bobrow 15.11.2018 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Tą są wydajności przy częstotliwości kompresora.Szare pola to defrosty. BTW widziałeś jak Mitsu robi deforst. Polecam. Znaczek INJ to jest użyty specjalny układ HIC w Zubadan, który gwarantuje właśnie takie parametry. T-CAP ma podobną idee tylko równice w wykonaniu robią różnicę to jest ten know-how. To po co są inne niż max dane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.11.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Czyli powinniśmy porównywać dane M z pozycji max.Ok-to jak wrócę do domu to porównamy dane z Bafy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.11.2018 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Kubsonmoc nominalna do -15 st dla całego zakresu W...Moc nominalna dla -20 st ale tylko dla W35...Praca sprężarki czyli tryb pracy CO do -28st ( czyli poniżej tej temp wył się sprężarka)...Jeśli nadal nie rozumiesz co to znaczy- to może inni koledzy Ci jaśniej wytłumaczą?Dla mnie wszystko jest jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.11.2018 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Kubson- ale najbardziej lubię Twoje podejście do takiej drobnostki jak COP ( cyt „copy sropy”, „ ale zostawmy copy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.11.2018 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 (edytowane) No i to jest ten marketing, o którym psiałem. To mi się osobiście nie podoba. Gość czyta i co ? WOW jaka pompa -tylko jest tam "drobny druczek". Teraz rozumiesz co przekazywałem, ale jakoś nie bardzo to do Ciebie docierało. Jednak nie zrozumiałeś-trudno , nie wszyscy muszą to kumać. A jak to do Ciebie dociera ,że masz swój "SCOP=3,2" , a koledzy Panasiarze mają 4 (np Pratchawiec i inni)? Oczywiście na podłogówce. W czym tkwi sekret : w super parametrach , a może w oszczędności sprężarki na rzecz grzałki ? Coś w tej Twojej opowieści o super parametrach M mi tu nie gra .... Popatrz na dane Panasa monoblok-też słabe ,zapewne... Edytowane 15 Listopada 2018 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 15.11.2018 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Nie to ze sie czepiam ale juz podobna dyskusja była na poczatku roku i takie były wnioski : "W nowym Panasonicu są plastikowe zawory, plastikowy filtr, plastikowa pompa obiegowa o dziwnej konstrukcji, plastikowy odpowietrznik - myślisz że to lepsze rozwiązanie od miedzi i mosiądzu? "https://forum.muratordom.pl/showthread.php?343994-P-W-Panasonic-Aquarea-7-9-KW-czy-Mitsubishi-Zubadan-8-KW/page2 i dalej :07-02-2018 11:43 St@nley"To że jest kiespko umieszczony to nie da się ukryć, ale po zamknęciu jest szczelny. U mnie np. przepuszcza zawór odcinający. Więc jak wyjmę filtr to cieknie mi woda. Zastanawiam się czy tego nie reklamować. A u Ciebie dobrze trzymają te zawory?"stopka : PC PW Panasonic seria H 1f 9 kW 07-02-2018 12:23 plusfoto"Też lekko kapie. Przy ostatnim przeglądzie zgłosiłem a że nie jest to jakaś bardzo dokuczliwa wada to się umówiłem że następnym razem wymienią."Ze stopki : PC t-cap 3 fazy 9kW wersja H Ta Pompa Panasonicowi sie chyba jednak nie udała , uczyli się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.11.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Nie to ze sie czepiam ale juz podobna dyskusja była na poczatku roku i takie były wnioski : "W nowym Panasonicu są plastikowe zawory, plastikowy filtr, plastikowa pompa obiegowa o dziwnej konstrukcji, plastikowy odpowietrznik - myślisz że to lepsze rozwiązanie od miedzi i mosiądzu? " https://forum.muratordom.pl/showthread.php?343994-P-W-Panasonic-Aquarea-7-9-KW-czy-Mitsubishi-Zubadan-8-KW/page2 i dalej : 07-02-2018 11:43 St@nley "To że jest kiespko umieszczony to nie da się ukryć, ale po zamknęciu jest szczelny. U mnie np. przepuszcza zawór odcinający. Więc jak wyjmę filtr to cieknie mi woda. Zastanawiam się czy tego nie reklamować. A u Ciebie dobrze trzymają te zawory?" stopka : PC PW Panasonic seria H 1f 9 kW 07-02-2018 12:23 plusfoto "Też lekko kapie. Przy ostatnim przeglądzie zgłosiłem a że nie jest to jakaś bardzo dokuczliwa wada to się umówiłem że następnym razem wymienią." Ze stopki : PC t-cap 3 fazy 9kW wersja H Ta Pompa Panasonicowi sie chyba jednak nie udała , uczyli się ? No to trochę słabo-nie wiem jaka jest skala problemu w tym modelu.U mnie nic nigdzie nie wycieka-mam "tylko" skrytykowaną przez posiadaczy poprzedniego modelu plastikową elektroniczną obiegówkę. A w Twoim Zubadanie są jakieś niedoróbki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 15.11.2018 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Mitsu i Daikin robią sami wszystko w 100%. Mitsu daje taką: Grundfos UPM2 25 70-180. Koszt ok. 1400zł. Gryzie się. @giman zapytaj jeszcze o Samsunga. Może znajdziesz coś ciekawego. Mam wycenę na Samsunga, mam wyceny na większość popularnych (mniej lub bardziej) pomp. Wyceny od blisko 10 firm i po wielu mailach i kilku spotkaniach stwierdzam, że najważniejsze to dobrze wybrać firmę a róznice pomiędzy pompami stały się dla mnie mniej istotne (szczególnie, że zlecam dużo więcej niż tylko pompę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.11.2018 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Mam wycenę na Samsunga, mam wyceny na większość popularnych (mniej lub bardziej) pomp. Wyceny od blisko 10 firm i po wielu mailach i kilku spotkaniach stwierdzam, że najważniejsze to dobrze wybrać firmę a róznice pomiędzy pompami stały się dla mnie mniej istotne (szczególnie, że zlecam dużo więcej niż tylko pompę). No i to jest trzeźwe podejście do sprawy. Zgadzam się z tym całkowicie. Gdybym dzisiaj miał wybierać pompe kieriowalbym się głównie ceną bo parametry wiodących producentów pomp p-w są bardzo zbliżone,podobnie jeśli chodzi o trwałość a i wygląd jedn wewn.też by miał wpływ na to 6 lat temu Atlantic Extensa była najładniejsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.11.2018 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Dlatego wybrałem monobloka, który też tak jest krytykowany na tym forum. Nie wybralbym monobloka jedynie Kojarzy mi się z chińską tandeta jakich 6-8 lat temu na kg zwozono do Polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 15.11.2018 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Kurcze wojna jak kiedyś Atari vs Commodore A tak serio każdy sam wybiera co mu bardziej pasuje , tak samo jak markę samochodu , TV i itd ... Obecnie większość urządzeń w danej klasie oferuje bardzo zbliżoną jakość i możliwości ... Jak ja szukałem markowej pompy to patrzyłem na parametry, cenę , budowę i jakość użytych części , instalatora , serwis a marka była na końcu .. Jak dla mnie dopłacanie do mitycznej jakości marki wielu tysięcy nie ma sensu , ale każdy robi jak chce .. A przekonywanie na siłę nie ma sensu , bo każdy ma inne preferencje , wymagania i itd ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 15.11.2018 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Plastikowa obiegówka? Mitsu daje taką: Grundfos UPM2 25 70-180. Koszt ok. 1400zł. Nawet NIBE daje taką obiegówkę. No a @CNC jak zwykle napisał ze NIBE to szmelc. Cały obraz tego forum. U mnie w LG Therma 9KW też jest taka pompa Grundfosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 15.11.2018 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Mam pytanie do kolegów- kto jeszcze nie rozumie katalogu Panasa ? (...) Nie wiem jaki katalog masz na myśli. W obszernej instrukcji jaką znalazłem dla modeli T-CAP 9/12/16kW, widnieją trzy tabele z dokładnymi wartościami grzewczej i pobieranej dla powietrza od -15 do 25*C i dla wody od 30 do 55*C. Co do osiągów podawanych przez "inne" źródła to należy mieć świadomość, że dla niektórych warunków leżących poza tabelą istnieje ryzyko wyjścia sprężarki poza dopuszczalny dla niej zakres pracy. Dla mnie istotne jest to, co podaje producent, gdyż wie jaką sprężarkę zastosował, w jaki układ ją wsadził i to on określa warunki robocze dla PC. Przeciętny użytkownik przeważnie nie ma o tym zielonego pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.11.2018 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Nie wiem jaki katalog masz na myśli. W obszernej instrukcji jaką znalazłem dla modeli T-CAP 9/12/16kW, widnieją trzy tabele z dokładnymi wartościami grzewczej i pobieranej dla powietrza od -15 do 25*C i dla wody od 30 do 55*C. Co do osiągów podawanych przez "inne" źródła to należy mieć świadomość, że dla niektórych warunków leżących poza tabelą istnieje ryzyko wyjścia sprężarki poza dopuszczalny dla niej zakres pracy. Dla mnie istotne jest to, co podaje producent, gdyż wie jaką sprężarkę zastosował, w jaki układ ją wsadził i to on określa warunki robocze dla PC. Przeciętny użytkownik przeważnie nie ma o tym zielonego pojęcia. Zigi, w katalogu z tego roku i chyba jeszcze w poprzednim w innym miejscu ( podałem fotkę) jest napisane , że wydajność nominalna jest do -20 st dla wody W35 (nie podali do tego COP). Ot i wszystko, cały dramat .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.11.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Święta racja, już dawno przestałem czytać, produkują się tak długo, że nawet ja w tym czasie wybrałem pompę. Niestety większość wątków na forum tak wygląda. To co wybrałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 17.11.2018 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 To co wybrałeś ? W ostatecznej rozgrywce zostaly: Panasonic T-cap Mitsubishi Zubadan Nibe F2120 W mojej ocenie podobne urządzenia, pokierowałem się głównie instalatorem, który ma bardzo dobre opinie, dobrze się z nim rozmawia, otwarcie i jasno tłumaczy, bajek nie opowiada, obejrzał dokładnie istniejącą instalację (nie wszystkim się chciało w ogóle co jest dla mnie dość szokujące) i wybór padł na Zubadana 14kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.11.2018 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 W ostatecznej rozgrywce zostaly: Panasonic T-cap Mitsubishi Zubadan Nibe F2120 W mojej ocenie podobne urządzenia, pokierowałem się głównie instalatorem, który ma bardzo dobre opinie, dobrze się z nim rozmawia, otwarcie i jasno tłumaczy, bajek nie opowiada, obejrzał dokładnie istniejącą instalację (nie wszystkim się chciało w ogóle co jest dla mnie dość szokujące) i wybór padł na Zubadana 14kw. Gratuluję ! Najważniejsze , że wiesz w czym jest różnica i wybrałeś świadomie. Mam nadzieję , że od czasu do czasu wrzucisz tu info jak pracuje sprzęcik- napewno przydadzą się te dane kolejnym inwestorom. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 17.11.2018 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Witam wszystkich.Póki co jeszcze do rozpoczęcia prac budowlanych pozostało parę miesięcy ale mimo to zaczynam się powoli rozglądać za systemem ogrzewania. Wybór padł na pompę ciepła. W OZC wynik 7,8 kW bez CWU. Nie są to ostateczne wyniki ponieważ nie mam jeszcze wybranych okien i drzwi dlatego do wyniku były przyjęte narazie z srednim U także wynik się może zmienić na plus. Dodatkowo wstępnie mam zaplanowane ogrzewanie garażu i przyjęta wartość 10 stopni. Na forum użytkownik napisał że przy wspólnej płycie dla domu i garażu muszę jak tak czy siak ogrzewać ale nie było dalszego odzewu. Czy to prawda? Wracając do tematu to wybór paść by musiał na taka pompę przynajmniej 9kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.11.2018 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Witam wszystkich. Póki co jeszcze do rozpoczęcia prac budowlanych pozostało parę miesięcy ale mimo to zaczynam się powoli rozglądać za systemem ogrzewania. Wybór padł na pompę ciepła. W OZC wynik 7,8 kW bez CWU. Nie są to ostateczne wyniki ponieważ nie mam jeszcze wybranych okien i drzwi dlatego do wyniku były przyjęte narazie z srednim U także wynik się może zmienić na plus. Dodatkowo wstępnie mam zaplanowane ogrzewanie garażu i przyjęta wartość 10 stopni. Na forum użytkownik napisał że przy wspólnej płycie dla domu i garażu muszę jak tak czy siak ogrzewać ale nie było dalszego odzewu. Czy to prawda? Wracając do tematu to wybór paść by musiał na taka pompę przynajmniej 9kW. Użytkownik się myli,mam garaż na wspólnej płycie co dom i tenże garaż jest nie ogrzewany. Nie widzę nawet powodu żeby był ogrzewany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 18.11.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Czyli zrezygnować z ogrzewania tego garazu definitywnie? A co w takim razie z izolacja pod plyta w miejscu garażu dawać czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts