Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła? Jakie koszty użytkowania

donkacper

Recommended Posts

Ten projekt 14D ma pow. użytkowej 144,12m2. wg tego linka https://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cyprysowej-14-d.html?gclid=EAIaIQobChMI2qCLsabj3gIVk-maCh2N2wVBEAAYASAAEgKeYvD_BwE

na pewno będzie te 190m2 pow. użytkowej??

Projektowe obciążenie cieplne bez wnikania w szczegóły - do tego co w linku powinno być pomiędzy 5-6kw w zależności od tego która dokładnie strefa klimatyczna i czy będzie wentylacja mechaniczna. Do tego potrzebujesz dodatkowo 0,75kw na CWU.

W przypadku gruntówki celowałbym w przedział PC 8-10kw - ale ostateczną decyzję podjąłbym po bardziej szczegółowych obliczeniach

przykłądowe oferty

http://ghs-polska.pl/domy-do-220-m2/

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam jestem nowy. Dostałem wycenę na pompę ciepła ALPHA INNOTEC i wydaje mi się że ta cena jest za dużo bo za wszystko wyszło mi 80000zl netto. Cena z odwiertami i przylaczem. Pompa ciepła 12kw bez wbudowanego zbiornika. Dom o powierzchni 190m2. Dom w fazie projektu. Proszę o jakąś sensowna odpowiedz.

Ja też miałem kilka ofert na gruntowe pompy Alpha i dla porównania powiem Ci, że 10kw z odwiertami miała kosztować 60 tys brutto.

Inna oferta na gruntową to CTC EcoHeat 12kw, z odwiertami 65 tys. brutto

Gruntowe NIBE miałem na poziomie 67-70 tys zł brutto.

Nie wiem skąd masz aż tak wysoką ofertę ale we wspominane tutaj przez niektórych 40 tys brutto za gruntową też nie ma co wierzyć.

Ja też miałem kilka ofert na gruntowe pompy Alpha i dla porównania powiem Ci, że 10kw z odwiertami miała kosztować 60 tys brutto.

Nie wiem skąd masz aż tak wysoką ofertę ale we wspominane tutaj przez niektórych 40 tys brutto za gruntową też nie ma co wierzyć.

1. Napisz do GHS i dopytaj o szczegóły w przypadku tych 3 pomp gruntowych. Co ci szkodzi?

2. Jak ktoś chce "mercedesa" bez kiwnięcia palcem, to na pewno będzie dostawać takie oferty.

DZ poziome czy pionowe można zrobić we własnym zakresie - wychodzi dużo taniej niż jak firma robi kompleksowo.

Ja i wiele innych osób tutaj z forum ma gruntówki polskich producentów (są dedykowane wątki!) - niektórzy brali usługi kompleksowe, a byli tacy, co przy odrobinie wkładu własnej pracy mieli ceny "dużo niższe niż te w które nie ma co wierzyć"

przykładowe strony:

http://www.ecopol-system.pl/oferta/oferta.html

http://www.ppcpompy.eu/cennik/

tutaj też można zamówić usługę kompleksową, ale bez kiwnięcia palcem zawsze będzie drożej niż z wkładem własnym.

Im większa moc pompy, tym większa cena za samo urządzenie(szczególnie w przypadku "markowych" producentów), tutaj aż się prosi o rzetelne OZC. Wydatek zwróci się z nawiązką, urządzenie będzie optymalnie dobrane i będzie lepiej pracować.

A to niby czemu? Odwierty około 15-18K, pompa 15-18K, montaż i osprzęt oraz spięcie tego w całość około 10K. Ile razem? Chyba że faktycznie ma być "mercedes"

1. Napisz do GHS i dopytaj o szczegóły w przypadku tych 3 pomp gruntowych. Co ci szkodzi?

2. Jak ktoś chce "mercedesa" bez kiwnięcia palcem, to na pewno będzie dostawać takie oferty.

DZ poziome czy pionowe można zrobić we własnym zakresie - wychodzi dużo taniej niż jak firma robi kompleksowo.

Ja i wiele innych osób tutaj z forum ma gruntówki polskich producentów (są dedykowane wątki!) - niektórzy brali usługi kompleksowe, a byli tacy, co przy odrobinie wkładu własnej pracy mieli ceny "dużo niższe niż te w które nie ma co wierzyć"

przykładowe strony:

http://www.ecopol-system.pl/oferta/oferta.html

http://www.ppcpompy.eu/cennik/

tutaj też można zamówić usługę kompleksową, ale bez kiwnięcia palcem zawsze będzie drożej niż z wkładem własnym.

Im większa moc pompy, tym większa cena za samo urządzenie(szczególnie w przypadku "markowych" producentów), tutaj aż się prosi o rzetelne OZC. Wydatek zwróci się z nawiązką, urządzenie będzie optymalnie dobrane i będzie lepiej pracować.

Nic mi nie szkodziło napisać do GHS, zrobiłem to ale niestety stwierdzili, że mają do mnie za daleko (ok Łodzi) mimo, że w swoich realizacjach mają bardziej oddalone.

Tu nie chodziło o robienie we własnym zakresie, tylko o ofertę kompleksową, chciałem tylko pokazać koledze, że ta, którą dostał na 80 netto jest znacznie wyższa od ofert które ja otrzymałem.

Mnie nie interesuje robienie we własnym zakresie czy "tymi ręcami". Napisałem, że nie ma co wierzyć w gruntowe mocy 10-12 kw w cenie 40 tys brutto jeśli chodzi o kompleksowe wykonanie i pompy tzw "markowe" .

Mam swoją robotę, na której się znam i tym się zajmuję i faktycznie nie zamierzam "kiwnąć palcem" jak to nazwałeś i wyręczyć instalatorów. Jak ktoś pyta o kompleksowe montaże pomp zagranicznych producentów to nie porównuj tego do polskich pomp i częściowo własnego wykonania.

A to niby czemu? Odwierty około 15-18K, pompa 15-18K, montaż i osprzęt oraz spięcie tego w całość około 10K. Ile razem? Chyba że faktycznie ma być "mercedes"

Kolega pytał o pompę Alpha Innotec a nie o Polską pompę.

A jeśli już chodzi o Polskie to też warto zweryfikować ceny, bo w ofertach które dostawałem w ostatnim miesiącu raczej ciężko o takie ceny.

Poza tym, nie piszesz nic o mocy pompy, co wpływa na cenę nie tylko urządzenia ale i odwiertów. Takie troche mącenie dla samej zabawy?

Poza tym, nie piszesz nic o mocy pompy, co wpływa na cenę nie tylko urządzenia ale i odwiertów. Takie troche mącenie dla samej zabawy?

A niby dlaczego? DZ (bez względu czy pionowe czy poziome) dobiera się do domu, a nie do mocy pompy.

Wiem,wiem, te autoryzowane "markowe" firmy liczą to trochę inaczej. Dziwnym trafem, zawsze drożej wychodzi :p

Będę powtarzać jak mantrę - jak będzie dobrze dobrana PC, to ok, ale jak ci przewymiarują (świadomie bądź nie - bo polecą współczynnikiem albo wg tabel doboru nieaktualnej od 10 lat) samą PC, to za DZ też zapłacisz dużo więcej.

Mnie proponowano PC o mocy od 6kw(wystarczyłoby) do 15kw (!!). Wszystkie firmy miały ten sam zestaw danych wejściowych. Niektóre prosiły o dodatkowe dane i je dostały. Rozrzut cenowy był ogromny.

Finalnie mam PC 7,6kw - działa bezawaryjnie od ponad 8 lat.

Od czas jak kiedyś oglądałem bebechy takich polskiej PC i czytałem jak może wyglądać i kosztować naprawa takiej "markowej" PC - to dziękuję, wolę polskiego producenta.

Witam

Jak wy to robicie? Te 10 kWh dziennie dla pomp pow.-woda.

Mam przyzwoicie ocieplony dom c--a 140 m2, ok 400 m3 kubatury i u mnie w ciągu kilku ostatnich dni średnio na CO i CW idzie ok. 20-22 kWh na dobę.

Temp. zewnętrzna ustabilizowana na poziomie 0 -1* czy to w dzień czy w nocy. Temp. w domu nie niższa niż 22,2.

Zyski ze słońca, zawsze niewielkie - w ciągu ostatnich kilku dni żadne.

Proste oszacowanie dla mojego budynku każe liczyć się w takich warunkach z dziennym zapotrzebowaniem na energię rzędu 70-75 kWh.

Albo deklarowane temperatury podawane są z przysłowiowej "czapy" albo urządzenia niektórych użytkowników mają COP-y rzędu .6-7.

Nie zamierzam się czepiać; być może domy w/w użytkowników są wyjątkowe. Radże jednak sprawdzić poprawność deklarowanych wyników.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Witam! Rozpoczynam drugi sezon ogrzewania pompą ciepła. W pierwszym sezonie zużycie prądu było dość spore. Mam PC Vaillant VWF 157/4, dom z powierzchnią grzewczą ok. 310 m2 i kubaturę 800 m3. Dom nowy, budowany wspólczesnymi dobrymi materiałami.

Październik był dość ciepłym okresem a wyszło mi 500 kWh. Takie wskazanie pokazuje urządzenie, a nie podlicznik. Czy taki wynik nie jest wg. Was dość wysoki?

Witam

Mam przyzwoicie ocieplony dom c--a 140 m2, ok 400 m3 kubatury i u mnie w ciągu kilku ostatnich dni średnio na CO i CW idzie ok. 20-22 kWh na dobę.

Temp. zewnętrzna ustabilizowana na poziomie 0 -1* czy to w dzień czy w nocy. Temp. w domu nie niższa niż 22,2.

Proste oszacowanie dla mojego budynku każe liczyć się w takich warunkach z dziennym zapotrzebowaniem na energię rzędu 70-75 kWh.

Albo deklarowane temperatury podawane są z przysłowiowej "czapy" albo urządzenia niektórych użytkowników mają COP-y rzędu .6-7.

Nie zamierzam się czepiać; być może domy w/w użytkowników są wyjątkowe. Radże jednak sprawdzić poprawność deklarowanych wyników.

Pozdrawiam

Pratchawiec

W moim przypadku pompa jest G/W a odczyty są prawidłowe. Prawdopodobnie jest to wynik różnicy w zapotrzebowaniu budynków w ciepło oraz stref klimatycznych?

pawel_wo moim zdaniem masz odpaloną grzałkę. Instalatorzy bardzo często korzystają z takiej możliwości. Zwłaszcza gdy budynek jest dopiero co postawiony, nie wygrzany w którym jest mnóstwo wilgoci technologicznej. Sprawdź ustawienia.

Edytowane przez Tomaszs131

Witam

Pozdrawiam

Pratchawiec

To tak jak forach motoryzacyjnych te same auta pala innym 2l mniej

pawel_wo moim zdaniem masz odpaloną grzałkę. Instalatorzy bardzo często korzystają z takiej możliwości. Zwłaszcza gdy budynek jest dopiero co postawiony, nie wygrzany w którym jest mnóstwo wilgoci technologicznej. Sprawdź ustawienia.

Moja PC ma możliwość ustawienia grzałki od 2-9 kw lub „zewnętrzna”. Ustawiłem dziś na 2kw, choć nigdy nie widziałem żeby pojawiła się ikonka grzałki na wyswietlaczu. Mam wrażenie ze sprężarka cały czas chodzi.

Witam! Rozpoczynam drugi sezon ogrzewania pompą ciepła. W pierwszym sezonie zużycie prądu było dość spore. Mam PC Vaillant VWF 157/4, dom z powierzchnią grzewczą ok. 310 m2 i kubaturę 800 m3. Dom nowy, budowany wspólczesnymi dobrymi materiałami.

Październik był dość ciepłym okresem a wyszło mi 500 kWh. Takie wskazanie pokazuje urządzenie, a nie podlicznik. Czy taki wynik nie jest wg. Was dość wysoki?

Witam

Kubatura 800 m3.... To by mogło wiele tłumaczyć.

Nic nie wiemy o zapotrzebowaniu budynku na energię, sposobie użytkowania, ilości zamieszkałych osób, wydajności dolnego źródła, itp.

Wynik w granicach przyzwoitości Grzałki, gdyby działały, dałyby zapewne znacznie wyższy wynik.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Moja PC ma możliwość ustawienia grzałki od 2-9 kw lub „zewnętrzna”. Ustawiłem dziś na 2kw, choć nigdy nie widziałem żeby pojawiła się ikonka grzałki na wyswietlaczu. Mam wrażenie ze sprężarka cały czas chodzi.

Tak jak kolega Pratchawiec napisał, przydałyby się dane budynku, audyt OZC.

Witam

Kubatura 800 m3.... To by mogło wiele tłumaczyć.

Nic nie wiemy o zapotrzebowaniu budynku na energię, sposobie użytkowania, ilości zamieszkałych osób, wydajności dolnego źródła, itp.

Wynik w granicach przyzwoitości Grzałki, gdyby działały, dałyby zapewne znacznie wyższy wynik.

Pozdrawiam

Pratchawiec

wszystko razem do kupy składa się na wynik końcowy. Ja też mam na papierze dom przyzwoicie docieplony ale mam kilka miejsc mocno skopanych o których wiem a nie chce mi się tego poprawiać (trudno dostępne miejsca i skóra niewarta wyprawki) i dodatkowo mały zasobnik CWU+cyrkulacja+ilośc osób też generuje ponadprzeciętne zapotrzebowanie na CWU. Dlatego staram się nie podawać cząstkowych wyników zużycia (bo za ostatnie parę dni mocno skoczyło, dodatkowo od niedawna gdy mam nadwyżki taniej taryfy to włączam dodatkowo piwnicę (suszarnia!), która wcześniej w ogóle nie była odpalana) a tylko za pełne miesiące.

Może co niektórzy pykają pompką 5 godzin , a kominek czerwony... ja za październik miałem przeszło 400 kwh a co niektórzy poniżej 200 ... w to to ja nie wierze ... a mój dom to nie sitko... no ale . forum dzieli się na ludzi którzy podaja prawidłowo i na ludzi zachęcających ... wiemy o co chodzi :)... samo CWU raz dziennie to około 1,5-2,5 kw x30 dni = średnio 60 kw .. to nie mówcie proszę że dom w temp około zera połyka aż tak mało ... no chyba że ktoś tak aby fajnie było odlicza CWU i odlicza defrosty ...