Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła? Jakie koszty użytkowania

donkacper

Recommended Posts

Słowo się rzekło więc wstawiam.

Czwartek 21.00

[ATTACH=CONFIG]422335[/ATTACH]

I piątek rano ze smart clouda z rozbiciem na poszczególne dni. Na ostatniej fotce temperatura w pomieszczeniu w czwartek o 21.

[ATTACH=CONFIG]422336[/ATTACH]

A Ty przypadkiem nie masz normalnego podlicznika dla PC?

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzień Dobry

To mój pierwszy post i być może naiwne pytania :-).

Mam pompę ciepła Stiebel Eltron. Chciałabym zapytać bardziej doświadczonych o 2 parametry:

MOC EL SUMA - w instrukcji opisane jako "sumaryczna moc elektryczna sprężarki w trybie grzania"

oraz

MOC EL SUMA (z kranikiem) - w instrukcji opisane jako "sumaryczna moc elektryczna sprężarki w trybie przygotowania ciepłej wody"

Czy te 2 parametry to ilość energii elektrycznej jaką zużywa moja pompa w trybach grzania i przygotowania CWU?

Gość Arturo72
Może co niektórzy pykają pompką 5 godzin , a kominek czerwony... ja za październik miałem przeszło 400 kwh a co niektórzy poniżej 200 ... w to to ja nie wierze ... a mój dom to nie sitko... no ale . forum dzieli się na ludzi którzy podaja prawidłowo i na ludzi zachęcających ... wiemy o co chodzi :)... samo CWU raz dziennie to około 1,5-2,5 kw x30 dni = średnio 60 kw .. to nie mówcie proszę że dom w temp około zera połyka aż tak mało ... no chyba że ktoś tak aby fajnie było odlicza CWU i odlicza defrosty ...

Gdybyś był "dobry" w matematyce to byś policzył,że grzanie kominkiem przy pompie ciepła nie jest ekonomicznie uzasadnione czyli nie opłaca się.

Gość Arturo72
Ja też biorę przez palce a nawet gazetę wyniki co niektórych kolegów..... Mam swoje i wiem jak bierze .drogo nie jest ,... super tanio też nie ... wygodnie Tak .. Przed zakupem byłem u nie jednego kolegi nawet tu z forum w celu pogadania , zobaczenia z czym to się je.. I nowym kolegom szukającym cudów to samo radzę .. a w tedy zupełnie inaczej interpretuje się wypowiedzi kolegów ( nie wszystkich) ..

20181130_015447.jpg

Od marca 2013r do tej chwili :) (wprowadzenie sierpień 2013)

Całość 99% w II taryfie za ok.0,30zl/kWh

Edytowane przez Arturo72

Gdybyś był "dobry" w matematyce to byś policzył,że grzanie kominkiem przy pompie ciepła nie jest ekonomicznie uzasadnione czyli nie opłaca się.

Wystarczy umieć liczyć do 10....dziesięciu złotych - 5 kg brykietu kosztuje 7 zł - spali się to w ile--- 2...3 godziny - w g13 mam za to około 35KW - 24 godziny grzania , ale mnie rachunek 300 zł miesięcznie nie przeraża ,, a 15 razy w miesiącu wydać w markecie na brykiet przysłowiowe pare złotych mniej się odczuje.... a potem chwalić się na forum muratora że pompa za miesiąc wzieła 100 kw i to z CWU ... Bo termostat nie puścił .. bo jak jak kominek śmiga... Równie dobrze można włączyć farelkę , ominąć podlicznik i też wyjdzie super wynik dla pompy ..... potem idzie info na forum i wszyscy biją brawo. Ja to wiem , więc nie wiem po co piszesz to do mnie..

Gość Arturo72
Wystarczy umieć liczyć do 10....dziesięciu złotych - 5 kg brykietu kosztuje 7 zł - spali się to w ile--- 2...3 godziny - w g13 mam za to około 35KW - 24 godziny grzania , ale mnie rachunek 300 zł miesięcznie nie przeraża ,, a 15 razy w miesiącu wydać w markecie na brykiet przysłowiowe pare złotych mniej się odczuje.... a potem chwalić się na forum muratora że pompa za miesiąc wzieła 100 kw i to z CWU ... Bo termostat nie puścił .. bo jak jak kominek śmiga... Równie dobrze można włączyć farelkę , ominąć podlicznik i też wyjdzie super wynik dla pompy ..... potem idzie info na forum i wszyscy biją brawo. Ja to wiem , więc nie wiem po co piszesz to do mnie..

Za stary jestem,dosłownie i w przenośni żeby chcieć doznawac orgazmu za podziwianie jak mało ja płacę za ogrzewanie :)

Nawet więcej,mam w dupie kto ile płaci. Nie mam termostatu pokojowego.

Brykiet nie tworzy klimatu i nigdy nim w kominku nie palilem nim,dobre dobre drewienko do kominka to koszt 270zl/mp i teraz licz...

Jak Twój nowy dom 114m2 potrzebuje 120kWh na dobę to współczuję...

Edytowane przez Arturo72

Jak Twój nowy dom 114m2 potrzebuje 120kWh na dobę to współczuję...

Skoro wszystko masz jak się należy , skoro płacisz niskie rachunki , nie masz problemu z jednostką - to co tu robisz ??

Tak , chyba w tym momencie mój dom potrzebuje tyle aby mieć komfortową dla mnie temp. Pompe mam , chodzi od października więc wilgoci jeszcze dużo ... no ale to moja sprawa i piszę jak jest naprawdę .. a nie bujam w obłokach zachwalając to czy tamto , na tym przepraszam, kończę twoją zaczepkę.

Gość Arturo72
Skoro wszystko masz jak się należy , skoro płacisz niskie rachunki , nie masz problemu z jednostką - to co tu robisz ??

Tak , chyba w tym momencie mój dom potrzebuje tyle aby mieć komfortową dla mnie temp. Pompe mam , chodzi od października więc wilgoci jeszcze dużo ... no ale to moja sprawa i piszę jak jest naprawdę .. a nie bujam w obłokach zachwalając to czy tamto , na tym przepraszam, kończę twoją zaczepkę.

Co tu robię ? Bawię się :D

Dlatego współczuję domu "durszlaka" z zapotrzebowaniem ok.100kWh/m2/rok.

Grzejesz komfortowo powietrze na zewnątrz ;)

Co tu robię ? Bawię się :D

Dlatego współczuję domu "durszlaka" z zapotrzebowaniem ok.100kWh/m2/rok.

Grzejesz komfortowo powietrze na zewnątrz ;)

No nie wiem , zobaczymy , pierwszy sezon , ale grzeje pompą CO i CWU , a nie jak TY kominek i coś jeszcze tajemniczego a CWU pompą , potem prubujesz pokazać jak tanio można , sory ale co niektórych nie stać na PC a dodatkowo grzać drewnem za 200 złotych .

Ja do dzis mam zużyte 374 kw domek 120m2 raczej kiepsko ocieplony bo od dewelopera kupielem, ale nie o to chodzi mam pytanie. Nie mam zamontowanego podlicznika, pompa aquarella panasonic 9kw zamontowana w tym roku, czy faktycznie do tego zużycia mam doliczyc az 30% takie jest przeklamanie?

Ja nie wiem czy 30% ale jak dziś u mnie jest na podliczniku 800 KW z hakiem to na liczniku z pompy jest 500 z hakiem ...

Ja do dzis mam zużyte 374 kw domek 120m2 raczej kiepsko ocieplony bo od dewelopera kupielem, ale nie o to chodzi mam pytanie. Nie mam zamontowanego podlicznika, pompa aquarella panasonic 9kw zamontowana w tym roku, czy faktycznie do tego zużycia mam doliczyc az 30% takie jest przeklamanie?

U mnie pompa z 40% zaniza dlatego nie ma co patrzec i najlepiej kupic podlicznik.

A plusfoto twierdzi, że 5-10%. Te dane z licznika pompy są nic nie warte. Czekam na styczeń. Może mu COP wyjdzie 17, a zużycie 10kWh.

Jeśli do mnie pijesz to masz wynik za listopad:

Podlicznik - 367

Sterownik - 340

SmartCloud - 328

Produkcja - 1165

Teraz szybciutko bierz kalkulator i licz, natomiast jeśli dalej masz wątpliwości to pakuj manatki i przyjeżdżaj.

Ja się cieszę ze założyłem podlicznik bo to co PC pokazuje to masakra jakaś. Grubo ponad 20% przekłamuje. Przy większym dobowym zużyciu dochodzi nawet do 30% rożnicy. Niemniej jednak jak ktoś ma troche wolnych środków i lubi widzieć jak urządzenie pracuje to polecam PVmonitor. Jak dla mnie super sprawa. Podsumowując zużycie to mam 586 kwh w listopadzie. 77/23 dla taniej taryfy co u mnie daje jakieś 254 zł. Pierwszy msc grzany w tym roku i pierwszy zamieszkany, ale dom stoi juz 3 lata, wygrzewałem posadzki latem. Generalnie suchy jak pieprz.

Gość Arturo72
Ja się cieszę ze założyłem podlicznik bo to co PC pokazuje to masakra jakaś. Grubo ponad 20% przekłamuje. Przy większym dobowym zużyciu dochodzi nawet do 30% rożnicy. Niemniej jednak jak ktoś ma troche wolnych środków i lubi widzieć jak urządzenie pracuje to polecam PVmonitor. Jak dla mnie super sprawa. Podsumowując zużycie to mam 586 kwh w listopadzie. 77/23 dla taniej taryfy co u mnie daje jakieś 254 zł. Pierwszy msc grzany w tym roku i pierwszy zamieszkany, ale dom stoi juz 3 lata, wygrzewałem posadzki latem. Generalnie suchy jak pieprz.

Nie wiem co to licznik zużycia energii na pompie bo 6 lat temu nie było czegoś takiego u Panasa :)

Dlatego od początku mam osobny podlicznik Bemko.