kaszpir007 22.11.2018 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Osobiście nie widzę sensu aby ktoś podawał nieprawdziwe dane. Sądzę że podaje dane z podlicznika a nie z pompy , bo często to co pompa poddaje jest dalekie od rzeczywistości. Inna sprawa czy podawane jest to rzetelnie (z CWU) , jaka temperatura w domu ile faktycznie się ogrzewa (bo często domy w opisie wielkie a potem okazuje się że ogrzewana jest dużo mniejsza powierzchnia) , czy dodatkowo pali się kominkiem , czy ma się PV i zyski "odlicza" od poboru prądu i itd ...Ale też zależy gdzie kto mieszka i jak dom jest położony .. U mnie za październik poszło 126kWh (CO+CWU) , całość (IItaryfa.). Pompa mało się napracowało , bo było dużo dni słonecznych , ale już listopadzie pompa ma dużo dużo więcej pracy i wynik będzie zapewne inny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.11.2018 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 (edytowane) Dane podaję z podlicznika pompy. Przypominam, że jest to pompa gruntowa. Kominka w tym roku jeszcze nie odpaliłem i nie zanosi się bym go w ogóle w obecnym sezonie grzewczym użytkował. P.S. Jest to mój 4 sezon grzewczy, więc do tej pory mogłem się w końcu pozbyć wilgoci technologicznej z domu. Przez to zapotrzebowanie na ciepło budynku może być nie co niższe niż w pierwszym, czy drugim sezonie. Edytowane 22 Listopada 2018 przez Tomaszs131 P.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.11.2018 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Dane podaję z podlicznika pompy. Przypominam, że jest to pompa gruntowa. Kominka w tym roku jeszcze nie odpaliłem i nie zanosi się bym go w ogóle w obecnym sezonie grzewczym użytkował. Co to za podlicznik ? Ja mam taki zwykły cyfrowy i nie ma podziału na I i II taryfę a liczy wszystko a ten Twój widzę podaje zużycie w I i II taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.11.2018 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 (edytowane) Tak jest. Kiedyś go już wcześniej na FM pokazywałem.Niestety cena skutecznie odstrasza potencjalnych klientów. Forumowicze, swego czasu udostępnili podobne w niższej cenie. Nie pamiętam jego nazwy. Jeśli Ci zależy to zajrzę później do kotłowni. Edytowane 22 Listopada 2018 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.11.2018 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Tak jest. Kiedyś go już wcześniej na FM pokazywałem. Niestety cena odstrasza potencjalnych klientów skutecznie odstrasza. Forumowicze, swego czasu udostępnili podobne w niższej cenie. Nie pamiętam jego nazwy. Jeśli Ci zależy to zajrzę później do kotłowni. Ok. Jak cena odstrasza to dziękuje Myślałem że jakiś niedrogi. Mój licznik kosztował chyba coś poniżej 100 zł , ale nie ma rozdziału na I i II taryfę ale pokazuje to co powinien. I chyba tyle mi starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketjof 22.11.2018 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Kaszpir, mnie też cena cyfrowych odstraszała i kupiłem sobie taki wehikuł https://allegro.pl/licznik-energii-pradu-3-fazowy-2-taryfowy-zegar-i7661000787.html?reco_id=d6bae11b-ee3c-11e8-8d5a-000af7f61c70 ( schowałem za zasłonką ) ale mierzy tak samo jak elektroniczny i z podziałem na taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.11.2018 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Pratchawiec zapraszam że zgrzewką piwa. Obejrzysz, pomierzysz własnym sprzętem i będziesz wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 22.11.2018 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 ketjof - taki sam lub podobny mam i wszystkim polecam. Jako podlicznik w zupełności wystarczy. Trzeba się tylko trochę nagimnastykować z zaprogramowaniem sterownika, ale te jednorazowa zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.11.2018 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 A Ty tam w końcu mieszkasz? Bo inaczej podawane informacje są niewiele warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 22.11.2018 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 (edytowane) Pratchawiec zapraszam że zgrzewką piwa. Obejrzysz, pomierzysz własnym sprzętem i będziesz wiedział. Witam Pisząc o 10 kWh dziennie miałem na myśli ostatnie 4-5 dni, a nie cały bieżący miesiąc. Nie prowadzę szczegółowych obserwacji jednak sądzę, że w pierwszej połowie listopada w moim wypadku przeciętne zużycie dziennie nie przekraczało 10 kWh, a prawdopodobnie mniej. Cudów nie ma. Są natomiast wyjątkowo ocieplone domy i użytkownicy usatysfakcjonowani temp.w domu oscylującą wokół 20*. W takich wypadkach podawanych wyników nie kwestionuję. Przeciętny nowy dom o normowym obciążeniu cieplnym rzędu 5-6 kW, przy temp. około 0*, wymaga dostarczenia minimum 60 kWh energii dziennie. Dla temperatur wnętrz rzędu 22-23* - deklarowanych przez większość dyskutantów, znacznie więcej. Tę energię powietrzna PC (takich dotyczył mój wpis) musi wytworzyć pracując z określonym COP-em. Ile on będzie wynosił w pochmurny, mglisty dzień dla tz = 0* i wilgotności rzędu 80-90%? Pozdrawiam Pratchawiec Edytowane 22 Listopada 2018 przez Pratchawiec skreślenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 22.11.2018 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Średnia za msc wstecz od dziś to u mnie 14,7 kwh. Grzeje aktualnie bez garazu i kotłowni tj jakies 164 m2. Temp w domu oscyluje w granicach 22-22,5. Wieczorem sypialnie mam ok 21. Pompa sterowana przez salusy ( 1 na piętro- sypialnie, 1 na parter). Myślę, że ok 80% to tania taryfa. Nie chce mi sie liczyć z podlicznika, a PV monitor nie oferuje podziału na taryfy. Zużycie w listopadzie do tej chwili : 341 kwh CO+CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 22.11.2018 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Może co niektórzy pykają pompką 5 godzin , a kominek czerwony... ja za październik miałem przeszło 400 kwh a co niektórzy poniżej 200 ... w to to ja nie wierze ... a mój dom to nie sitko... no ale . forum dzieli się na ludzi którzy podaja prawidłowo i na ludzi zachęcających ... wiemy o co chodzi ... samo CWU raz dziennie to około 1,5-2,5 kw x30 dni = średnio 60 kw .. to nie mówcie proszę że dom w temp około zera połyka aż tak mało ... no chyba że ktoś tak aby fajnie było odlicza CWU i odlicza defrosty ... U mnie wyszło lekko poniżej 200kwh. W pc monitor można zobaczyć jak wygląda aktualnie pobór i zużycie. Od montażu pc mam podlicznik 2 taryfowy spisuje zużycie miesięczne. Szkoda że nie zamontowałem od razu modułu pv. W domu mam 22,5 stopnia obecnie i grzeje wg zapotrzebowania. https://pvmonitor.pl/user_pc.php?idinst=10455 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 22.11.2018 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 No u Ciebie to jest ok. Chatę masz 98m2 więc ile ona może żreć kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 22.11.2018 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 U Mnie pompa chodzi non stop, temp. zasilania 29ST, Delta 5, zużycie dzienne około 18-20 KW w tym CWU 5 KW. Pompa chodzi non stop. Temp. w domu 22,5 - 23 St Na początku miesiąca w cieplejsze dni pompa chodzi tylko T2 i zużycie około 7-8 KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.11.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Witam Pisząc o 10 kWh dziennie miałem na myśli ostatnie 4-5 dni, a nie cały bieżący miesiąc. Nie prowadzę szczegółowych obserwacji jednak sądzę, że w pierwszej połowie listopada w moim wypadku przeciętne zużycie dziennie nie przekraczało 10 kWh, a prawdopodobnie mniej. Cudów nie ma. Są natomiast wyjątkowo ocieplone domy i użytkownicy usatysfakcjonowani temp.w domu oscylującą wokół 20*. W takich wypadkach podawanych wyników nie kwestionuję. Przeciętny nowy dom o normowym obciążeniu cieplnym rzędu 5-6 kW, przy temp. około 0*, wymaga dostarczenia minimum 60 kWh energii dziennie. Dla temperatur wnętrz rzędu 22-23* - deklarowanych przez większość dyskutantów, znacznie więcej. Tę energię powietrzna PC (takich dotyczył mój wpis) musi wytworzyć pracując z określonym COP-em. Ile on będzie wynosił w pochmurny, mglisty dzień dla tz = 0* i wilgotności rzędu 80-90%? Pozdrawiam Pratchawiec W sobotę jak nie zapomnę wstawię Ci pełny wykres temperatur i zużycia za listopad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 22.11.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 zmusiliście mnie do tego, żeby zrobić odczyt od 1.11 do 22.11 poszło 297kwh (63+234, 78,8%) - czasy pracy: CO:105h:15m, CWU:43:23, CO około 71% dla porównania 30.09 - 1.11 poszło 300kwh (65+235, 78,3%) a czasy pracy: CO:92h32m, CWU:55h:08m, CO około 63% na zewnątrz temperatura około 0C, w domu 22,75-23,25 + piwnica oczywiście mniej(podbijam głównie w weekendy) postaram się zrobić jutro i pojutrze odczyt o tej samej porze, to będę wiedzieć ile dokładnie idzie dobowo przy takich parametrach Gruntówka 7,6kw, wczoraj było +8,8 na zasilaniu DZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.11.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 W sobotę jak nie zapomnę wstawię Ci pełny wykres temperatur i zużycia za listopad. Możesz powiedzieć kiedy się wprowadziłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 22.11.2018 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 To i ja Daikinowiec podzielę się odczytem .od początku listopada do dzisiaj pompa na CO pobrała 230kwh czyli średnio 10,5 kwh/dobę temp w domu 22*Cbrak kagańca , pompa włącza się ok 21 grzeje do rana , histeryza 1*.Na CWU pobrała 92kwh czyli 4,4 kwh/ dobę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.11.2018 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Przed chwilą zrobiłem zdjęcia ze sterownika ale z telefonu się nie da wstawić więc niestety zostaję sobota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.11.2018 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Możesz powiedzieć kiedy się wprowadziłeś?W wakacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts