Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła? Jakie koszty użytkowania

donkacper

Recommended Posts

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam normalnie przewidziane 20 cm xpsa pod całą płytą i tak to mam zostawić rozumiem , garaz zostawić nieogrzewany tylko go od środka poczestowac takze styropianem.

20 cm to dużo....pytanie czy rurki ogrzewania zatapiasz w pierwszym betonie? Jeśli nie to nie ma sensu aż tyle chyba że masz bardzo duże obciążenie na m2 ale to ci projektant może spokojnie zweryfikować.

Panowie,

jeśli zapotrzebowanie w domu wynosi ok 9-10kW to czy wybór mocniejszej pompy, np. 14kW niesie za sobą jakieś minusy poza wyższym kosztem zakupu? Czy przełoży się to na "zapas" na plus czy może będzie to negatywne dla pompy ze względu na to, że dom nie będzie odbierał tyle ciepła? A może wybrać 9kW i "dogrzać" grzałką w razie potrzeby?

Panowie,

jeśli zapotrzebowanie w domu wynosi ok 9-10kW to czy wybór mocniejszej pompy, np. 14kW niesie za sobą jakieś minusy poza wyższym kosztem zakupu? Czy przełoży się to na "zapas" na plus czy może będzie to negatywne dla pompy ze względu na to, że dom nie będzie odbierał tyle ciepła? A może wybrać 9kW i "dogrzać" grzałką w razie potrzeby?

Było to tutaj wielokrotnie poruszane - ale może tak:

-zależy czy masz te 9 -10kW dla najniższych temp

-czy masz wszędzie OP

Zasadniczo dobiera się większą moc pod T2- ale bez przesady.

Przewymiarowana PC powinna sobie też radzić z mniejszym obciążeniem.

Różnica cenowa też powinna być rozsądna-moim zdaniem należy patrzeć na :

parametry/zaufanie do marki/instalator/serwis i części zamienne/cena.

Kolejność już sobie sam wybierz...

Witam,

Mieszkam w domu jednorodzinnym, od razu zaznaczę, że nie budowałem tego domu. Powierzchnia użytkowa 220 m2 (parter + poddasze użytkowe), w tej chwili ogrzewany piecem olejowym, wcześniej także ekogroszkiem. W całym domu niestety grzejniki, bez podłogówki. Mury 50 cm, w tym 12 cm styropianu.

Jestem zainteresowany pompą ciepła i mam duży dylemat. Pompa gruntowa wiadomo, droga, pompy powietrzne tańsze ale czy koszty użytkowania nie będą zbyt wysokie?

Mam oferty na następujące modele pomp:

1. Alpha Innotec WZS 102H3M

2. Alpha Innotec LWD 90A-HTD

3. Nibe F1245-12 E

4. Panasonic WH – MXC12H6E5

Instalator Alpha Innotec podał szacowane koszty roczne użytkowania na poziomie 4200 zł przy pompie powietrznej i na poziomie 3400 przy pompie gruntowej, czy w ogóle realne?

Witam,

Ogrzewanie za pomocą powietrznej pompy ciepła nie jest znacznie droższe od pompy gruntowej. Co prawda w sezonie grzewczym przy niskiej temperaturze zewnętrznej pompa gruntowa cechuje się bardziej stabilną pracą i niższym zużyciem energii, lecz wymaga znacznie wyższych kosztów inwestycyjnych na wykonanie kolektorów gruntowych. Dlatego przed wyborem pomiędzy gruntową a powietrzną pompą ciepła warto przeanalizować koszty inwestycyjne oraz eksploatacyjne obydwu rozwiązań. Może się okazać, że wyższe koszty inwestycyjne gruntowej pompy ciepła będą niewspółmierne do wyższych kosztów ogrzewania za pomocą powietrznej pompy.

Moderowano

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama wykraczająca po za ramy PP.

20 cm to dużo....pytanie czy rurki ogrzewania zatapiasz w pierwszym betonie? Jeśli nie to nie ma sensu aż tyle chyba że masz bardzo duże obciążenie na m2 ale to ci projektant może spokojnie zweryfikować.

W sumie nie ma problemu aby zmniejszyć ilość tego styropianu ale poniekąd chciałem dobrze odizolowac grunt od płyty. Rurki będę zatopione w wylewce prosto na płycie bez dodatkowego styro a wylewka będzie min 10cm.

Witam jestem nowy. Dostałem wycenę na pompę ciepła ALPHA INNOTEC i wydaje mi się że ta cena jest za dużo bo za wszystko wyszło mi 80000zl netto. Cena z odwiertami i przylaczem. Pompa ciepła 12kw bez wbudowanego zbiornika. Dom o powierzchni 190m2. Dom w fazie projektu. Proszę o jakąś sensowna odpowiedz.

Witam jestem nowy. Dostałem wycenę na pompę ciepła ALPHA INNOTEC i wydaje mi się że ta cena jest za dużo bo za wszystko wyszło mi 80000zl netto. Cena z odwiertami i przylaczem. Pompa ciepła 12kw bez wbudowanego zbiornika. Dom o powierzchni 190m2. Dom w fazie projektu. Proszę o jakąś sensowna odpowiedz.
Rozumiem że robią całą instalację wodno-kanalizacyjną, pełną podłogówkę, wylewki, montaż pompy "pod klucz" a wszystkie materiały razem z zasobnikiem po ich stronie.

Matematyka moment tylko to bo to firma z mojej miejscowości. Ile powinna mnie wynieść mniej więcej sama pompa z odwiertami na gotowo? Dom z garażem i użytkowym poddaszem 190m2?

nikt ci powie, jak nie podasz zapotrzebwania domu na ciepło. Jak podasz parametry domu i grubości izolacji(+jaka to strefa klimatyczna), to można będzie to oszacować...

na razie napiszę to co inni ta kwota to dużo za dużo...

Matematyka moment tylko to bo to firma z mojej miejscowości. Ile powinna mnie wynieść mniej więcej sama pompa z odwiertami na gotowo? Dom z garażem i użytkowym poddaszem 190m2?

Bardzo orientacyjnie napisał ci plusfoto. Ja mogę tylko dodać, że w moim przypadku (fakt, lata temu) najdrożej wychodziły firmy z mojej okolicy. Najtaniej też z trochę dalsza i całkiem daleko. I taką też firmę wybrałem....z daleka. Nie narzekam, ale są tacy co się na takim układzie sparzyli

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.