Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła? Jakie koszty użytkowania

donkacper

Recommended Posts

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja dopiero próbuję wybrać. Akurat Alpha ma kilka ciekawych cech, np wysoka temperatura zasilania, dobre COP, zasilana 3 fazowo, obudowa z anodowanego aluminium, cicha praca.

Ja się absolutnie nie upieram na żadną pompę, próbuję coś wybrać, na Zubadana jeszcze nie mam ofery ale spróbuję zdobyć.

Moja jest 3 fazowa , mysle ze jak na PW calkiem przyzwoity COP a pełna moc grzewcza do -10 stopni (pompa pracuje z COP >1 do -28 stopni ale jeszcze mnie nie dotkneło :) ) . Nie wiem czy jest cicha w porownaniu do innych go bo jej nie slysze :) . No i nie wiem z czego jest wykonana obudowa, po dwoch latach stania na dworze nie widac rdzy :)

Ad.1 To zależy od jakości zasilania.

Pomierz fazy w momencie gdy sieć jest najbardziej obciążona.

Oczywiście sprawdź jaki masz przyłącz, bo jak masz za slaby to 1 fazowym urządzeniem może być krucho

Ad.2 Nie jest potrzebny bufor, na pewno nie 300l.

Instalacja bez bufora powinna wyjść drożej.

Z tego powodu, że trzeba więcej materiału i czasu by ją prawidłowo wykonać.

Dla ciebie, jako użytkownika - różnica jest wyłącznie w ilości zajętego miejsca w kotłowni i być może jakieś promile wydajności o ile wszystkie warianty wykonane są poprawnie.

Przede wszystkim wybierz sprawdzonego i polecanego instalatora ze swojej okolicy.

Sprzęt, czy jego konfiguracja nie ma większego znaczenia.

Pierwszy raz słyszę, że instalacja z buforem jest tańsza niż bez...a to się porobiło...

Bufor 300L- czemu to ma służyć? czy w 300L zmagazynuje się tyle ciepła, żeby wystarczyło na pracę PC tylko w T2?- wątpię...

poza tym bufor to mniejszy COP, Trzeba najpierw podgrzać wodę do, załóżmy, 50*, a następnie schłodzić poprzez podmieszanie do 30-35*- PO CO???

za 46000 to już znajdziesz dobrą PL gruntówkę :) ja miałem np. wyceny z wymiennikiem poziomym około 32000 na gruntową także jak masz miejsce na wymiennik poziomy...

a za 4600 to zrobisz z odwiertami :)

więc jak bym miał brać powietrzną za 46000 to biorę gruntową

A kto oferuje gruntową z pionowymi odwiertami, osprzędem i robocizną za 46 tys. zł?

Wychodzi lekko ponad 50 tys. zł i więcej.

...

zużywasz 6 ton ekogr ...

Czyli zużycie na PC : 33 600 :3=11 200 kWh x średnia stawka w G12W (np moja ) 0,43 pln=4 816 pln

...

Wyjaśnijcie mi prosze, bo nie ogarniam.

Jaki sens jest przechodzić z aktualnego źródła ciepła na inne a zwłaszcza na pompe ciepła jeżeli kolega zużywając 6 ton grochu za którego zapłacił ok 5000 (nie znam sie na cenach ale chyba tone można za 800 zł kupić) miałby płacić praktycznie tyle samo a musiałby wyłożyć 40 000 zł. Normalnie inwestycja życia. Albo czegoś nie załapałem albo celowość tej zmiany jest irracjaonalna

Wyjaśnijcie mi prosze, bo nie ogarniam.

Jaki sens jest przechodzić z aktualnego źródła ciepła na inne a zwłaszcza na pompe ciepła jeżeli kolega zużywając 6 ton grochu za którego zapłacił ok 5000 (nie znam sie na cenach ale chyba tone można za 800 zł kupić) miałby płacić praktycznie tyle samo a musiałby wyłożyć 40 000 zł. Normalnie inwestycja życia. Albo czegoś nie załapałem albo celowość tej zmiany jest irracjaonalna

Po pierwsze to za 800 zł już dawno dobrego groszku nie kupisz.

Po drugie, nawet gdybym za użytkowanie pompy płacił podobnie to groszkiem palić po prostu nie chce. Wolę święty spokój i wygodę, w to jest ta inwestycja, może faktycznie nie każdy ją zrozumie ale nie o tym jest ta dyskusja.

Edytowane przez donkacper

Po pierwsze to za 800 zł już dawno dobrego groszku nie kupisz.

Po drugie, nawet gdybym za użytkowanie pompy płacił podobnie to groszkiem palić po prostu nie chce. Wolę święty spokój i wygodę, w to jest ta inwestycja, może faktycznie nie każdy ją zrozumie ale nie o tym jest ta dyskusja.

dobry ekogroszek to w tej chwili około 1k, najmniej

poza tym do ekogroszku dolicz również prąd i koszt robocizny :p

tutaj prąd jest juz w pakiecie kosztu działania pc :p no i jest jakby nie patrzeć bezobsługowa (przynajmniej moja)

inna sprawa że ja swoją wybrałem przed budową więc nie miałem problemu ze zmienianiem ogrzewania - ja dałem 44k w zaokrągleniu w górę, za projekt, odwierty, pc z kotłownią i podłogówkę w całym domu

a koszt pieca na ekogroszek z kotłownią i podłogówką miałem wyceny za minimum 30k :p więc różnica nie była aż tak znaczna :)

nie wiem czy ot tak sobie bym przechodził z ekogroszku jakbym już miał na pc... właśnie z powodów kosztów inwestycji...

ale to ja :)

Eeee tam nie kupisz.

Kupisz. Zobacz na wątek Ranking Paliwa ekogroszek, całe lato radzą gdzie kupić najtaniej a później całą zimę siedzą w kotłowniach i kręcą w sterownikach wyklinając :)

Ale było tanio :)

No chyba, że tak. :)

Generalnie całe palenie groszkiem to wg mnie udręka i cofanie się do poprzedniej epoki. Zdecydowanie mam tego dość, w dodatku przy obecnych cenach koszty też nie są super atrakcyjne.

Stąd konieczność zmiany na pompę i moje pytania.

Mój dziadek palił węglem, mój tato palił węglem, ja całe życie paliłem weglem a od sierpnia pale w pumpie :)

Niestety ale dla niektórych węgiel jest ostatnią deską ratunku bo wszedzie pompą się nie nagrzeje, może nie tak, nagrzeje ale koszty były by ogromne.

Edytowane przez karoka65

No chyba, że tak. :)

Generalnie całe palenie groszkiem to wg mnie udręka i cofanie się do poprzedniej epoki. Zdecydowanie mam tego dość, w dodatku przy obecnych cenach koszty też nie są super atrakcyjne.

Stąd konieczność zmiany na pompę i moje pytania.

Mam podobnie:)

Zrazu piec węglowy mnie nie męczył; w dorzucaniu do podajnika i oglądaniu buchającego płomienia było nawet coś przyjemnego:).

Używam najlepszego ekogroszku, by było jak najmniej syfu w kotłowni i wylatywało go z komina, ale i tak jestem już znużony sypaniem węgla i doglądaniem pieca.

Niby mam piec z podajnikiem, ale w zimie dłużej niż na 3 dni nie wyjadę, bo muszę pilnować "ogniska domowego".

Największy komfort odczuwają gospodarze zmieniający kotły węglowe na pompę ciepła.

Już nie mogę doczekać się tej chwili:)

Ile masz do ogrzania powierzchni ? bo jakas duza ta pompa .....

EDYTA: juz widze 220m2 i tak jakas duza , ktos ci robil OZC ?

Nie robił. Jak na razie to instalatorzy "strzelają" pompami od 9 do 14 kw.

Szczerze mówiąc to ten, który zaproponował Zubadana 14kw w rozmowie mało przekonywujący, stwierdził m.in. że koszty użytkowania pompy są o 20-30 % wyższe od ekogroszku, jak się ździwiłem to wyjaśnił, że liczył to dokładnie w 2012 roku....

Też się bardzo ździwił jak mu powiedziałem, że groszek kosztuje teraz 1000 zł/t :)