vs Panas. Mistu pierwsze pomy ciepła robił od 1975 , Panasonic od 1985 , 10 lat to jednak dużo. Obie pompy są ok aby nie było (ze wskazaniem na trzy diamenty ) EDYTA : A tutaj znalazlem przypadkiem takie porownanie (pewnie nalezy podchodzic z dystansem, ale maja opisana metodologie porowniania, mozna poczytac) : https://www.canstarblue.co.nz/appliances/heat-pumps/ Edytowane 14 Listopada 2018 przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 14.11.2018 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 (edytowane) Poniżej dane dla A-15/W35 (chociaż historia temperatur dla mojego rejonu wskazuje, że istotniejsze są parametry dla -7 i -2) Przy A-15/W35 [ATTACH=CONFIG]421670[/ATTACH] Mitsu mała moc, ale jak 5,2 jest wystarczające to cop ma świetny i bezkonkurencyjny. Świetność wspominanego także Daikina niepotwierdzona (bazując oczywiście na tym jednym parametrze). (*) Dane "ukryte" przy Nibe oznacza niemożliwość znaleznienia takich informacji w rozsądnym czasie (5-10min) Gdybym teraz wybierał - Przy takich cenach jak w tabelce i parametrach nawet bym się nie zastanawiał, na pewno wziąłbym panasa. Edytowane 14 Listopada 2018 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.11.2018 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Kolejny raz - nie jestem FANATYKIEM żadnej pompy. Mam to gdzieś, jaka pompa. Podawałem, rzeczywiste dane. Twoje złośliwości to nie był żart, były pierwsze i to właśnie do mnie. Ja się nigdzie nie zgalopowałem. Jasne. To Ty przesadziłeś, bo Ci odpisywałem grzecznie na kilka Twoich złośliwości, ale ile można. Podawałem co mi się podoba w Mitsu i co jest nie tak w T-CAP-ie. Rzeczowo, bo dotykałem też Panasa nie był to T-CAP. Ty tylko jakimiś śmiesznymi COP-ami. Pisałem, że COP-y to nie wszystko. Tyle. Co Ty wypisujesz ? Z tym Fanatyzmem zobaczyłeś tylko fragment o sobie (a było tam i o mnie...)- przecież to był sarkazm o SYTUACJI ! Czy Ty masz jakieś kompleksy ? Jak złośliwy jesteś wobec innych - to jest oki, jak ktoś wobec Ciebie- to straszna agresja i zaraz obraza ... Taka moralność Kalego , normalnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 14.11.2018 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Zachowujecie się jak dzieci, onanizujecie się jakimiś setnymi procentami bo ta czy tamta oszczędzi i 3 złote miesięcznie. Za rok, dwa nawet nie będziecie pamiętali jakiej firmy jest pompa jeśli się nie zepsuje. Ja wybrałem Samsunga bo był tani, ma dobre opinie i serwis w razie W mam najbliżej. Mitsu było za drogie, Daikin cena kosmos, Panasonic był w rozsądnej cenie ale systraszylem się połączeń PCV, Atlantic był w czołówce ale najbliższy instalator wycenił na 35 tys, a to samo na Śląsku wycenił 23 tys z tym że gość ponad 200 km od domu...LG ostatnio ma złą sławę, chciałem Hitachi ale najbliższy instalator ponad 300 km. Więc od 2 miesięcy grzeje Samsung i jest ok.... Jak mi zimno to zwiększam temperaturę, jak gorąco to zmniejszam....obym za rok zapomniał jakiej firmy pudełko mi wisi w kotłowni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.11.2018 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Zachowujecie się jak dzieci, onanizujecie się jakimiś setnymi procentami bo ta czy tamta oszczędzi i 3 złote miesięcznie. Za rok, dwa nawet nie będziecie pamiętali jakiej firmy jest pompa jeśli się nie zepsuje. Ja wybrałem Samsunga bo był tani, ma dobre opinie i serwis w razie W mam najbliżej. Mitsu było za drogie, Daikin cena kosmos, Panasonic był w rozsądnej cenie ale systraszylem się połączeń PCV, Atlantic był w czołówce ale najbliższy instalator wycenił na 35 tys, a to samo na Śląsku wycenił 23 tys z tym że gość ponad 200 km od domu... LG ostatnio ma złą sławę, chciałem Hitachi ale najbliższy instalator ponad 300 km. Więc od 2 miesięcy grzeje Samsung i jest ok.... Jak mi zimno to zwiększam temperaturę, jak gorąco to zmniejszam....obym za rok zapomniał jakiej firmy pudełko mi wisi w kotłowni.... To o czym mamy tu pisać - o tym , że PC ogrzewa chałupę ? Czasem dyskusja jest o drobiazgach , ale to w nich może być konkretna różnica w ocenie zagadnienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.11.2018 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Odnośnie Samsunga mam nadzieję , że nie pójdzie drogą Panasa i nie poszybuje ....z cenami....Jakby było miło kiedy za PC 9 kW moglibyśmy zapłacić ok 15 000-18 000 pln brutto jak np Pratchawiec , Arturo i inni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.11.2018 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Dla kogo byłem złośliwy, jako pierwszy? To ja normalnie zapytałem Cię o to gdzie są te dane na BAFA i powiedziałem, że nie znam niemieckiego. Gdzie te moje kompleksy? Zresztą nie te lata. No ale pewnie trzeba wykorzystać i szydzić i być złośliwym. A kolorowego misia pamiętasz ?To podpowiem Ci tylko , że było wcześniej... No Może zakończymy - bo robi się nudno ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 14.11.2018 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Odnośnie Samsunga mam nadzieję , że nie pójdzie drogą Panasa i nie poszybuje ....z cenami.... Jakby było miło kiedy za PC 9 kW moglibyśmy zapłacić ok 15 000-18 000 pln brutto jak np Pratchawiec , Arturo i inni... Skoro ważne są "szczegóły" to ok, ale po co udowadniać sobie kto ma co lepszego. Standardowa cena pompy z montażem Samsung 9 kW przez dystrybutora to 17,5 tys brutto.... Cena jak najbardziej ok... Ale jak będzie się go dużo sprzedawało to pewnie cena pójdzie w górę.... Już wiem że na dotacje dla Krakowa i do programu Czyste powietrze pompy z dnia na dzień podrożały.... Ot znalazła się furtka by więcej zarobić. Dobrze że mam to już za sobą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 14.11.2018 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Pax, pax między chrześcijany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.11.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Zawsze możesz jeszcze kupić "plastikowego" LG w tej cenie. Właśnie chodzi o wybór- tylko świadomy. Każdy ma inne kryteria. Mała wskazówka - nie jest tak , że jak ktoś kupuje najtańszą PC to dlatego , że go nie stać na droższą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.11.2018 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Pany- daj Boże , abyśmy w zdrowiu dotrwali te następne 10 lat !Jestem ciekaw bilansu.Dodam tylko ,że należy uwzględnić scenariusz np taki :taniochy się nie psuły lub psuły nie więcej niż te drogie PC...Zobaczymy-trzymam kciuki za wszystkich ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.11.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Ale ja to wiem. I nie wywyższam się. Tak jak pisałem. Mam najmniejszą i najgorsza pompę jaką ma Mitsu. Zwykły Inwerter. Nie podam ceny, bo i tak nie uwierzysz, za ile ja kupiłem. Mam w domu reku DIY, zresztą dom też sam wybudowałem, oprócz tynków i wylewki, wszystko sam, więc jeżeli chodzi masz na myśli, że się wywyższam to pudło. Dlatego m. in. mam monobloka. Medalu za to nie dostaniesz (chyba , że złoty np z kartofla od żony ) i nie upoważnia Cię to do naginania faktów lub podawania nie prawdziwych danych nt T-capa. Tu jednak nie chodzi o „wywyższanie” ani o wkład własnej pracy , czy też zasobność portfela - tu chodzi o fakty i rzetelność ( podawanych informacji i danych) PS Nie wiem czy to dobre miejsce nt osobistych przeżyć dot budowy domu... Każdy ma tu swoją WIELKĄ HISTORIĘ lub tylko historię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.11.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Tylko pamiętam jak znalazłem to forum to pisali tutaj, że pompy będą tanieć. Jakoś się to nie sprawdziło. Uważam, że taniej też nie będzie np. ze względu na zmianę czynników chłodniczych. A to moja teoria ( spiskowa ?) : -niskie bezrobocie tj brak ludzi do pracy oznacza , że trzeba zapłacić fachmenowi konkret , aby być na rynku -jest popyt , bo : ludzie czytają , są bogatsi jak kilka lat temu, czyste powietrze Ale na szczęście jest szansa na niższe ceny- KONKURENCJA ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.11.2018 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 (edytowane) [quote=kubson;7731927 Zresztą popatrz COP-y niewiele się różnią, ale poniżej -10 już jest różnica. Zubadan ma dodatkową układ, który pozwala mu na pracę do -15. Niby Panas TCAP też, tylko jest duża równica. Zresztą odpuść Panas. Dla mnie wybór jest jeden. Tylko Mitsubishi. Mam używam i jest to mega sprzęt. W/w Twój cytat ...I to jest „rzetelny” opis ?Daj spokój... PSTyle piszesz o kulturze- ale epitety Ci nie przeszkadzają , aby być „kulturalnym” ? Edytowane 14 Listopada 2018 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.11.2018 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Nie było. Przeczytaj jeszcze raz. Już dawno chciałem to zakończyć. Sam się sobię dziwię , że to wyjaśniam ... To tak : post 253 pytasz o link post 255 Twój epiet „ kolorowy miś” post 256 mój „rewanż” Itd Proszę zwrócić uwagę , że stwierdzenia typu „ wreszcie coś sensownego „ - to raczej nic miłego .Jak byś zareagował , gdybym Ci tak wygarnął ? A to Twoje słowa przecież - więc miarkuj Waść , pisz co wiesz oraz czego nie wiesz i nie obrażaj innych epitetami. A na kąśliwy komentarz polecam - ARGUMENTY I FAKTY , a nie „ co mi się zdaje”... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.11.2018 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Kubson- no złośliwy to Ty kuźwa nie nie jesteś i nigdy nie byłeś !Gratuluję !Człowieku- każde kontrargumenty odbierasz jako „złośliwość”, a ja podaję DANE I WYNIKI POMIARÓW.Wtedy odpowiedasz , że to takie „copy- sropy” ...To albo argumenty - albo ..., no właśnie ...co to jest ?Zrozum- nikt tu nie krytykuje rozwiązań i jakości Mitsubishi ( sam stosuję od kilkunastu lat ich sterowania w robotyce) , ale DANE to DANE.I niech każdy sobie kupi co chce - i mam w nosie czy na to zasługuje , czy też nie...Tyle i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.11.2018 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 (edytowane) Kubson- Ty naprawdę nie rozumiesz...To jeszcze raz ...powolutku...W poście 242 była,owszem „złośliwość” jak piszesz ( ośmieliłem się opisać , że COP=1 w Mitsu , to coś innego niż gdzie indziej...)Ale jakie to jest usprawiedliwienie , abyś użył wobec mnie epitetów ( post 255) typu „ misiu” ?Widzisz różnicę ? PSCNC jako jeden z niewielu „oficjalnych” tu instalatorów podaje różne dane- naprawdę myślisz , że fałszuje dane z DTR ?A nie bierzesz pod uwagę , że jako instalator ma dostęp do danych serwisowych ? Edytowane 14 Listopada 2018 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.11.2018 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Wymagasz od mnie danych, a sam masz zloślwiści wobec mnie. Fakt. Przepraszam. Niepotrzebne to było. A teraz coś niesamowitego .., I ja cię przepraszam ,jeśli obraziłem. Ok- wypominki już były.Chciałbym , abyśmy normalnie tu działali. Uważam (ja, tylko) , że każdy producent ma prawo do swojej polityki. Dodam tylko , że Panas zlecił badania TUV w Germani i są b.dobre. Nie dotarłem jednak do niezależnych oprócz Bafy badań Mitsu, dlatego tylko odnoszę się do Bafy. Dodam tylko , że badania Tuv wyszły lepiej od katalogu Panasa. To jest tylko fakt- każdy niech sobie sam odpowie , co mu się podoba. Odnośnie sterownika w Twoim Mitsu- masz w cenie przenośny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts