donkacper 08.10.2018 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Przede wszystkim wybierz sprawdzonego i polecanego instalatora ze swojej okolicy. Sprzęt, czy jego konfiguracja nie ma większego znaczenia. Ktoś może polecić jakieś firmy z woj. Łódzkiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 08.10.2018 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Ja dopiero próbuję wybrać. Akurat Alpha ma kilka ciekawych cech, np wysoka temperatura zasilania, dobre COP, zasilana 3 fazowo, obudowa z anodowanego aluminium, cicha praca. Ja się absolutnie nie upieram na żadną pompę, próbuję coś wybrać, na Zubadana jeszcze nie mam ofery ale spróbuję zdobyć. Moja jest 3 fazowa , mysle ze jak na PW calkiem przyzwoity COP a pełna moc grzewcza do -10 stopni (pompa pracuje z COP >1 do -28 stopni ale jeszcze mnie nie dotkneło ) . Nie wiem czy jest cicha w porownaniu do innych go bo jej nie slysze . No i nie wiem z czego jest wykonana obudowa, po dwoch latach stania na dworze nie widac rdzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 09.10.2018 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Ad.1 To zależy od jakości zasilania. Pomierz fazy w momencie gdy sieć jest najbardziej obciążona. Oczywiście sprawdź jaki masz przyłącz, bo jak masz za slaby to 1 fazowym urządzeniem może być krucho Ad.2 Nie jest potrzebny bufor, na pewno nie 300l. Instalacja bez bufora powinna wyjść drożej. Z tego powodu, że trzeba więcej materiału i czasu by ją prawidłowo wykonać. Dla ciebie, jako użytkownika - różnica jest wyłącznie w ilości zajętego miejsca w kotłowni i być może jakieś promile wydajności o ile wszystkie warianty wykonane są poprawnie. Przede wszystkim wybierz sprawdzonego i polecanego instalatora ze swojej okolicy. Sprzęt, czy jego konfiguracja nie ma większego znaczenia. Pierwszy raz słyszę, że instalacja z buforem jest tańsza niż bez...a to się porobiło... Bufor 300L- czemu to ma służyć? czy w 300L zmagazynuje się tyle ciepła, żeby wystarczyło na pracę PC tylko w T2?- wątpię... poza tym bufor to mniejszy COP, Trzeba najpierw podgrzać wodę do, załóżmy, 50*, a następnie schłodzić poprzez podmieszanie do 30-35*- PO CO??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fourmi 09.10.2018 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 za 46000 to już znajdziesz dobrą PL gruntówkę ja miałem np. wyceny z wymiennikiem poziomym około 32000 na gruntową także jak masz miejsce na wymiennik poziomy... a za 4600 to zrobisz z odwiertami więc jak bym miał brać powietrzną za 46000 to biorę gruntową A kto oferuje gruntową z pionowymi odwiertami, osprzędem i robocizną za 46 tys. zł? Wychodzi lekko ponad 50 tys. zł i więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 10.10.2018 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 A kto oferuje gruntową z pionowymi odwiertami, osprzędem i robocizną za 46 tys. zł? Wychodzi lekko ponad 50 tys. zł i więcej. Też nie wiem, kupka ofert mi rośnie i nic nie wskazuje, żeby taki poziom był w ogóle osiągalny, święty gral chyba albo jakieś nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 10.10.2018 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Też nie wiem, kupka ofert mi rośnie i nic nie wskazuje, żeby taki poziom był w ogóle osiągalny, święty gral chyba albo jakieś nieporozumienie. taki GHS z Rudy Śląskiej ma pełno takich ofert na swojej stronie internetowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fr3d3k 10.10.2018 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 ... zużywasz 6 ton ekogr ... Czyli zużycie na PC : 33 600 :3=11 200 kWh x średnia stawka w G12W (np moja ) 0,43 pln=4 816 pln ... Wyjaśnijcie mi prosze, bo nie ogarniam. Jaki sens jest przechodzić z aktualnego źródła ciepła na inne a zwłaszcza na pompe ciepła jeżeli kolega zużywając 6 ton grochu za którego zapłacił ok 5000 (nie znam sie na cenach ale chyba tone można za 800 zł kupić) miałby płacić praktycznie tyle samo a musiałby wyłożyć 40 000 zł. Normalnie inwestycja życia. Albo czegoś nie załapałem albo celowość tej zmiany jest irracjaonalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 10.10.2018 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 (edytowane) Wyjaśnijcie mi prosze, bo nie ogarniam. Jaki sens jest przechodzić z aktualnego źródła ciepła na inne a zwłaszcza na pompe ciepła jeżeli kolega zużywając 6 ton grochu za którego zapłacił ok 5000 (nie znam sie na cenach ale chyba tone można za 800 zł kupić) miałby płacić praktycznie tyle samo a musiałby wyłożyć 40 000 zł. Normalnie inwestycja życia. Albo czegoś nie załapałem albo celowość tej zmiany jest irracjaonalna Po pierwsze to za 800 zł już dawno dobrego groszku nie kupisz. Po drugie, nawet gdybym za użytkowanie pompy płacił podobnie to groszkiem palić po prostu nie chce. Wolę święty spokój i wygodę, w to jest ta inwestycja, może faktycznie nie każdy ją zrozumie ale nie o tym jest ta dyskusja. Edytowane 10 Października 2018 przez donkacper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 10.10.2018 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Po pierwsze to za 800 zł już dawno dobrego groszku nie kupisz. Po drugie, nawet gdybym za użytkowanie pompy płacił podobnie to groszkiem palić po prostu nie chce. Wolę święty spokój i wygodę, w to jest ta inwestycja, może faktycznie nie każdy ją zrozumie ale nie o tym jest ta dyskusja. dobry ekogroszek to w tej chwili około 1k, najmniej poza tym do ekogroszku dolicz również prąd i koszt robocizny tutaj prąd jest juz w pakiecie kosztu działania pc no i jest jakby nie patrzeć bezobsługowa (przynajmniej moja) inna sprawa że ja swoją wybrałem przed budową więc nie miałem problemu ze zmienianiem ogrzewania - ja dałem 44k w zaokrągleniu w górę, za projekt, odwierty, pc z kotłownią i podłogówkę w całym domu a koszt pieca na ekogroszek z kotłownią i podłogówką miałem wyceny za minimum 30k więc różnica nie była aż tak znaczna nie wiem czy ot tak sobie bym przechodził z ekogroszku jakbym już miał na pc... właśnie z powodów kosztów inwestycji... ale to ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 10.10.2018 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 A coś na temat pomp P-W od Nibe? Są jakieś doświadczenia i opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.10.2018 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Po pierwsze to za 800 zł już dawno dobrego groszku nie kupisz. Eeee tam nie kupisz. Kupisz. Zobacz na wątek Ranking Paliwa ekogroszek, całe lato radzą gdzie kupić najtaniej a później całą zimę siedzą w kotłowniach i kręcą w sterownikach wyklinając Ale było tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 10.10.2018 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Eeee tam nie kupisz. Kupisz. Zobacz na wątek Ranking Paliwa ekogroszek, całe lato radzą gdzie kupić najtaniej a później całą zimę siedzą w kotłowniach i kręcą w sterownikach wyklinając Ale było tanio No chyba, że tak. Generalnie całe palenie groszkiem to wg mnie udręka i cofanie się do poprzedniej epoki. Zdecydowanie mam tego dość, w dodatku przy obecnych cenach koszty też nie są super atrakcyjne. Stąd konieczność zmiany na pompę i moje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.10.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 (edytowane) Mój dziadek palił węglem, mój tato palił węglem, ja całe życie paliłem weglem a od sierpnia pale w pumpie Niestety ale dla niektórych węgiel jest ostatnią deską ratunku bo wszedzie pompą się nie nagrzeje, może nie tak, nagrzeje ale koszty były by ogromne. Edytowane 10 Października 2018 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fourmi 11.10.2018 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 No chyba, że tak. Generalnie całe palenie groszkiem to wg mnie udręka i cofanie się do poprzedniej epoki. Zdecydowanie mam tego dość, w dodatku przy obecnych cenach koszty też nie są super atrakcyjne. Stąd konieczność zmiany na pompę i moje pytania. Mam podobnie:) Zrazu piec węglowy mnie nie męczył; w dorzucaniu do podajnika i oglądaniu buchającego płomienia było nawet coś przyjemnego:). Używam najlepszego ekogroszku, by było jak najmniej syfu w kotłowni i wylatywało go z komina, ale i tak jestem już znużony sypaniem węgla i doglądaniem pieca. Niby mam piec z podajnikiem, ale w zimie dłużej niż na 3 dni nie wyjadę, bo muszę pilnować "ogniska domowego". Największy komfort odczuwają gospodarze zmieniający kotły węglowe na pompę ciepła. Już nie mogę doczekać się tej chwili:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 11.10.2018 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Właśnie doszła mi oferta na pompę Mitsubishi Zubadan, ale o dziwo 14 kw (PUHZ-SHW140YHA)Cena netto kompletnej kotłowni 39 500 zl. W tym pompa, hydromoduł, zasobnik, sprzęgło, zawór trójdrogowy i reszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 11.10.2018 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 (edytowane) Jakim ekogroszkiem paliłeś ? Ja palę Kolombus i wychodzi około 4 ton. Ostatnio Bartex Silver, tylko co to ma do wyboru pompy ciepła? Edytowane 11 Października 2018 przez donkacper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 11.10.2018 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Właśnie doszła mi oferta na pompę Mitsubishi Zubadan, ale o dziwo 14 kw (PUHZ-SHW140YHA) Ile masz do ogrzania powierzchni ? bo jakas duza ta pompa ..... EDYTA: juz widze 220m2 i tak jakas duza , ktos ci robil OZC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 12.10.2018 01:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Ile masz do ogrzania powierzchni ? bo jakas duza ta pompa ..... EDYTA: juz widze 220m2 i tak jakas duza , ktos ci robil OZC ? Nie robił. Jak na razie to instalatorzy "strzelają" pompami od 9 do 14 kw. Szczerze mówiąc to ten, który zaproponował Zubadana 14kw w rozmowie mało przekonywujący, stwierdził m.in. że koszty użytkowania pompy są o 20-30 % wyższe od ekogroszku, jak się ździwiłem to wyjaśnił, że liczył to dokładnie w 2012 roku.... Też się bardzo ździwił jak mu powiedziałem, że groszek kosztuje teraz 1000 zł/t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 12.10.2018 01:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 taki GHS z Rudy Śląskiej ma pełno takich ofert na swojej stronie internetowej. Skontaktowałem się z tą firmą, czy poza ciekawymi ofertami to ktoś może coś o nich powiedzieć? Wiem, że na forum był o nich temat ale oczywiście zmienił się w wielkie OT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 12.10.2018 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Skontaktowałem się z tą firmą, czy poza ciekawymi ofertami to ktoś może coś o nich powiedzieć? Wiem, że na forum był o nich temat ale oczywiście zmienił się w wielkie OT. ja mam od nich co chcesz wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts