Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła? Jakie koszty użytkowania

donkacper

Recommended Posts

Łał to trzeba być instalatorem u Panasa, że by mieć dane o COP-ach. Rewelacja. Polityka godna podziwu.

No to czekam na te COP z danych serwisowych. Zrzuty ekranu poproszę z tych DTR-ów.

Kubson- zdradzę Ci mój pewien „sekret”.

Kiedy zastanawiałem się nad Daikinem i Panasem , udało mi się zarejestrować na ich www serwisie.

Zaciągnąlem dość danych- niestety mój „ długi jęzor” tu na FM spowodował odcięcie od „źródełka”...

Dostęp do bieżących danych serwisowych mają tylko instalatorzy...

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72

Potem nie dziwne, że @Arturo72 pisze, że mu się nie włączyła nigdy grzałka jak jego dom "potrzebuje" przy -20C chyba 4kW, a ma CAP-a

Co więcej,przy tej temp.pracuje ona ok.10h/na dobę ;)

Nie raz pisałem,że T-CAP 9kW to był przypadek.

Na początku miał być Atlantic 8kW,który przy -20st.C posiada ok.4,6kW bodajże i wtedy by pracował całą dobę ale dalej bez grzałki.

Atlantic,bo wtedy czyli 6 lat temu była to najtańsza pompa p-w na rynku,14tys.zl(sama pompa).

Dla Ciebie nie ma znaczenia, że masz jakiś regulator pokojowy innej firmy. Dla mnie to ważne.

Mitsu i Daikin robią sami wszystko w 100%. A Panas?

Nie mam pojęcia co mają w środku Mitsu, Daikin czy Panas uwaga ma naturę ogólną.

Dla mnie nie ma znaczenia czy firma X wyprodukowała wszystkie swoje bebechy. Jeśli każdy czujnik, pompkę, procesor, itd. robi najlepsze na świecie to niech to ładuje. Ale jeżeli jakaś firma Y produkuje lepsze czujniki to niech ta X kupi ten 'obcy' czujnik i wsadzi w swoją maszynę.

A dlaczego nie Hitachi? Cena ta sama i parametry też?

bo Panas to dla mnie pewna i sprawdzona marka (doświadczenia użytkowników tego forum) a Hitachi to jedna wielka niewiadoma.

dystansu trochę życzę (bobrow - tobie zresztą też ;))...wyraźnie masz z tym problem ;)

Edytowane przez JTKirk

Właśnie chodzi o wybór- tylko świadomy.

Każdy ma inne kryteria.

Mała wskazówka - nie jest tak , że jak ktoś kupuje najtańszą PC to dlatego , że go nie stać na droższą...

właśnie. Jak kupowałem swego czasu gruntówkę polskiego producenta, to zapłaciłem za nią 12tys brutto - ale byłem świadomy tego co kupuję.

Więc jak czytam, że miałbym zapłacić prawie 8tys. więcej za Mitsu zamiast Panasa to mam opory :p

Dzisiaj kupiłbym pewnie tę samą, albo bardzo podobny model tego samego producenta - mimo że z daleka jest....

Koledzy,

ale czy można mieć pretensję do „fiacika” , że wypuścił 200 km w pojemności 1000cm/3 za 25 000 pln , a inni za te parametry chcą np 35 000pln , przy tym samym zużyciu ?

jasne że nie, ale niektórzy nie potrafią tego przeboleć i będą udowadniać że moje jest mojsze...nie pierwszy i nie ostatni to raz ;)

Ale ja pisałem, o zwykłem COP-ie nie o jakiś danych serwisowych czy poprawkach do softu itp itd , które mogą być tylko dla instalatorów. Dlaczego dane o COP poniżej-15C dla Panasa są dostępne tylko dla instalatorów ?

Czekam na te COP-y i moce poniżej -15C. Tyko nie pisz, że takie temp. w Polsce nie występują, bo ja mam IV strefę.

Kolejny raz napiszę, choć śmiałeś się z tego. Ja grzeje poniżej -15 grzałką za 300 zł z COP=1, a ktoś T-CAP-em i kompresorem za min 3000 zł z COP ok 1,5 - żeby nie było to chodzi o CWU i CO. No ważne, aby człek był świadomy...

Nie nie mam. Ty masz w cenie?

Posiadam zwykły NTC na kablu. Jako "świadomy inwestor" wybrałem odpowiednie miejsce dla niego Kupiłem WiFi app do tego.

I jeszcze mam pytanie do Ciebie. Do jakiej temp. T-CAP gwarantuje pracę ze zdeklarowaną mocą?

To po kolei :

-standardowy katalog ma A-15 ( co w cale nie oznacza ,że jest to celowe działanie i "wstyd" przy niższych temp)

-jestem z okolic Jeleniej Góry i mrozy u nas są ostatnio po -23 st (jeszcze parę dobrych lat temu było u nas po -32st)

-proponuję jednak nie wracać do tego ,kto z z czego się śmiał

-mam dokładnie opomiarowaną PC (podlicznik i ciepłomierz utradźwiękowy) i moje pomiary w dn 19.01.2016 A-20/W45/WG7.7 kW/COP1.87,

poproszę o wynik Mitsu

-mam grzejniki w 90% , grzeję na nich w zakresie temperatur 40-48st , średni roczny COP mam ponad 3 na CO i CWU , więc nie wiem o czym (o kim?) piszesz z tym COP=1.5

-koszty mam jak w stopce (dla : 200m2/izolacja/brak reku/grzejniki ), teraz sezon roczny na węglu i latem na grzałce to ok 5 500-6 500 pln , a płacę połowę z tego i palcem nie ruszam (no -chyba,że na klawiaturze)

-odnośnie tego ,że w Twoim M i moim Panasie nie było w cenie przenośnego termostatu-uważam ,że jest w tym zakresie dalsza dyskusja bezprzedmiotowa (po prostu : Ty masz swoje NTC z Apką , a ja mam swojego Eurosterka)

-wg danych katalogowych T-cap gwarantuje moc nominalną do -15 st

-liczę na CNC , może znajdzie czas na wrzucenie danych

pzdr

Znalazłem dane dla Mitsubishi PUHZ-SHW80VHA , który jest moim zdaniem odpowiednikiem T-capa 9kW ,

Mitsu

wartość Mid A-20/W45/WG 5,98kW/COP 1,74

wartość nominal A-20/W45/WG 7,47kW/COP 1,78

T-cap mój pomiar

A-20/W45/WG7.7 kW/COP1.87

Niestety nie wiem , które warunki są "realne" Mid czy nominal , a może inne /

Moje kolorowe.:lol2:

To lecim :

-mam podlicznik na całą PC+pompa wtórna za buforem

-COP-y ok 1,7/1,8 w temp A-20 st są podobne dla M i P (P ma ciut lepsze parametry) ,zatem uwaga o COP ok 1,5 w niskich temp dotyczy wszystkich producentów ( a nie tylko P)

-o tym czy ktoś chce piłować PC ,czy jechać na grzałce -proponuję wybór indywidualny ,bez oceny wyboru

-P pracują do -28 st (T-cap) oraz do -20st ("zwykłe") , dlatego piszą tak sprzedawcy (co zresztą jest w standardowym katalogu)

-jak CNC się nie odezwie ,to poproszę mojego instalatora o dane serwisowe

-Panas w katalogu podaje COP-y wg określonej normy (na dole publikacji) z uwzględnieniem defrostów

-nie określiłbym "oporem" Panasa brak danych dla -20st .Dodam tylko , że Mitsu "ma opór" publikować dane dla A-20 st od W50.

Nie uważam ,że coś M ma do "ukrycia"-po prostu tak ktoś sobie to wymyślił

Edytowane przez bobrow
uzupełnienie

Kubson ,

-a na jakich temperaturach lecisz na CO , nie czasem do max 35 st ? To zobacz -ja na grzejnikach mam średni COP=3 , a Ty 3,2 (zakładam u Ciebie podłogówkę),

to co podajesz nie jest SCOP-em (dla ścisłości)

-temat grzałki nie ode mnie wyszedł:no:

-nie rozumiem dlaczego piszesz ,że CNC nie ma dostępu do danych -to ,że ich tu nie podał wcale o tym nie świadczy

-w katalogu P jest tylko info o stałej wydajności T-capa przy -20st dla 35st wody,

-Panas "nie ma problemu z danymi" do -15 st ,wręcz przeciwnie

COP-y T-cap 9kW katalog.jpg

Zwróć uwagę na normę.

-a wg jakiej normy są dane M ?

-a kreska w M oznacza wył PC (napisałeś ,że wiadomo co oznacza w M)

Poniżej fotka z niezależnego testu TUV

badanie cd.jpg

Edytowane przez bobrow
uzupełnienie

Gdybym teraz wybierał - Przy takich cenach jak w tabelce i parametrach nawet bym się nie zastanawiał, na pewno wziąłbym panasa.

To tylko tabelka na szybko w toku tej dyskusji i tylko dla A-15/W35. I tu np Panas ma lepszy cop niz Daikin, ale np. dla -7 czy +2 juz lepsze ma Daikin.

Więc dlaczego Panas jednak?

-Panas "nie ma problemu z danymi" do -15 st ,wręcz przeciwnie

[ATTACH=CONFIG]421738[/ATTACH]

Natknąles się może na dane dla -2st u Panasa, bo idzie po kolei a te omija.

@CNC napisał "COP, nie jest podany ..", to jak @CNC nie ma podanych tych danych to dlaczego ktoś inny miałby je mieć.

M też nie ma problemu nawet do -20. Patrzy tylko na odpowiednie tabelki tj. Zubadan. Pokaż gdzie tu masz przy -15 kreskę.

No a pisałeś, że do -15. Jak to jest?

To dalej :

-ok, nie zauważyłem tego wpisu CNC ,może rzeczywiście nie ma danych dla temp poniżej -15 st (popytam)

-nie chodziło o kreski dla -15 st , tylko dla -20 st (przecież widzisz ,że w załączonej tabelce T-capa jest wszędzie do -15st COP podany)

Kreska jest na M przy -20 st od temperatury wody 50 st

-w katalogu oprócz tabelki z COP do -15 st jest informacja o stałej wydajności T-capa do -20st dla W35 ale bez COP (tak jak wspominałem ,nie oznacza to wcale ukrywania czegokolwiek)

info z katalogu.jpg

Kubson,

wczoraj tyle się napisałeś o kulturze i kiedy piszesz ,że się czepiam -to jest to kulturalne ? Liczysz na to ,że będziesz do mnie pisał takim tonem-a ja się nie zrewanżuję ?Proponuję zwolnić...Myślałem ,że już wczoraj sobie to wyjaśniliśmy.

Teraz moje uwagi :

1.jest zasadnicza różnica między tabelkami z wieloma danymi katalogowymi a wynikami pomiarów ,dlatego najbardziej są wiarygodne dane z renomowanych placówek

2.jeśli już nie mamy w/w danych wtedy pozostaje porównanie danych katalogowych

3.Wg danych katalogowych M z zakresu Max przy A-7/W55 ma WG 7,7kW/COP 2,02 , ale już przy pozycji Mid WG6,4kw/COP 2,10 -tylko skąd wiemy , które dane są zbliżone do tych z realnych pomiarów ?

T-cap ma wtedy z pomiaru WG 9,3kW/COP 2,12 ,a w katalogu jest WG 9kW/COP 2.02-czyli jak widać lepsze dane rzeczywiste niż katalogowe.

4.odnośnie większej mocy przy +7 st dla M , to fajnie -tylko co z tego jak max mocy potrzebujemy w niższych temp...

5.niestety ,ja nie pisałem katalogu Panasa-dla mnie jest on zrozumiały.Gdzieś na początku podają nominalną moc do -20st lub stałą wydajność grzewczą (dla mnie to samo) , a dalej w TABELKACH z COP podają dane do -15st. To czego tu nie rozumiesz ?