bobrow 14.11.2018 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Łał to trzeba być instalatorem u Panasa, że by mieć dane o COP-ach. Rewelacja. Polityka godna podziwu. No to czekam na te COP z danych serwisowych. Zrzuty ekranu poproszę z tych DTR-ów. Kubson- zdradzę Ci mój pewien „sekret”. Kiedy zastanawiałem się nad Daikinem i Panasem , udało mi się zarejestrować na ich www serwisie. Zaciągnąlem dość danych- niestety mój „ długi jęzor” tu na FM spowodował odcięcie od „źródełka”... Dostęp do bieżących danych serwisowych mają tylko instalatorzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.11.2018 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Potem nie dziwne, że @Arturo72 pisze, że mu się nie włączyła nigdy grzałka jak jego dom "potrzebuje" przy -20C chyba 4kW, a ma CAP-a Co więcej,przy tej temp.pracuje ona ok.10h/na dobę Nie raz pisałem,że T-CAP 9kW to był przypadek. Na początku miał być Atlantic 8kW,który przy -20st.C posiada ok.4,6kW bodajże i wtedy by pracował całą dobę ale dalej bez grzałki. Atlantic,bo wtedy czyli 6 lat temu była to najtańsza pompa p-w na rynku,14tys.zl(sama pompa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.11.2018 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 (edytowane) Koledzy,ale czy można mieć pretensję do „fiacika” , że wypuścił 200 km w pojemności 1000cm/3 za 25 000 pln , a inni za te parametry chcą np 35 000pln , przy tym samym zużyciu ? Edytowane 14 Listopada 2018 przez bobrow Literôwka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 15.11.2018 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Dla Ciebie nie ma znaczenia, że masz jakiś regulator pokojowy innej firmy. Dla mnie to ważne. Mitsu i Daikin robią sami wszystko w 100%. A Panas? Nie mam pojęcia co mają w środku Mitsu, Daikin czy Panas uwaga ma naturę ogólną. Dla mnie nie ma znaczenia czy firma X wyprodukowała wszystkie swoje bebechy. Jeśli każdy czujnik, pompkę, procesor, itd. robi najlepsze na świecie to niech to ładuje. Ale jeżeli jakaś firma Y produkuje lepsze czujniki to niech ta X kupi ten 'obcy' czujnik i wsadzi w swoją maszynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.11.2018 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 (edytowane) A dlaczego nie Hitachi? Cena ta sama i parametry też? bo Panas to dla mnie pewna i sprawdzona marka (doświadczenia użytkowników tego forum) a Hitachi to jedna wielka niewiadoma. dystansu trochę życzę (bobrow - tobie zresztą też )...wyraźnie masz z tym problem Edytowane 15 Listopada 2018 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.11.2018 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Właśnie chodzi o wybór- tylko świadomy. Każdy ma inne kryteria. Mała wskazówka - nie jest tak , że jak ktoś kupuje najtańszą PC to dlatego , że go nie stać na droższą... właśnie. Jak kupowałem swego czasu gruntówkę polskiego producenta, to zapłaciłem za nią 12tys brutto - ale byłem świadomy tego co kupuję. Więc jak czytam, że miałbym zapłacić prawie 8tys. więcej za Mitsu zamiast Panasa to mam opory Dzisiaj kupiłbym pewnie tę samą, albo bardzo podobny model tego samego producenta - mimo że z daleka jest.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.11.2018 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Koledzy, ale czy można mieć pretensję do „fiacika” , że wypuścił 200 km w pojemności 1000cm/3 za 25 000 pln , a inni za te parametry chcą np 35 000pln , przy tym samym zużyciu ? jasne że nie, ale niektórzy nie potrafią tego przeboleć i będą udowadniać że moje jest mojsze...nie pierwszy i nie ostatni to raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 15.11.2018 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Kubson, czy ty posiadasz zatem PUHZ SW50VKA? Ten zestaw Mitsu 2.2 to chyba 5kW jednostka grzejąca do -15.Tam jest 6kW grzałek czy mniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.11.2018 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Ale ja pisałem, o zwykłem COP-ie nie o jakiś danych serwisowych czy poprawkach do softu itp itd , które mogą być tylko dla instalatorów. Dlaczego dane o COP poniżej-15C dla Panasa są dostępne tylko dla instalatorów ? Czekam na te COP-y i moce poniżej -15C. Tyko nie pisz, że takie temp. w Polsce nie występują, bo ja mam IV strefę. Kolejny raz napiszę, choć śmiałeś się z tego. Ja grzeje poniżej -15 grzałką za 300 zł z COP=1, a ktoś T-CAP-em i kompresorem za min 3000 zł z COP ok 1,5 - żeby nie było to chodzi o CWU i CO. No ważne, aby człek był świadomy... Nie nie mam. Ty masz w cenie? Posiadam zwykły NTC na kablu. Jako "świadomy inwestor" wybrałem odpowiednie miejsce dla niego Kupiłem WiFi app do tego. I jeszcze mam pytanie do Ciebie. Do jakiej temp. T-CAP gwarantuje pracę ze zdeklarowaną mocą? To po kolei : -standardowy katalog ma A-15 ( co w cale nie oznacza ,że jest to celowe działanie i "wstyd" przy niższych temp) -jestem z okolic Jeleniej Góry i mrozy u nas są ostatnio po -23 st (jeszcze parę dobrych lat temu było u nas po -32st) -proponuję jednak nie wracać do tego ,kto z z czego się śmiał -mam dokładnie opomiarowaną PC (podlicznik i ciepłomierz utradźwiękowy) i moje pomiary w dn 19.01.2016 A-20/W45/WG7.7 kW/COP1.87, poproszę o wynik Mitsu -mam grzejniki w 90% , grzeję na nich w zakresie temperatur 40-48st , średni roczny COP mam ponad 3 na CO i CWU , więc nie wiem o czym (o kim?) piszesz z tym COP=1.5 -koszty mam jak w stopce (dla : 200m2/izolacja/brak reku/grzejniki ), teraz sezon roczny na węglu i latem na grzałce to ok 5 500-6 500 pln , a płacę połowę z tego i palcem nie ruszam (no -chyba,że na klawiaturze) -odnośnie tego ,że w Twoim M i moim Panasie nie było w cenie przenośnego termostatu-uważam ,że jest w tym zakresie dalsza dyskusja bezprzedmiotowa (po prostu : Ty masz swoje NTC z Apką , a ja mam swojego Eurosterka) -wg danych katalogowych T-cap gwarantuje moc nominalną do -15 st -liczę na CNC , może znajdzie czas na wrzucenie danych pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.11.2018 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Znalazłem dane dla Mitsubishi PUHZ-SHW80VHA , który jest moim zdaniem odpowiednikiem T-capa 9kW , Mitsu wartość Mid A-20/W45/WG 5,98kW/COP 1,74wartość nominal A-20/W45/WG 7,47kW/COP 1,78 T-cap mój pomiar A-20/W45/WG7.7 kW/COP1.87 Niestety nie wiem , które warunki są "realne" Mid czy nominal , a może inne / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.11.2018 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 (edytowane) Moje kolorowe. To lecim : -mam podlicznik na całą PC+pompa wtórna za buforem -COP-y ok 1,7/1,8 w temp A-20 st są podobne dla M i P (P ma ciut lepsze parametry) ,zatem uwaga o COP ok 1,5 w niskich temp dotyczy wszystkich producentów ( a nie tylko P) -o tym czy ktoś chce piłować PC ,czy jechać na grzałce -proponuję wybór indywidualny ,bez oceny wyboru -P pracują do -28 st (T-cap) oraz do -20st ("zwykłe") , dlatego piszą tak sprzedawcy (co zresztą jest w standardowym katalogu) -jak CNC się nie odezwie ,to poproszę mojego instalatora o dane serwisowe -Panas w katalogu podaje COP-y wg określonej normy (na dole publikacji) z uwzględnieniem defrostów -nie określiłbym "oporem" Panasa brak danych dla -20st .Dodam tylko , że Mitsu "ma opór" publikować dane dla A-20 st od W50. Nie uważam ,że coś M ma do "ukrycia"-po prostu tak ktoś sobie to wymyślił Edytowane 15 Listopada 2018 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.11.2018 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 (edytowane) Kubson , -a na jakich temperaturach lecisz na CO , nie czasem do max 35 st ? To zobacz -ja na grzejnikach mam średni COP=3 , a Ty 3,2 (zakładam u Ciebie podłogówkę), to co podajesz nie jest SCOP-em (dla ścisłości) -temat grzałki nie ode mnie wyszedł -nie rozumiem dlaczego piszesz ,że CNC nie ma dostępu do danych -to ,że ich tu nie podał wcale o tym nie świadczy -w katalogu P jest tylko info o stałej wydajności T-capa przy -20st dla 35st wody, -Panas "nie ma problemu z danymi" do -15 st ,wręcz przeciwnie Zwróć uwagę na normę. -a wg jakiej normy są dane M ? -a kreska w M oznacza wył PC (napisałeś ,że wiadomo co oznacza w M) Poniżej fotka z niezależnego testu TUV Edytowane 15 Listopada 2018 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 15.11.2018 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Gdybym teraz wybierał - Przy takich cenach jak w tabelce i parametrach nawet bym się nie zastanawiał, na pewno wziąłbym panasa. To tylko tabelka na szybko w toku tej dyskusji i tylko dla A-15/W35. I tu np Panas ma lepszy cop niz Daikin, ale np. dla -7 czy +2 juz lepsze ma Daikin. Więc dlaczego Panas jednak? -Panas "nie ma problemu z danymi" do -15 st ,wręcz przeciwnie [ATTACH=CONFIG]421738[/ATTACH] Natknąles się może na dane dla -2st u Panasa, bo idzie po kolei a te omija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.11.2018 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Natknąles się może na dane dla -2st u Panasa, bo idzie po kolei a te omija. Mam tylko takie coś Możesz sobie odczytać COP czyli 9kW podziel dla danej temp z charakterystyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.11.2018 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 @CNC napisał "COP, nie jest podany ..", to jak @CNC nie ma podanych tych danych to dlaczego ktoś inny miałby je mieć. M też nie ma problemu nawet do -20. Patrzy tylko na odpowiednie tabelki tj. Zubadan. Pokaż gdzie tu masz przy -15 kreskę. No a pisałeś, że do -15. Jak to jest? To dalej : -ok, nie zauważyłem tego wpisu CNC ,może rzeczywiście nie ma danych dla temp poniżej -15 st (popytam) -nie chodziło o kreski dla -15 st , tylko dla -20 st (przecież widzisz ,że w załączonej tabelce T-capa jest wszędzie do -15st COP podany) Kreska jest na M przy -20 st od temperatury wody 50 st -w katalogu oprócz tabelki z COP do -15 st jest informacja o stałej wydajności T-capa do -20st dla W35 ale bez COP (tak jak wspominałem ,nie oznacza to wcale ukrywania czegokolwiek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 15.11.2018 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Możesz sobie odczytać COP czyli 9kW podziel dla danej temp z charakterystyki Fajne:) Ale to dla t-cap ja potrzebuje dla zwykłego. Jest do tego jakis ogólnodostępny dokument dla innych pomp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.11.2018 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Fajne:) Ale to dla t-cap ja potrzebuje dla zwykłego. Jest do tego jakis ogólnodostępny dokument dla innych pomp? Trzeba pogmyrać w necie - wpisz model Panasa i dopisz manuals Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.11.2018 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Kubson,wczoraj tyle się napisałeś o kulturze i kiedy piszesz ,że się czepiam -to jest to kulturalne ? Liczysz na to ,że będziesz do mnie pisał takim tonem-a ja się nie zrewanżuję ?Proponuję zwolnić...Myślałem ,że już wczoraj sobie to wyjaśniliśmy.Teraz moje uwagi : 1.jest zasadnicza różnica między tabelkami z wieloma danymi katalogowymi a wynikami pomiarów ,dlatego najbardziej są wiarygodne dane z renomowanych placówek2.jeśli już nie mamy w/w danych wtedy pozostaje porównanie danych katalogowych3.Wg danych katalogowych M z zakresu Max przy A-7/W55 ma WG 7,7kW/COP 2,02 , ale już przy pozycji Mid WG6,4kw/COP 2,10 -tylko skąd wiemy , które dane są zbliżone do tych z realnych pomiarów ? T-cap ma wtedy z pomiaru WG 9,3kW/COP 2,12 ,a w katalogu jest WG 9kW/COP 2.02-czyli jak widać lepsze dane rzeczywiste niż katalogowe.4.odnośnie większej mocy przy +7 st dla M , to fajnie -tylko co z tego jak max mocy potrzebujemy w niższych temp...5.niestety ,ja nie pisałem katalogu Panasa-dla mnie jest on zrozumiały.Gdzieś na początku podają nominalną moc do -20st lub stałą wydajność grzewczą (dla mnie to samo) , a dalej w TABELKACH z COP podają dane do -15st. To czego tu nie rozumiesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.11.2018 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Kubson- to może inaczej.Czym się różnią dane kat M dla tych samych A i W ( są tam rubryki : max, nominal , mid , min) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.11.2018 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Mam pytanie do kolegów- kto jeszcze nie rozumie katalogu Panasa ?Koledzy - czy to prawda , że wystarczy patrzeć w kat Mitsu na poz max , aby porównać to z danymi tabelkowymi Panasa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts