Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła? Jakie koszty użytkowania

donkacper

Recommended Posts

Gość TwojPan
To mamy domy zbliżone w m2 i m3 i zużycie też podobne wychodzi .

Praw fizyki nie da się oszukać :) Ja mam do tego 8ar ogród z nawadnianiem, do tego dwie pompy 0,8-1000 W itd. Latem płaciłem wyższe rachunki,a niżeli w listopadzie :)

Na forum, zaklina się za to prawa logiki. Notorycznie. Zaklinający myślą, że po drugiej stronie siedzą sami głupcy.

Tak czy siak, mnie cieszy, że rachunek za energię jaki wrzuciłem (jako jedyny, lub nieliczny), to jedyny rachunek jaki mam do zapłacenia :)

Jestem ciekaw, choć to nie ten temat, jakie są całkowite koszty utrzymania domu u innych (woda,ścieki itd)

Edytowane przez TwojPan

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72

Nie chodzi mi o to że chodzi obiegówka. Pompa w stanie czuwanie też pobiera pewną energię , którą tutaj większość pomija niestety.:yes:

Pozdrawiam

Jak pomijalna ? Pompa w stanie czuwania nie zatrzymuje podlicznika zużycia energii przez pompe.

Jak pomijalna ? Pompa w stanie czuwania nie zatrzymuje podlicznika zużycia energii przez pompe.

ale nie którzy tak piszą:

rwojtek: (https://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=7746034&viewfull=1#post7746034)

listopad 2018.

Zużycie CO + CWU - 397kWh.

100% 2T w G12w

Pozdrawiam

rwojtek: (https://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=7746034&viewfull=1#post7746034)

listopad 2018.

100% 2T w G12w

Pozdrawiam

A czy przypadkiem na czas postoju pompa u rwojtka nie jest wyłączona? Jeśli tak to wyświetlacz pobiera około 1-2W. Czy to coś zmieni że napisze iż w I taryfie zużyła 0,5 kWh

Gość Arturo72

listopad 2018.

100% 2T w G12w

Pozdrawiam

No i co w tym dziwnego ?

U mnie zużycie na c.o+cwu to również 100% w 2T,pompka obiegowa również pracuje tylko 2T. Wyświetlacz nie zużywa więcej niż 1kWh na miesiąc czy nawet na pół roku.

No i co w tym dziwnego ?

U mnie zużycie na c.o+cwu to również 100% w 2T,pompka obiegowa również pracuje tylko 2T. Wyświetlacz nie zużywa więcej niż 1kWh na miesiąc czy nawet na pół roku.

Witam

Nie wiem jak to jest ale moja pompa w czuwaniu bierze ok 14 kWh na miesiąc. W czuwaniu bierze jakieś 13 W i nie wiem ile grzałka karteru - podają 55 W.

Witam

Wrzucam mój rachunek za energię:

Zrzut ekranu (2).jpg

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

Gość Arturo72
Witam

Nie wiem jak to jest ale moja pompa w czuwaniu bierze ok 14 kWh na miesiąc. W czuwaniu bierze jakieś 13 W i nie wiem ile grzałka karteru - podają 55 W.

Jak widać zależy to od producenta. U mnie poza II taryfa pompa jest całkowicie wylaczona,nic nie działa w środku oprócz wyświetlacza LCD,to nie jest stan czuwania,to jest zwykły off.

Tak czytam i porównuję koszty CO i CWU u innych użytkowników i wychodzi że dobrze że nie zainstalowałem pompy ciepła. Ewidentnie jest to nieekonomiczne w przypadku grzania w II taryfie.

Przyjąć wasz umowny przeciętny COP=3 to moje zużycie wynosi CO=235 kWh a CWU=67 kWh za listopad, w domu 22*C.

Rzeczywiste zużycie mam w wysokości 703 kWh i 200 kWh czyli kosztowało mnie to za cały miesiąc 225,75 zł. Przy pompie wyszło by 75,25 zł. Czyli jeszcze 113 miesięcy (ponad 18 lat) grzania by instalacje się wyzerowały.

Edytowane przez J&D

Gość Arturo72
Tak czytam i porównuję koszty CO i CWU u innych użytkowników i wychodzi że dobrze że zainstalowałem pompy ciepła. Ewidentnie jest to nieekonomiczne w przypadku grzania w II taryfie.

Przyjąć wasz umowny przeciętny COP=3 to moje zużycie wynosi CO=235 kWh a CWU=67 kWh za listopad, w domu 22*C.

Rzeczywiste zużycie mam w wysokości 703 kWh i 200 kWh czyli kosztowało mnie to za cały miesiąc 225,75 zł. Przy pompie wyszło by 75,25 zł. Czyli jeszcze 113 miesięcy (ponad 18 lat) grzania by instalacje się wyzerowały.

Ciekawe liczenie ;)

Ile kosztował Cię bufor z grzalkami ?

Tak czytam i porównuję koszty CO i CWU u innych użytkowników i wychodzi że dobrze że zainstalowałem pompy ciepła. Ewidentnie jest to nieekonomiczne w przypadku grzania w II taryfie.

Ostatni cały rok u mnie CO + CWU to koszt poniżej 900zł. W domu powyżej 22 stopni nonstop.

Gdybym grzał prądem i przyjął tylko COP =3 to kosztowało by mnie to 2700zł czyli 1800 zł wiecej ...

Sama pompa 9KW to koszt okolo 14000zł czyli pompa "zwróci" sie poniżej 8 lat ..

Duży bufor z mocną grzałką też tani nie jest ...

Ostatni cały rok u mnie CO + CWU to koszt poniżej 900zł. W domu powyżej 22 stopni nonstop.

Gdybym grzał prądem i przyjął tylko COP =3 to kosztowało by mnie to 2700zł czyli 1800 zł wiecej ...

Ja za zeszły sezon (od 11.11.2017) zużyłem za 1450 zł CO, CWU nie podaję bo były wtedy 2 osoby a teraz jest 4.

Coś ci dużo wychodzi.

Jak podajesz 900 zł przy COP=3 tzn że twój dom zjada faktycznie ponad 9 000 kWh czyli masz go na poziomie 77 kWh/m2. Przy taki parametrze pompa ma prawo bytu.

Edytowane przez J&D

A tu podawałeś że pompa kosztuje:

OKna 3280x2270.

Pompa około 20tys zł.

Więc jak to jest, 14 tyś zł czy 20 tyś. zł.

Tak czy siak, mnie cieszy, że rachunek za energię jaki wrzuciłem (jako jedyny, lub nieliczny), to jedyny rachunek jaki mam do zapłacenia :)

Jestem ciekaw, choć to nie ten temat, jakie są całkowite koszty utrzymania domu u innych (woda,ścieki itd)

Woda za ostatnie 3 miesiące 127,11 zł

Prad ostatnia faktura sierpień/wrzesień 461,75

Szambo w październiku 150zł -kanalizacja w trakcie projektowania przez gminę.

2250(baniaczek)+350(grzałka 12kW)+250(sterownik)+100(okablowanie)=2950 zł brutto. Reszta jak przy każdym innym op.

Rozumiem że już psychicznie sie oswoiłeś z tym :

"Podwyżki cen w 2019 roku. Prąd może zdrożeć nawet o 40%. Na tym nie koniec"

http://warszawa.naszemiasto.pl/artykul/podwyzki-cen-w-2019-roku-prad-moze-zdrozec-nawet-o-40-na,4888318,artgal,t,id,tm.html

bo przy COP =3 ludzie z PC zaplacą 40% wiecej czyli 1,4*X a Ty przy takim samy zapotrzebowaniu 3*1,4X.

Policzmy to na liczbach :zalozmy mój przypadek do dzisiaj od sieprnia ub roku zuzylem na CO+CWU :5 045KWh . Przy cenie 0,66 zł za 1KWh daje to 3 329zł. Załózmy że COP mam 2,5 (tak bezpiecznie bo przy grzaniu CWU pewnie nie ma COP>2) , to daje 8 322 (zwracam uwage ze to obliczenie za 16 miesiecy - na moim przykladzie).

Jesli prad zdrozenie o 40% jak w przykladzie powyzej to dla przykladowego domu we wskazanym okresie (16 miesiecy) zuzycie dla PC to koszt 3,329 *1,4 = 4660 (wzrost o 1331zł na 16 miesiecy) dla ogrzewania z COP=1 (grzałka) to wzrost 8 322*1,4= 11 658 (wzrost o 3 328 na 16 miesiecy). Zakładając ze nie liczymy Twoich inwestycji (zbiornik taki sam w obu przypadkach, grzałka pewnie tez - choc u siebie nie mam) za pompe zaplacilem 17k (z dofinansowaniem 7k) . Zakładam ze podlogowka czy inne grzejniki tak samo kosztuja - nie wliczam.

Aby uprosic przeliczmy te wzrosty na lata :

Zuzycie PC = 3 329 /16 *12 = 2496 (rocznie)

Zuzycie grzałki = 8 322 / 16 *12 = 6 241 (rocznie)

Roznica przy obecnych cenach = 3 745

Czas zwrotu 17k / 3 745 = ~4,5 roku (obecnie mam już drugi rok)

Jeśli prad podrozeje jak w artykule o 40%

Zuzycie PC = 4660 /16 *12 = 3495 (rocznie)

Zuzycie grzałki = 11 658 / 16 *12 = 8743 (rocznie)

Roznica przy potencjalnie podwyższonych cenach = 5248

Czas zwrotu 17k / 5 248 = ~3,2 lat

To tak na szybko mi wyszło , mysle ze 100% zwrotu z inwestycji w 5 lat to przyzwoity wynik (lokaty obecnie to ok 4% rocznie minus 19% Belki) a pompa pochodzi pewnie dluzej niz te 5 lat.

Oczywiscie mozna dyskutowac czy ta cena za 1KWh (cena PGE w G11) jest ok, ale te wyniki nie pogorszą się drastycznie (o 1 rok dla G12W?)

Nie sądze ze prad bedzie taniał, wszystkie nosniki energi drożeją (wystarczy popatrzec co sie dzieje obecnie we Francji - czas taniej energii sie skonczyl, chyba ze ktos dopracuje zimną fuzje :) )

Edytowane przez gogush

Panowie co Wam powiem to Wam powiem ale Wam powiem :) że jak patrzę na Wasze nowe domy z grafitowym styro gdzie macie po 15,18 czy nawet 20cm tego na ścianach, ocieplone posadzki, 3 szybowe okna, podłogówki a na swoją poniemiecką budę na grzejnikach to na razie ta stara buda nie wygląda wcale tak źle :)

Zobaczymy co będzie dalej.